«Ο χειμώνας των πάγων»: Η μέρα που η Ελλάδα «έγραψε» -27.8 και λίγα δεύτερα έξω σου πάγωναν το αίμα

Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο…

Φτάσαμε μέσα Ιανουαρίου για να δούμε χαμηλές θερμοκρασίες φέτος, ίσως στον πιο ήπιο χειμώνα των τελευταίων ετών. Μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο καιρός επέτρεπε άνετα να κάνεις και μπάνιο αν ήσουν τυχερός και βρισκόσουν σε κάποιο νησί.

Αν πάντως μιλήσεις με κάποιον πιο μεγάλο ηλικιακά, σίγουρα θα σου πει ότι οι τελευταίοι χειμώνες δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με τα παλαιότερα χρόνια. Στην ιστορία βέβαια έχει μείνει ο χειμώνας του 1962-1963, ο οποίος ήταν με διαφορά ο πιο κρύος στην Ευρώπη και ασφαλώς επηρέασε και την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 1962 και τον Ιανουάριο του 1963 ο παγετός έπληξε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο. Παγωμένα λιμάνια, τόνοι χιονιού και εκατοντάδες θάνατοι από το πολικό ψύχος.

Κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη, κυριολεκτικά θάφτηκαν μέσα σε ένα λευκό πέπλο και σε πολλά αστικά κέντρα η ζωή παρέλυσε για αρκετές ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 1963 η μέση θερμοκρασία στο Λονδίνο ήταν 0,2 βαθμοί Κελσίου, ενώ στην Αυστρία ο υδράργυρος υποχώρησε ακόμη και κάτω από το -30!

Εκείνο τον χειμώνα σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ και στην Ελλάδα, αφού ήταν με διαφορά ο πιο παγωμένος τα τελευταία 100 χρόνια. Ειδικά στην Πτολεμαΐδα ο υδράργυρος έπεσε στους -27,8 βαθμούς, που είναι μέχρι και σήμερα η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ελληνική πόλη!

Η συγκεκριμένη καταγραφή έγινε στις 27 Ιανουαρίου το 1963, μία ημέρα που κυριολεκτικά η Ελλάδα είχε μπει στον πάγο και λίγα λεπτά έξω από το σπίτι ήταν αρκετά για να σου… κοκαλώσουν το αίμα.

Βέβαια, η κακοκαιρία είχε αρχίσει να πλήττει το μεγαλύτερο εύρος της ελληνικής επικράτειας από τις αρχές Δεκεμβρίου το 1962. Στο δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς το ύψος του χιονιού έφτασε τα δύο μέτρα, στη Δράμα έστρωσε χιόνι 60 πόντους και στην Κάλυμνο το χαλάζι έμοιαζε με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στην πόλη της Φλώρινας το χιόνι φτάνει τους 75 πόντους, τα χωριά του ανατολικού Πηλίου είναι κατάλευκα απ’ άκρη ως άκρη, ενώ ακόμη και στη Θεσσαλονίκη το ύψος του χιονιού αγγίζει τους 30 πόντους.

Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, προκαλώντας θανάτους σε Γρεβενά, Καστοριά, Ξάνθη, Αθήνα, Αγρίνιο και Τρίκαλα.

Στα ορεινά της Καρδίτσας το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, στα ορεινά της Λαμίας το 1,5, ενώ τα 2/3 της Αιτωλοακαρνανίας ήταν κατάλευκα. Η Φλώρινα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην Ήπειρο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και στο -10, ενώ στην Αθήνα η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -3 βαθμούς, με την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας καταγράφηκε σχετικά πρόσφατα, στις 18 Ιανουαρίου το 2012, στη Φλώρινα, όταν το θερμόμετρο έδειξε -25,1 βαθμούς Κελσίου.

Τον χειμώνα του 2012 οι θερμοκρασίες ήταν 5-6 βαθμούς χαμηλότερες από τις μέσες τιμές για την εποχή, ωστόσο δεν υπήρξε κάτι ακραίο ή ιδιαίτερο όπως στον χειμώνα των πάγων, που ήταν σαν να κατέβηκε ο Βόρειος πόλος στην Ευρώπη.