62 καμπάνες, 400 σήμαντρα: Η «Αγιά Σοφιά» της Ελλάδας που το καμπαναριό της ακούγεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων
Βρείτε μας στο

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι συνυφασμένη με τον χριστιανισμό. Στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλές εκκλησίες, τόσο σύγχρονες, όσο και κάποιες που ακόμα σώζονται από την εποχή του ύστερου Βυζαντίου. Άλλες εκκλησίες είναι μεγαλοπρεπείς, ενώ άλλες περισσότερο λιτές. Όλες όμως αποπνέουν την ίδια κατάνυξη, όταν κανείς αποφασίσει να τις επισκεφθεί.

Μια από τις εκκλησίες της χώρας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει εάν την επισκεφθείτε, είναι η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ίππωνος και Σεραφείμ του Σάρωφ που βρίσκεται στο Τρίκωρφο Φωκίδας σε υψόμετρο 700 μέτρων. Ο συγκεκριμένος ναός έχει το μεγαλύτερο καμπαναριό της χώρας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αναλόγως τη φορά του ανέμου, όταν ηχούν οι καμπάνες, π ήχος μπορεί να ακουστεί έως και 100 χιλιόμετρα μακρυά. Με πιο απλά λόγια  όταν οι καμπάνες χτυπούν, μπορεί να ακούγονται μέχρι την Πάτρα και τους Δελφούς. 

Μάλιστα, σχετικά με το καμπαναριό, λέγεται πως εκεί αναβιώνει ο μύθος του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Τα 400 σήμαντρα ηχούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ. Τότε είναι που ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα χτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες χτυπούν όλες μαζί στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στις 15 Ιουνίου και του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης.

Η μονή

Όσον αφορά τη μονή καθαυτή, πρόκειται για ανδρώα Kοινοβιακή Mονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και ιδρύθηκε το 1991.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ ξεκινά επίσημα το 1991 με την εγκατάσταση των πρώτων μοναχών. Κτήτορας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής και πνευματικός καθοδηγητής είναι ο Γέροντας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Το 1984 αποφασίζει να κτίσει χριστιανικές νεανικές κατασκηνώσεις και επανέρχεται στο Τρίκορφο, όπου και ξεκινά με τη βοήθεια του Θεού τις εργασίες. Το 1991 έρχονται οι πρώτοι δόκιμοι μοναχοί και ξεκινά η επάνδρωση του Μοναστηριού.

Στις 15 Αυγούστου του 1993 θεμελιώνεται το Καθολικό της Μονής και το μεγαλόπρεπο καμπαναριό με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες – ως ελάχιστη τιμή και αναβίωση του θρυλικού καμπαναριού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη που είχε 62 καμπάνες και 62 σήμαντρα.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Δείτε βίντεο από τη μονή: