Μοναδική πρακτική στην Ελλάδα: Το ψηλότερο χωριό της χώρας κάνει αποπαγοποίηση με γεωθερμία
Βρείτε μας στο

Σε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την χώρα μας προχωρά ο Δήμος Γρεβενών για την ολική βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σαμαρίνας, με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος αποπαγοποίησής της με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά ένας από τους κυριότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς των Γρεβενών. Η περιοχή βρίσκεται μια ανάσα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Την συγκεκριμένη μέθοδο την συναντάμε κυρίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και κυρίως στην Σκανδιναβία. Η γεωθερμία αποτελεί μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελώντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχεδιάζεται λοιπόν η πλήρης ανακατασκευή της υπάρχουσας πλατείας και η μετατροπή της σε ένα άκρως λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο τοπόσημο, με ισχυρό χαρακτήρα και συμπαγή ταυτότητα, αντάξιο της ιστορικής και πανέμορφης Σαμαρίνας. Επίσης, η νέα πλατεία, θα διαθέτει σύστημα αποπαγοποίησης των επιφανειών της μέσω γεωθερμίας, μοναδική πρακτική για τη χώρα μας.

Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας των 1550 μέτρων, συνυφασμένο με τους δριμείς χειμώνες και τα μεγάλα ύψη χιονιού, αναμένεται να είναι ο πρώτος ελληνικός οικισμός που θα κάνει χρήση αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας σε επισκέψιμο δημόσιο ανοιχτό χώρο, όπου μαζί με την ολιστική ανάπλασή του, θα του προσδώσει ως προορισμό καινοτόμο πρόσημο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική ανάπτυξη και την τουριστική του δυναμική.