Σωρεία ακυρώσεων τον Ιούνιο: Τα ελληνικά νησιά που φλερτάρουν με οικονομική καταστροφή αυτό το καλοκαίρι χωρίς να φταίνε
Βρείτε μας στο

Τουρισμός. Νησιά. Θάλασσα. Ήλιος. Ελλάδα. Να σου το πρόμο στο ένα νησί, να σου στο άλλο, μόνο που για να αντέξουν κάποια νησιά τον τουρισμό που θα έχουν το καλοκαίρι, θα πρέπει οι ντόπιοι να περάσουν από 40 κύματα.

Ίσως κι οι ίδιοι να μην το καταλαβαίνουν, γιατί ζούμε σε εποχές όπου το απόλυτο κριτήριο είναι πόσα μπαίνουν στην τσέπη, αλλά αν είναι να μπαίνει Χ ποσό στην τσέπη και να ψάχνεις τον χειμώνα το νερό με το σταγονόμετρο ή να μην έχεις κουράγιο στο τέλος της θερινής σεζόν για τίποτα, τι νόημα έχει;

Οι προβλέψεις για τουριστικές ροές φέτος στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουμε τα 32 εκατομμύρια, με βάση τις προκρατήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Εκτός όμως από αυτά, έχουμε και τις ακυρώσεις, το μέγεθος των οποίων δε μπορεί να εκτιμηθεί με τίποτα, αλλά σε κάποια νησιά είναι μεγάλο, έχει ποσοτικοποιηθεί και προκαλεί τεράστια ανησυχία και κινητοποιήσεις που φτάνουν μέχρι τον πρωθυπουργό.

Οι Σποράδες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από την προσβασιμότητα, αφού για να πας με πλοίο εκεί, πας μόνο από Βόλο και το Μαντούδι. Κι από το Μαντούδι δεν έχει δρομολόγια προς τα 4 νησία με συχνότητα. Έχει για Σκόπελο και Αλόννησο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας. Είναι όμως τέτοια η συχνότητα που, για παράδειγμα, αν πας 15 Ιουνίου, μπορείς να επιστρέψεις στις 19 ή στις 21 και μόνο. Ειδάλλως, πιο μετά.

Το οποίο σημαίνει ότι έχεις τις εξής επιλογές αν πας από οποιοδήποτε άλλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Να πας οδικώς μέχρι αυτά τα δύο σημεία και να πάρεις πλοίο. Να πάρεις αεροπλάνο για Σκιάθο κι αν κατευθύνεσαι στα άλλα 3 νησιά, να πάρεις από εκεί πλοίο.

Τι γίνεται όμως αν δεν ζεις στην ηπειρωτική Ελλάδα ή αν για να πας οδικώς θες πολλές ώρες; Οι επιλογές σου είναι να πάρεις πτήση για Ελ. Βενιζέλος ή αεροδρόμιο Μακεδονίας κι από κει είτε να πετάξεις για Νέα Αγχίαλο, να πάρεις αμάξι και μετά πλοίο, είτε να πάρεις πτήση για Σκιάθο. Ταλαιπωρία τρομερή, που θα χάσεις σίγουρα 2 μέρες από τις διακοπές σου στην κούραση.

Γενικώς, εκτός της Σκιάθου που ευνοείται από το αεροδρόμιο, τα άλλα 3 νησιά βρίσκονται, ειδικά φέτος, σε κατάσταση μεγέθους καταστροφής για τον Ιούνιο, αν κρίνουμε από το ρεπορτάζ του Taxydromos.gr και της Ιωάννας Μπουροπούλου, όπου γίνεται λόγος για 50% ακυρώσεις στις προκρατήσεις.

Για τον Ιούνιο συγκεκριμένα, δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση για τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, που θα διευκόλυνε αρκετά τη μετάβαση κατοίκων Βόρειας Ελλάδας, οπότε οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και πολύ κουραστικές. Για την Αλόννησο ειδικά, τα πράγματα είναι πάντα πιο ζόρικα, γιατί και από τον Βόλο και από το Μαντούδι, είναι πιο μακριά.

Σωρεία ακυρώσεων τον Ιούνιο: Τα ελληνικά νησιά που φλερτάρουν με οικονομική καταστροφή αυτό το καλοκαίρι χωρίς να φταίνε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;

Όσοι έχουν κάνει κρατήσεις online, ακυρώνουν για πλάκα και ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός ξενοδόχων και καταστημάτων εστίασης. Ο δήμαρχος Αλοννήσου απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας στήριξη και άμεσες αποφάσεις πριν το 50% γίνει 60-70%.

Για το τι θα γίνει με το λιμάνι στο Μαντούδι, που η λειτουργία του θα αποτελέσει μια σανίδα σωτηρίας για Σκιάθο-Σκόπελο κατά βάση, θα γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πληροφορία.

Μεγάλο πλήγμα ήταν η απόφαση επίσης της κυβέρνησης πριν μερικές εβδομάδες να ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας δρομολογίου από τον Άγιο Κωνσταντίνο στη Φθιώτιδα, προς τις Σποράδες, ένα δρομολόγιο που κάλυπτε τα προηγούμενα χρόνια πολλές χιλιάδες ανθρώπων.

Δεν είναι, επομένως, δυνατό να συζητάμε για την τουριστική άνθιση του 2024 και κάποια νησιά να βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση λες κι είναι παρίες…

* Φωτογραφία: Unsplash/Skiathos Greece