Η κατάσταση (και) στα εργασιακά στην Ελλάδα είναι απελπιστική.
Απ’ όποια άποψη κι αν το προσεγγίσεις σε πιάνει η ψυχή σου.
Ας πούμε (χωρίς να το αναλύσουμε με αριθμούς) ότι η κατάσταση συμπυκνώνεται στην εξής γενική αλήθεια:
Αντί να τελειώνει ο μήνας και να περισσεύει ο μισθός, τελειώνει ο μισθός και περισσεύει ο μήνας…
Ή για να το θέσουμε όπως ο μεγάλος Νίκος Φέρμας, «μας λείπουν 99 δραχμές για να βάλουμε στην άκρη ένα κατοστάρικο»…
Ενώ όμως η ανεργία, η υπο-απασχόληση, η μαύρη εργασία και οι πενιχρές αμοιβές έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, υπάρχει ένα «παράθυρο» (τουλάχιστον ως προς το τελευταίο σκέλος) που δίνει ελπίδα.
Ένα παράδειγμα που εφόσον μπορούσαν να το ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, θα έδινε τεράστιες ανάσες στην αγορά και τους εργαζόμενους:
Ο όμιλος Σκλαβενίτη…
Για πρώτη φορά μετά τη διάσωση της «Μαρινόπουλος», η οικογένεια Σκλαβενίτη αποκόμισε μέρισμα 18 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας.
Έκανε τζίρο που ήταν αυξημένος κατά 12% και έφτασε στα 4,5 δις ευρώ.
Και παρουσίασε κερδοφορία για τρίτη χρονιά, παρόλο που η αύξηση των λειτουργικών εξόδων (κατά βάση του κόστους ενέργειας) και η απόφαση της διοίκησης του Γεράσιμου Σκλαβενίτη ν’ απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων, μείωσε τα καθαρά έσοδα.
Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο ωστόσο από την πρόοδο και τα κέρδη του ομίλου είναι ο αντίκτυπός τους στην αγορά εργασίας.
Η ανταπόδοση σε προσλήψεις εργαζομένων και αυξήσεις μισθών.
Ως κορυφαίος παίκτης λοιπόν στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ο Σκλαβενίτης εξελίσσεται ακόμα περισσότερο και ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας:
To 2021 αύξησε το προσωπικό του σε επίπεδο ομίλου κατά 8,4% (φτάνοντας στους 34.419 εργαζομένους από τους 31.736).
Το 2022 δημιούργησε 2.350 νέες θέσεις εργασίας (φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε επίπεδο εταιρείας στους 29.814).
Με απλά λόγια, προσλαμβάνει με ρυθμούς άνω των 200 ατόμων τον μήνα!
Και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο το 2023, αφού από την αρχή της χρονιάς έχει προσθέσει στο δυναμικό του άλλους 1.851 εργαζόμενους (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 36.270 σε επίπεδο ομίλου).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Όμιλος Σκλαβενίτη έδωσε για μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα 489,6 εκατ. ευρώ και σε εταιρικό επίπεδο 421,7 εκατ. ευρώ (από 450,36 εκατ. ευρώ και 387 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση του 2021).
Παράλληλα οι λοιπές παροχές στους εργαζόμενους έφτασαν στα 18 εκατ. ευρώ (έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2021).
Κι αν όλα αυτά φαίνονται νούμερα που δύσκολα μπορεί να ερμηνεύσει κανείς, μπορεί να κρατήσει την ουσιαστική «μετάφρασή» τους:
Ότι βάσει όλων αυτών, οι κατά μέσο όρο μεικτές αποδοχές των εργαζόμενων είναι 14.220 ευρώ ετησίως (συν περίπου 532 ευρώ επιπλέον ως παράπλευρες παροχές).
Ότι μετά τις αυξήσεις που έγιναν το 2022, οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές για τους νεοπροσληφθέντες εργαζομένους πλήρους απασχόλησης φτάνουν στα 870 ευρώ (από 825 ευρώ) και με τη συμπλήρωση δύο ετών θα ανέρχονται σε 930 ευρώ (από 886 ευρώ).
Ότι ο Σκλαβενίτης δηλαδή, όχι απλά προσλαμβάνει κάθε μήνα περίπου 200 νέους εργαζόμενους, αλλά πληρώνει και βασικό μισθό κατά 90 ευρώ μεγαλύτερο απ’ αυτόν που έχει θεσπίσει το κράτος (780 ευρώ).
Βέβαια υπάρχει κι ο αντίλογος που λέει ότι είναι πολύ ωραία όλα αυτά και μπράβο, αλλά ίσως ο όμιλος θα έπρεπε να κάνει την αρχή και με τις τιμές των προϊόντων που εσχάτως έχουν φτάσει στο θεό. Όσοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τιμές super market… Γαλλίας. Θα πει κάποιος ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός να μην κάνει τίποτα η κυβέρνηση και να περιμένει από τους ίδιους τους παίκτες της αγοράς να (αυτο)ρυθμίσουν τις τιμές τους! Και δεν θα έχει άδικο…