Φονέας
Βρείτε μας στο

Οι Μανιάτες γνωρίζουν πολύ καλά την ομορφιά και τη μακάβρια ιστορία της πιο όμορφης παραλίας της Δυτικής Μάνης: Του Φονέα.

Όπως προδίδει η ονομασία της ειδυλλιακής αυτής παραλίας, η ιστορία της ουδεμία σχέση έχει με την όψη της, μιας και οι ντόπιοι την έχουν συνδέσει με τραγικά γεγονότα που όμως δεν μοιάζουν να επηρεάζουν τους νεότερους να την επισκέπτονται συχνά.

Μύθοι, θρύλοι και δοξασίες συνθέτουν το παζλ του μυστηρίου γύρω από την ύπαρξη του διάσημου «Φονέα», ο οποίος πήρε το όνομά του από την ευρύτερη περιοχή λίγο μετά την Καρδαμύλη και πριν τη Στούπα.

Ο λόγος που έμεινε στην ιστορία με το μακάβριο αυτό όνομα, ήταν τα δεκάδες τροχαία δυστυχήματα που έχουν λάβει χώρα στον δρόμο ακριβώς πάνω από την παραλία που θα βρεις κανείς «κρυμμένη» μέσα στο λαγκάδι του Φονέα.

Μέχρι σήμερα, ο δρόμος είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος, με απότομες στροφές και περιορισμένη ορατότητα.

Γεγονός, όμως που δεν εμποδίζει τους λάτρεις των άγριων τοπίων να δίνουν το «παρών» σε κάθε ευκαιρία.

Η παραλία του Φονέα βρίσκεται 2,5 περίπου χιλιόμετρα από το χωριό της Καρδαμύλης, σε ένα βραχώδες τοπίο που μόνο τη σφραγίδα της Μάνης θα μπορούσε να φέρει.

Στον Φονέα, μην περιμένετε να βρείτε χρυσή αμμουδιά και τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκεί τα πάντα έχουν γλιτώσει από την ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτή είναι και η γοητεία του, βλέπετε.

Η «φονική» παραλία με τις σπηλιές και τα πράσινα νερά που δε μπορείς να μην ερωτευτείς (Pics)

Μεγάλες πέτρες και βράχοι πρωταγωνιστούν στο σκηνικό, με την παραλία να χωρίζεται στα δύο από έναν τεράστιο βράχο που προσφέρει την απαραίτητη σκιά για όσους δεν δηλώνουν φανατικοί της ηλιοθεραπείας.

Και ερχόμαστε στο καλύτερο: Τα παγωμένα, καταγάλανα νερά και τις σπηλιές που θυμίζουν ελληνικό νησί και χιλιοφωτογραφίζονται από τους εντυπωσιασμένους τουρίστες. Στην αριστερά πλευρά της παραλίας βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο από το οποίο δύσκολα θέλει κανείς να απομακρυνθεί.

Ακόμα ένας τεράστιος βράχος βρίσκεται στη μέση της θάλασσας, με τους πιο τολμηρούς να σκαρφαλώνουν και να επιδίδονται στις βουτιές επί ώρες.

Στο παρελθόν, αποτέλεσε την πρώτη παραλία γυμνιστών της Μάνης, με τους ντόπιους να έχουν παραπονεθεί ουκ ολίγες φορές για «έκτροπα» και «έλλειψη ήθους». Μέχρι σήμερα, πάντως, οι γυμνιστές την τιμούν ιδιαιτέρως.

Γιατί ο Φονέας, τα έχει όλα:  Ήλιο, σκιά, σπήλαια, καταγάλανα νερά – γυαλί και την ηρεμία που μόνο μια καλά «κρυμμένη» παραλία μπορεί να σου εξασφαλίσει. Ωστόσο, χάρη στις φωτογραφίες των τουριστών, η περιοχή έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστή διεθνώς, γι’ αυτό και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι περιπετειώδεις παραθεριστές σπεύδουν να την απολαύσουν.

Δεν θα μπορούσε πάντως να τους αδικήσει κανείς…