Με τα επιτόκια καταθέσεων να βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, οι μικροεπενδυτές δεν έχουν και πολλές επιλογές στη διάθεσή τους. Οι τράπεζες ουσιαστικά δεν δίνουν τίποτα και σε κάνουν να νιώθεις και… υποχρεωμένος που σου φυλάνε τα χρήματα! Γεγονός που οδηγεί εκείνους που διαθέτουν κάποιο μικρό κεφάλαιο σε αναζήτηση άλλων μορφών σίγουρων επιλογών, αλλά με κάποιο κέρδος.
Όμως ακόμη κι αν αποφασίσουν να «κλείσουν», όπως λέμε, τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, η απόδοση είναι πενιχρή. Τόσο ώστε ουσιαστικά να είναι ανάξια λόγου σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν να λειτουργεί αποτρεπτικά. Και σε αυτό το σημείο είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που όπως επισημαίνει σε άρθρο του και το capital.gr έρχονται το 2025 να προσφερθούν στου μικροκαταθέτες.
Διαθέσιμα 6 δις ευρώ
Τα περίφημα «λαϊκά ομόλογα» όπως τα αποκαλούν, απευθύνονται αποκλειστικά σε… μικρά ψάρια. Υπό την έννοια ότι το ποσό της επένδυσης είναι τα 15.000 ευρώ. Μια ιδέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η οποία υλοποιήθηκε το 2023 και την επόμενη χρονιά (αυτή που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες) γνώρισε σημαντική ανταπόκριση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο 2024 οι αγορές εντόκων γραμματίων της συγκεκριμένης κατηγορίας έφτασαν τα 5 δις ευρώ. Ωστόσο είναι δύσκολο να πει κανείς με απόλυτ βεβαιότητα πόσα εξ αυτών προέρχονταν από νέους επενδυτές, οι οποίοι για πρώτη φορά επέλεξαν αυτή τη μορφή αντί των παραδοσιακών τραπεζικών καταθετικών προϊόντων.
Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επενδυτές που αποφάσισαν να τοποθετήσουν ξανά τα χρήματά τους σε κάποια από τις επόμενες εκδόσεις γραμματίων, αλλά ακόμη κι έτσι οι υπολογισμοί μοιάζουν ενθαρρυντικοί. Φαίνεται ότι περίπου 1,5 δις ευρώ αφορούν νέους επενδυτές, γεγονός που φέρνει μέσα στο 2025 νέες εκδόσεις συνολικού ύψους 6 δις ευρώ.
Τα «λαϊκά ομόλογα»
Το target group στους οποίους απευθύνεται είναι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν ποσά μέχρι 10-15 χιλιάδες ευρώ. Ανθρώπους που αν επέλεγαν να αφήσουν αυτά τα χρήματα σε ένα απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου θα έπαιρναν μηδενικό επιτόκιο ενώ αν τα έκλειναν σε κάποια προθεσμιακή κατάθεση, η απόδοσή τους δεν θα ξεπερνούσε (συνήθως) το 2%.
Με τα έντοκα γραμμάτια η απόδοση είναι πολλαπλάσια. Με διάρκεια από 12 έως και 52 εβδομάδες (ένα έτος δηλαδή) προσφέρουν απόδοση κοντά στο 3,2% (με σημερινές εκτιμήσεις) στο εξάμηνο. Με απλά λόγια δηλαδή εάν κάποιος καταβάλει 10.000 ευρώ, μετά από 6 μήνες θα έχει 10.320. Τα οποία βεβαίως στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων και στο τέλος να φτάσει στα 10.629 ευρώ.
Μια απόδοση, δηλαδή, κοντά στο 6,3% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η οποία μόνο μικρή δεν είναι με βάση τον πληθωρισμό. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονούμε την κατάργηση της φορολόγησης της υπεραξίας από την πώληση των τίτλων πριν την λήξη τους. Παλιότερα ο συντελεστής αυτός ήταν στο 15%, αλλά δεν ισχύει πια. Αντίθετα, οι καταθέσεις στις τράπεζες (εκεί όπου υπάρχουν ετησοποιημένα επιτόκια) συνεχίζουν να φορολογούνται με ακριβώς το ίδιο ποσοστό της τάξεως του 15%.