Πρώτα απ’ όλα να σε ενημερώσουμε πως αν έχεις υψοφοβία, καλό θα είναι να την αντιμετωπίσεις, προτού επιχειρήσεις να κάνεις τη διαδρομή που θα διαβάσεις παρακάτω.
Πρόκειται, ομολογουμένως, για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Αισθάνεσαι σαν να είσαι επιβάτης αεροσκάφους, κι όμως βρίσκεσαι μέσα σε αυτοκίνητο. Μιλάμε για τον περίφημο Αυχένα του Μπάρου, ο οποίος φτάνει ακόμα και σε υψόμετρο 1.904 μέτρων!
Αποτελεί ένα από τα τρία περάσματα της νότιας Πίνδου (τα άλλα δύο είναι η Κατάρα στα βόρεια και η Μεσοχώρα στα νότια). Συνδέει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων στα χωριά των Τζουμέρκων. Από την Ανθούσα και το Χαλίκι στους Καλαρρύτες και το Ματσούκι.
Η θέα προς τις κορυφές Κακαρδίτσα (2.429μ.) και Περιστέρι (2.294μ.) είναι μαγευτική. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, συνδυάζεται το πετρώδες έδαφος της Ηπείρου με το καταπράσινο του Ασπροποτάμου. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με έλατα, πεύκα, νεραντζιές, οξιές κ.λπ., όπως επίσης πλατάνια και ιτιές στις πηγές.
Προφανώς μπορείς να δεις διάφορα άγρια ζώα και την περίφημη πετροπέρδικα, η οποία ζει στα αλπικά υψίπεδα. Όλα αυτά με ασφάλεια, καθώς η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης έγινε τον Νοέμβριο του 2014. Υψηλότερο ασφαλτοστρωμένο οδικό πέρασμα δεν θα βρεις άλλο στην Ελλάδα…
Σαφέστατα, όμως, φρόνιμο είναι να τον αποφύγεις αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Και σίγουρα δεν το επιχειρείς αν έχει προηγηθεί έντονη χιονόπτωση στην ευρύτερη περιοχή.
Απ’ αυτό το σημείο περνούσαν κάποτε οι κυρατζήδες, οι οποίοι μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά. Το γνώριζαν και οι τσελιγκάδες της Πίνδου, αφού κάθε άνοιξη ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας για να βοσκήσουν ελεύθερα όλο το καλοκαίρι. Ώσπου ήρθε ο σύγχρονος πολιτισμός και η τεχνολογία για να δώσουν μια άλλη μορφή στο πέρασμα.
Οι βλαχόφωνοι το αποκαλούσαν ‘’passa Mparou’’, δηλαδή «το πέρασμα του Μπάρου». Οι εκδοχές διίστανται. Είτε επειδή ένας βοσκός ανακάλυψε ένα πέρασμα στο ανεβοκατέβασμα των ζώων, είτε από τη φράση ‘’mula barri’’, που σημαίνει «κοπάδι μουλαριών».
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Ιερά Μονή της Παναγιάς Γαλακτοτροφούσας στην Ανθούσα του Δήμου Μετεώρων και το δίτοξο πέτρινο γεφύρι του Μίχου (λέγεται ότι κάποιος με αυτό το όνομα σκοτώθηκε εκεί σε συμπλοκή ή σε δυστύχημα). Πιθανώς η Ι.Μ. να χτίστηκε το 1799 και το γεφύρι λίγο αργότερα, προκειμένου οι μοναχοί να επικοινωνούν με την Ανθούσα.
Κάποτε το μοναστήρι χρησιμοποιούνταν σαν χάνι, εξυπηρετώντας τους ταξιδιώτες από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε επισκέπτης άφηνε τρόφιμα, ζώα ή χρήματα για τους επόμενους. Πλέον διατηρείται μόνο το καθολικό, καθώς το 1943 οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους.
Highlight της περιοχής η πέτρινη πινακίδα που υπάρχει στον Αυχένα του Μπάρου και αναγράφει «Καλαρρύτες». Από κάτω φέρει τη φράση: «Τζουμέρκα ψηλά και απάτητα και πάντα χιονισμένα». Δίπλα έχει έναν χάρτη που θα σου χρησιμεύσει.
Σε κάθε στροφή βλέπεις κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000μ. και εντυπωσιάζουν. Το υψόμετρο ολοένα και μεγαλώνει. Οι γκρεμοί δίνουν μια άγρια ομορφιά στο τοπίο.
Ο Αυχένας του Μπάρου αποτελεί στάση πολλών επισκεπτών που κάνουν ορεινές διαδρομές με μηχανές ή με αυτοκίνητα. Σε περίπτωση που εκδράμεις στην ευρύτερη περιοχή, αξίζει να κάνεις αυτή τη διαδρομή. Θα μας θυμηθείς!