6 χρόνια πριν, το πρώτο έγκλημα: Το δυστύχημα με τους 4 νεκρούς και τους 9 τραυματίες που θα ‘χαν σωθεί αν λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα
Βρείτε μας στο

Μετά το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλες οι αστοχίες και οι παραλήψεις των τελευταίων δεκαετιών  στα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Η αποκάλυψη του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενίδουνια πραγματικά σοκάρει… «τα τρένα μπαίνουν στη γραμμή με εντολή που δίνει ο διαχειριστής… δεν λειτουργεί κανένα ηλεκτρονικό σύστημα, όλα γίνονται χειροκίνητα στο μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής» για να καταλήξει «Αυτό δεν θα γινόταν αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συστήματα, έχουν εγκατασταθεί από το 2000, ήταν σε φάση ανάταξης, το έχουμε καταγγείλει δεκάδες φορές».

 

Ξύπνησαν μνήμες του 2017

Δύο νεκροί και επτά τραυματίες, οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση, ήταν ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού τρένου της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity, λίγα μέτρα πριν τον Σταθμό Άδενδρου και λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2017. Τότε, το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κατοικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο καταγραφέας του τρένου αποκάλυψε ότι η αιτία του δυστυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα. Το τρένο έτρεχε με ταχύτητα 144.3 χιλιομέτρων ενώ το όριο ταχύτητας ήταν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων απεφάνθη ότι δεν υπήρχε ένδειξη σαμποτάζ και ότι οι τοπικοί ελεγκτές είχαν ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες.

Τα τρένα, σε αρκετά σημεία της επίμαχης διαδρομής όπου σημειώθηκε η τραγωδία αλλά και σε άλλα κομμάτια του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, πάνε στα τυφλά! Και αυτό το τραγελαφικό συμβαίνει διότι τα έργα υποδομής και εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών, δεν είχαν ούτε τότε ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν λειτουργούσαν.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

 

Που κατέληξε η δικαιοσύνη

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μηχανοδηγό του ΟΣΕ, που παραπέμφθηκε σε δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, τον Μάιο του 2017.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώο τον μηχανοδηγό (εκτελούσε καθήκοντα β’ μηχανοδηγού, δηλαδή βοηθού), λόγω αμφιβολιών, για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας και της τέλεσης σωματικών βλαβών, αμφότερες εξ αμελείας και κατά συρροή, κάνοντας δεκτή την προηγούμενη απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.