Όποια μεταμόρφωση και να γίνει, όσο και να αλλάξει χαρακτήρα, το όνομα της οικογένειας Ωνάση θα συνδέεται εσαεί αναπόσπαστα μαζί του. Άλλωστε εκεί επέλεξε ο Αριστοτέλης να ταφεί ο γιος του Αλέξανδρος το 1973, όπως και ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα. Δρόμο που ακολούθησε το 1988 και η Χριστίνα.
Ο λόγος φυσικά για τον Σκορπιό, το νησάκι των Πριγκιπονήσων της Λευκάδας, που αγοράστηκε το 1963 από τον Έλληνα μεγιστάνα και πλέον είναι έτοιμο να «αποκαταστήσει» τη σχέση του με τη χλιδή, ή μάλλον να την πάει σε άλλο επίπεδο.
Ο Σκορπιός μεταμορφώθηκε μέσα σε μια πενταετία μετά την εξαγορά του από τον Ωνάση. Η αυτονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Τη φύτευση εκατοντάδων φυτών, λουλουδιών και δέντρων, προερχόμενα από διάφορα σημεία του κόσμου, ακολούθησε η μεταφορά δεκάδων ζώων και εξωτικών πουλιών. Στις παραλίες μεταφέρθηκαν τόνοι άμμου από τη Σαλαμίνα, ενώ πέραν της περίφημης «Ροζ Βίλας» κατασκευάστηκαν ελικοδρόμιο και μαρίνες, πολυτελή σπίτια για τους καλεσμένους και καταλύματα για τους εργάτες και το οικιακό προσωπικό.
Επιπλέον ο περιμετρικός δρόμος ανοίχθηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν κάμπριο αυτοκίνητα Morris. Το νησί μετατράπηκε σε έναν παράδεισο επί γης, ξακουστό στα πέρατα του κόσμου, με τους «εκλεκτότερους» καλεσμένους. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, πρίγκιπες, αστέρες του σινεμά και κάθε είδους celebrities προσκλήθηκαν για να φιλοξενηθούν στο Σκορπιό και τη θαλαμηγό «Χριστίνα».
Μετά το χαμό του Αλέξανδρου, ένα σύννεφο πένθους απλώθηκε πάνω απ’ το Σκορπιό, που «στέρεψε» βέβαια από ζωή όταν πέθανε και ο Αριστοτέλης. Το νησί απέκτησε ξανά ζωντάνια χάρη στη Χριστίνα Ωνάση, που τη δεκαετία του ’80 διέμεινε για μεγάλα διαστήματα εκεί μαζί με τον τότε σύζυγό της Τιερί Ρουσέλ. Μάλιστα εκεί γεννήθηκε και βαφτίστηκε η κόρη τους, Αθήνα. Το ζευγάρι έκανε παρεμβάσεις στο νησί και τη «Ροζ Βίλα», ενώ επανέφερε την κουλτούρα των χλιδάτων πάρτι με επώνυμους προσκεκλημένους. Το 1988 όμως η Χριστίνα πέθανε μυστηριωδώς στο Μπουένος Άιρες και χρόνια μετά η Αθηνά αποφάσισε να κόψει για πάντα τον ομφάλιο λώρο.
Το 2013 η «χρυσή κληρονόμος» πούλησε το Σκορπιό στον Ρώσο μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, αντί ποσού που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, όπως γράφτηκε τότε στον Τύπο. Από την αρχή ο στόχος του ιδιοκτήτη της Μονακό ήταν να τον μεταμορφώσει σε ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο, που θα προσελκύει την ελίτ του διεθνούς τζετ σετ. Αυτό δεν θα συμβαίνει όλο το χρόνο, αφού για κάποιους μήνες προορίζεται για χρήση δική του και της οικογένειάς του.
Η επένδυση έχει ξεπεράσει ήδη τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ περισσότερα δηλαδή από τον αρχικό προϋπολογισμό των 165 εκατ. ευρώ, αφού το τροποποιημένο σχέδιο για τη δημιουργία μονάδας VIP exclusive club, με στόχο την προσέλκυση VIP ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο, προέβλεπε σημαντική αύξηση αλλά και χωρική ανακατανομή της συνολικής δόμησης στις εγκεκριμένες κτιριακές ενότητες της επένδυσης.
Τα σχέδια για το νησιωτικό θέρετρο εκπόνησε η αρχιτεκτονική εταιρία Snøhetta από τη Νορβηγία. Είναι η ιδία εταιρεία που σχεδίασε τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης και την έδρα της Le Monde στο Παρίσι. Τον περασμένο Μάιο η ιστοσελίδα «The Art Newspaper» παρομοίασε τα σχέδια στο νησί με… λημέρι κακού από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ!
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Daily Mail μια εβδομάδα απόλυτης χλιδής στο νησί θα κοστίζει έως και 1 εκατομμύριο ευρώ (!), ενώ η ταυτόχρονη παρουσία εκεί δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 50 άτομα.
Το site «elxis» αναφέρει ότι το θέρετρο, ονόματι «VIP Exclusive Club», θα φυλάσσεται από ελεύθερους σκοπευτές και κάμερες, εκτινάσσοντας το βαθμό ασφαλείας. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα σπα, βίλες, ένα αγρόκτημα, έναν αμπελώνα, ένα γήπεδο άθλησης, ένα ελικοδρόμιο και μια αποβάθρα για μεγάλα γιοτ.
Πιθανότατα μιλάμε για την κατασκευή του πιο γκλάμουρ και ακριβού τουριστικού θέρετρου στον κόσμο. Κάτι που πιθανότατα θα μάθουμε με «επίσημο» τρόπο από τον διεθνή Τύπο λίγο πριν από τα εγκαίνια του. Πότε θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι εντός πλάνου (το αρχικό σχέδιο μιλούσε για ολοκλήρωση των εργασιών το καλοκαίρι του 2024) καθώς το πρότζεκτ μπήκε για ένα διάστημα… στο pause!