τουρίστες

Καλοκαίρι «ανάπτυξης»: 30 εκατομμύρια τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Είμαστε παραπάνω από τις δυνατότητες μας (sic)

Βρισκόμαστε απαισίως στον 8 χρόνο κρίσης και μνημονίων. Από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί φωνές ευρωπαϊκών οργανισμών και πολιτικής που μας κατηγορούν ότι ζούμε πέρα από τα όρια μας. Προσφάτως, ο αποτυχημένος υποψήφιος στις ολλανδικές εκλογές, ο κύριος Βίλντερς μας κατηγόρησε ότι πίνουμε ούζα και τρώμε σουβλάκια. Αρχικά, ας του εξηγήσει κάποιος ότι το σουβλάκι δεν πάει με ούζο. Δεύτερον, όπως δείχνουν τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού, πολλοί συμπατριώτες του και πολίτες τις ηγεσίες των οποίων γλείφει ο Βίλντερς επιλέγουν να το ρίξουν σε ούζα και σουβλάκια. Μιλάμε φυσικά για τον τουρισμό της χώρας φέτος που πάει να χτυπήσει ρεκόρ οχταετίας με 30 εκατομμύρια τουρίστες.

Για να το πούμε σχηματικά και πιο κατανοητά. Η φετινή θερινή σεζόν έφερε στη χώρα τετραπλασιασμό του πληθυσμού. Τρεις φορές παραπάνω. Στο άρθρο που δημοσίευσε χθες η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian, αναφέρεται ότι η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη ότι είναι από τις λίγες δημοκρατικές και ακίνδυνες χώρες της Μεσογείου, εκμεταλλεύεται τον φόβο που υπάρχει για Τουρκία, Αίγυπτο και Μαρόκο. Τον εκμεταλλεύεται με την μεταφορική έννοια, αφού δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα. Η ύπαρξη της σε αυτό το σημείο της δίνει το πλεονέκτημα. Οι τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων ετών έχουν τρομάξει αρκετά τους τουρίστες και τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν τα γκρουπ από το εξωτερικό.

Έτσι, ενώ πριν δύο χρόνια φωνάζαμε δικαίως για την μεγάλη φορολογία στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, όλο αυτό γυρίζει μπούμερανγκ. Τότε, οι κάτοικοι και ξενοδόχοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία εξηγούσαν ότι ο τουρίστας θα προτιμήσει το 6% φορολογία στην απέναντι πλευρά και θα περάσει απλώς να κάνει βόλτα με το καΐκι. Όλα όσα έχουν γίνει με την τρομοκρατία, αφαίρεσαν αυτό το πάνω χέρι.

Παράλληλα, η ανεργία το φετινό καλοκαίρι θα δεχτεί ένα καίριο χτύπημα. Για κάθε 30 τουρίστες που έρχονται δημιουργείται και μια νέα θέση εργασίας, αναφέρουν τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους αριθμούς έχει παίξει σε ένα βαθμό και η Fraport, που ανέλαβε 14 αεροδρόμια της χώρας, και έχει εκπονήσει ένα πλάνο που θα φέρει αύξηση από 15% και πάνω σε κάθε αεροδρόμιο. Το Ελ. Βενιζέλος για παράδειγμα θα υποδεχθεί φέτος 26 εκατομμύρια επισκέπτες. 6 εκατομμύρια πάνω από πέρσι. Οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί αυξήθηκαν κατά 200.000 χιλιάδες, ενώ μέχρι και ο κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής μεταξύ Μογγολίας και Κίνας, επισκέφτηκε την Αρκαδία για να διαμηνύσει ότι πολλοί συμπατριώτες του σκοπεύουν να την επισκεφτούν.

Αυτή η τουριστική επιτυχία μεταφράζεται σε περίπου 90.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που πρέπει να συμβεί σύμφωνα με δήλωση του νεόκοπου προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, είναι η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία. Να μην είναι το φετινό καλοκαίρι ένα ρεκόρ μόνο. Αλλά να γίνει η αρχή μιας μεγάλης αλυσίδας τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε χώρα με έμφαση στον τουρισμό, οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα τουριστικά επαγγέλματα δεν έχουν πάρει την απαραίτητη κατάρτιση ή είναι περαστικοί. «Χρειάζεται να επιλέξουν περισσότεροι άνθρωποι τα τουριστικά επαγγέλματα. Θέλω να δω νέους ανθρώπους να σκέφτονται καριέρα στον τομέα». Εκείνο που επισημαίνει ο κ. Ρέτσος είναι ότι οι δημοφιλείς προορισμοί πρέπει να γίνουν ανοιχτοί και στα μεγαλύτερα πορτοφόλια, με περισσότερες μαρίνες και να χτίσουν γέφυρες για εμπορικούς δεσμούς έξω από το πλαίσιο του τουρισμού.

Ένα μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει δεν αφορά τους τουρίστες. Αφορά τους ντόπιους. Τα ελληνικά νησιά είναι φέτος για τους τουρίστες. Τα οικονομικά οφέλη είναι και θα γίνουν αποκλειστικός στόχος με ένα πλάνο όπως αυτό που προτείνει ο κ. Ρέτσος. Ως ένα βαθμό είναι κάτι σημαντικό. Αλλά μένει να φανεί αν τα νησιά θα εξακολουθήσουν να είναι ανοικτά για τους Έλληνες, τόσο σε επίπεδο τσέπης, όσο κυρίως σε επίπεδο επιλογών.

Οι περισσότεροι εσωτερικοί τουρίστες αποζητούν πιο ήρεμα μέρη. Με τον φετινό τουρισμό και αυτόν που προσδοκούμε για τα επόμενα καλοκαίρια, ώστε να βάλουμε τις γύρω ανταγωνιστικές χώρες σε δεύτερη θέση, τα περισσότερα νησιά θα είναι ξεχειλωμένα από κόσμο. Για τους ντόπιους που περιμένουν αυτό το 5μηνο-6μηνο να γεμίσουν τις τσέπες τους είναι τεράστια τόνωση. Αλλά όπως θα έλεγε ένας Έλληνας Σαρτρ «οι διακοπές είναι οι άλλοι»!

Πηγή: guardian.com