«Νους, Λόγος & Άθληση»: η δύναμη του μπάσκετ θεραπεύει τα παιδιά μας

Όταν το ίδιο το άθλημα γίνεται κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι...

Σκεφτείτε το- και σκεφτείτε το καλά: αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι το μπάσκετ είναι το αγχολυτικό του, θα το δεχόσασταν, έτσι δεν είναι; Το ίδιο θα κάνατε αν ισχυριζόταν πως είναι η αγάπη του, το «μέσο» στο οποίο επιβιβάζεται για να ξεφύγει από την στείρα πραγματικότητα, ο τρόπος που έχει επιλέξει για να διατηρείται σε φόρμα.

Ωστόσο, τι θα γινόταν αν βρισκόταν ένας που θα σας ενημέρωνε πως το μπάσκετ έχει και θεραπευτικές ιδιότητες; Θα πιστεύατε πως σας δουλεύει- σωστά;

Ε, λοιπόν, ξέρετε κάτι; Ολότελα λάθος: ο Γιάννης Κυβρακίδης δημιούργησε το «Νους, Λόγος και Άθληση» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που απασχολεί παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως, για παράδειγμα, ο αυτισμός), ο οποίος μέσω του μπάσκετ βοηθά τα παιδιά που χρήζουν θεραπευτικής παρέμβασης να γίνουν πιο κοινωνικά, να βελτιώσουν την κίνησή τους, την συμπεριφορά και την επικοινωνία τους με τρίτους.

Το menshouse.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη προκειμένου να τον ρωτήσει ορισμένα πράγματα για το καινοφανές, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα «Νους, Λόγος και Άθληση» και στο τέλος της κουβέντας μας ήμασταν σίγουροι για ένα πράγμα:

Το μπάσκετ μπορεί πράγματι να θεραπεύσει τα παιδιά μας…

Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε το «Νους, Λόγος και Άθληση»; Ποια ήταν η «σπίθα» που τα ξεκίνησε όλα;  

 Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στα Γιάννενα, στο τμήμα Λογοθεραπείας, εργάστηκα ως προπονητής σε μια τοπική ομάδα μπάσκετ. Εκεί συνειδητοποίησα πως ακόμη και παιδιά με πολύ ήπιες διαταραχές δεν μπορούν να ενταχθούν σε τυπικές ομάδες. Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα πως υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, η οποία θα εξυπηρετεί παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και θα είναι προσαρμοσμένη πάνω στις δεξιότητές τους.

Πόσα χρόνια «τρέχει», πλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Κλείσαμε 2 χρόνια λειτουργίας.

Θεωρείτε- με βάση την εμπειρία σας- πως ο αθλητισμός, και δη το μπάσκετ, μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για τα παιδιά που χρήζουν θεραπευτικής παρέμβασης;

Τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές εμφανίζουν ελλείμματα στους τομείς της κίνησης, της λειτουργικής εκτελεστικότητας, της κοινωνικοποίησης και της επικοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, το μπάσκετ ως άθλημα εμπεριέχει όλες αυτές τις δεξιότητες. Με πολύ προσεκτική προσέγγιση, διαφορετικό ασκησιολόγιο από τις τυπικές ομάδες μπορούμε να επιτύχουμε θεραπευτικά τους παραπάνω στόχους.

Πώς ακριβώς εντάσσεται ένα παιδί στο «Νους, Λόγος και Άθληση»; Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται;

Αρχικά γίνεται μια συνάντηση με τους γονείς και το παιδί κατά την οποία πραγματοποιείται η λήψη ιστορικού. Σ αυτήν την πρώτη συνάντηση αξιολογούμε τη λειτουργικότητα του παιδιού και σχεδιάζουμε το θεραπευτικό πλάνο. Ακολουθεί ένα διάστημα ατομικών προπονήσεων έως ότου κρίνουμε αξιολογητικά ότι το παιδί μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης.

Τα παιδιά πώς ανταποκρίνονται στο όλο πρόγραμμα και τις προπονήσεις στις οποίες παίρνουν μέρος;

Επειδή προσαρμόζουμε κατά πολύ όλη την προπόνηση στις δυνατότητες κάθε παιδιού, είναι εμφανές ότι τα παιδιά απολαμβάνουν την κάθε στιγμή τους στο γήπεδο. Μάλιστα, πολλοί γονείς μας αναφέρουν ότι δυο και τρεις ώρες πριν την προπόνηση ανυπομονούν να έρθουν.

Ποια είναι η αντίδραση των γονέων αφότου φέρουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα και δουν τ’ αδιαμφισβήτητα οφέλη του «Νους, Λόγος και Άθληση»;

Οι γονείς μας τονίζουν πως χαίρονται που το παιδί τους συμμετέχει σε οργανωμένη ομάδα, που ασχολείται με δραστηριότητες εκτός σπιτιού, και πως επιτέλους «ξεκολλάνε» από τα τάμπλετ και την τηλεόραση. Σε επίπεδο θεραπείας, μας πληροφορούν για την επιτυχή τους ένταξη στα διαλείμματα του σχολείου, μέσω του μπάσκετ, και γενικότερα παρατηρείται η κοινωνικοποίηση και η καλύτερη επικοινωνία με τους συνομηλίκους.

Ποια είναι η στάση της πολιτείας στην αξιέπαινη, πραγματικά, προσπάθεια που κάνετε; Υπάρχει ουσιαστική βοήθεια ή… απέχει διακριτικά;

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό, αλλά σύντομα θα πραγματοποιηθεί ραντεβού με την αντιδημαρχεία Θεσσαλονίκης για ζητήματα που αφορούν την ακαδημία μας. Ελπίζω και περιμένω ν’ ανταποκριθούν θετικά.

Μια σημαντική παράμετρος που πρέπει, φυσικά, ν’ αναφερθεί είναι και το οικονομικό κομμάτι… 

Οι γονείς, όπως και στις τυπικές ομάδες, πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή.

Μιλήστε μας λίγο για την πρόσφατη εμπειρία σας στη Σερβία και το σεμινάριο που αφορούσε στις αναπτυξιακές δυσκολίες.

Τον Οκτώβριο βρεθήκαμε στο UNIVERSITE, το οποίο είναι ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο της Νένα Ιβκοβιτς, και οι εκπαιδευτές του συλλόγου μας ήταν εισηγητές σ’ ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τις αναπτυξιακές διαταραχές. Είχαμε την τιμή να έρθουμε σ’ επαφή με τοπικούς δασκάλους και θεραπευτές και ν’ ανταλλάξουμε εμπειρίες σχετικά με τις δεξιότητες των παιδιών και τις θεραπευτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσφατα δημοσιεύσατε κοινό δελτίο τύπου με το κέντρο ειδικών θεραπειών «Νους & Λόγος» για συστέγαση της έδρας του Συλλόγου στις Συκιές. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στην ακαδημία παρακολουθούνται και θεραπευτικά από το κέντρο;

Όχι απαραιτήτως και αυτό πρέπει να τονιστεί. Ως σύλλογος συνεργαζόμαστε με πολλά κέντρα ειδικών θεραπειών μιλώντας με τους θεραπευτές των παιδιών μας, ζητώντας και δίνοντας πληροφορίες. Παράλληλα, είμαστε θεραπευτές και μέσω του κέντρου μας παρέχουμε εξειδικευμένη βοήθεια.

Ολ’ αυτά ακούγονται «ιδανικά», όμως δεδομένου ότι ζούμε σε μια χειμαζόμενη οικονομικά χώρα, πρέπει ν’ αναλογιστούμε ότι σε πολλές οικογένειες λείπουν τα βασικά. Ποια είναι η θέση του συλλόγου, και κατ’ επέκταση και του κέντρου σας, πάνω σ’ αυτό το κομμάτι;

Δυστυχώς το νιώθουμε κι εμείς αυτό, ζώντας καθημερινά τις οικογένειες από κοντά και εισπράττοντας πολλές φορές από τα πρόσωπα των παιδιών την πίεση και τα άγχη που βιώνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινάμε το πρόγραμμα υποτροφιών «Παντελής Αληχανίδης» για δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες που πλήττονται. Η ιδέα του προγράμματος ανήκει στην αδερφή μου Ελένη Κυβρακίδου, επίσης λογοθεραπεύτρια,  που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει ότι η θεραπεία είναι δικαίωμα όλων. Ο τίτλος του προγράμματος αποτίει φόρο τιμής στο θείο μας που χάσαμε νωρίς, αλλά αποτελεί ακόμα και σήμερα οδηγό στο έργο μας. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θ’ ανακοινωθούν μόλις ρυθμιστούν νομικές λεπτομέρειες ως προς τα κριτήρια εισαγωγής.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον του συλλόγου. Πώς φαντάζεστε ότι μπορεί να «γιγαντωθεί» το «Νους, Λόγος και Άθληση»;

Θα ήθελα να συνεχίσουμε σταθερά να συμπληρώνουμε τις θεραπείες των παιδιών με την άθληση, η οποία αποδεικνύεται σιγά σιγά πολύ ωφέλιμη για την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους.

Στοιχεία επικοινωνίας συλλόγου

Γραμματεία: 6940935841

email: [email protected]

Υπεύθυνος θεραπευτής-εκπαιδευτής συλλόγου: Γιάννης Κυβρακίδης

Γραφεία Συλλόγου: Επταπυργίου 60,Συκιές, Θεσσαλονίκη