«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς
Βρείτε μας στο
EXTRAS

«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς

Είναι, γι’ αυτούς, τόσο «εξοργιστικές» που τους αναγκάζουν ν’ αναφωνήσουν δυνατά «Πλάκα με κάνεις;»

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη- πληθώρα οργισμένων μηνυμάτων, inbox στην σελίδα μας στο Facebook τα οποία μας απειλούσαν πως θα τοποθετήσουν με χειρουργική ακρίβεια το Λευκό Πύργο σ’ εκείνο το μέρος του σώματός μας που δεν το βλέπει και τόσο συχνά ο ήλιος, τηλέφωνα στη γραμματεία των φανταστικών- κυριολεκτικά- γραφείων μας και συνεχείς αναφορές του Χριστού και της Παναγίας (αλλά με όχι και τόσο θρησκευτικό τρόπο) και μια επιστολή που τόνιζε πως η οπτική μας είναι έμπλεη κόμπλεξ, τιτρώσκει την εικόνα της πρωτεύουσας και πως μεροληπτούμε ατέρμονα υπέρ της συμπρωτεύουσας (κάτι που μας έκανε ν’ ανοίξουμε το λεξικό και να ψάξουμε τι διάολο είναι το «έμπλεη», το «τιτρώσκει» και το «ατέρμονα»).

Κι όλ’ αυτά, επειδή ανεβάσαμε ένα κείμενο για τις 10 εκφράσεις της Θεσσαλονίκης που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Αθηναίοι.

Προκειμένου, λοιπόν, ν’ αποδείξουμε πως είμαστε θιασώτες του 50-50 και δε δίνουμε πάντα τα σπόρια στη Νύφη του Θερμαϊκού, αποφασίσαμε να δώσουμε το «λόγο» και στον Γαμπρό του Θερμαϊκού στις πρωτευουσιάνικες εκφράσεις που… τρελαίνουν τους Θεσσαλονικείς.

Παραμερίστε, λοιπόν, το Λευκό Πύργο, βάλτε στη θέση του τον Παρθενώνα και πάμε:

1) «Χαλάω λεφτά»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Ξοδεύω λεφτά».

via GIPHY

Το Netflix υποκλίνεται: Ο φιλμικός δυναμίτης της Σκάρλετ Γιόχανσον που σε έχει για 90 λεπτά στην πρίζα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το Netflix υποκλίνεται: Ο φιλμικός δυναμίτης της Σκάρλετ Γιόχανσον που σε έχει για 90 λεπτά στην πρίζα (Vid)

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Αρχικά στο μυαλό του σχηματίζονται εικόνες πακτωλών χρημάτων, τους οποίους πλησιάζει ο Αθηναίος και τους βγάζει εκτός λειτουργίας- τους «χαλάει», δηλαδή.

Στη συνέχεια, καταλαβαίνει και λέει «Ρε γκαρντασάκο, να σε πω κάτι; «Τρώω λεφτά» είναι το σωστό γιαβρί μου. Αν θες να χαλάσεις κάτι, χάλασε τη ζαχαρένια σου».

2) «Θέλεις τυλιχτό;»

Τι εννοεί ο Αθηναίος:  «Θέλεις πιτόγυρο;» (Ή οποιοδήποτε άλλο κρέας σε πίτα)

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: «Τυλίξου, τι με ρωτάς;».

3) «Έβαλε κρύο»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Κάνει κρύο/ Άρχισε να έχει κρύο».

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού:  Στην αρχή τέλεια μίμηση Κυριάκου Μητσοτάκη με γουρλωμένα μάτια όταν έχει ανοίξει τα μεγάλα φώτα (δεν καταλαβαίνει Χριστό, δηλαδή) κι εν συνεχεία δειλή ερώτηση προσέγγισης- «Μήπως εννοείς έβγαλε κρύο;».

«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς

Όταν ο Αθηναίος νεύσει καταφατικά, σειρά έχει η μουσική ειρωνεία: «Δηλαδή μ’ αυτή τη λογική ψηλάκο μου λέμε και “Ο Χάρος μπήκε, μπήκε παγανιά”- σωστά;».

4) «Τρακόσια»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Τριακόσια».

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Εσωτερική πάλη στο κέντρο του εγκεφάλου του για το αν αυτό το «τρακόσια» είναι «τριακόσια» ή «τετρακόσια» και μια εντελώς απροειδοποίητη εισβολή του Φότο Στρακόσια στις σκέψεις του.

«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς

5) «Έλα μου»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Λέγε/ Εμπρός/ Τι;/ Πώς είπες;»

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού:  Βάζει, ασυναίσθητα, νερό να βράζει για τα μακαρόνια, ξεπαγώνει τον κιμά, χαμηλώνει τον φωτισμό για το κατάλληλο μασάζ στα πόδια, φέρνει τα άλμπουμ που ’ναι μωρό, ξεθάβει τις ιστορίες από το σχολείο και μετά, μιμούμενος τον Σάκη, αποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο: «Έλα μου/ Είναι ακίνδυνη η τρέλα μου/ Έλα μου, Έλα μου/ Έλα μου…»

6) «Μ’ έπιασε λάστιχο»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου μου».

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του Αθηναίου να παίζει- σε μια κρίση πρωτευουσιάνικου παλιμπαιδισμού- κυνηγητό μ’ ένα λάστιχο κήπου και το λάστιχο (που γυρίζει και στο προσωνύμιο «Μπολτ») τον πιάνει συνεχώς.

Έπειτα, όμως, καταλαβαίνει πως ο κακομοίρης ο φίλος του έχει πάθει φούιτ.

Ναι, φούιτ.

7) «Φέρε το μανό»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Φέρε το μπουκαλάκι με το βερνίκι νυχιών».

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Με το “Error 404/ mano not found” να χορεύει στις κόρες των ματιών του κρυφογκουγκλάρει τη λέξη στο κινητό του. Όταν δει τι ακριβώς είναι, ξεσπάει σε γέλια και λέει θριαμβευτικά: «Ποιο μανό ρε συ; Όζα το λένε!»

Τι με κοιτάζεις όζα μουδιασμένο;

8) «Ο Γιώργος μένει στη διπλανή πολυκατοικία από μένα»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: Ότι ο Γιώργος μένει στην πολυκατοικία δίπλα στο δικό του σπίτι.

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Προφανώς και καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο Αθηναίος, όμως αν προσέξετε λιιιιιίγο καλύτερα, θα δείτε ένα ελαφρύ μειδίαμα αποδοκιμασίας στα χείλη του.

Γιατί; Διότι στη Θεσσαλονίκη προτιμάμε το «Οικοδομή» (τη στιγμή που στην Αθήνα «οικοδομή» είναι το γιαπί). Δηλαδή «Ο Γιώργος μένει στη διπλανή οικοδομή».

Με πιο απλά λόγια, η σειρά του MEGA με τον Παύλο Χαϊκάλη θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι:

«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς

9) «Κι όπως μίλαγα και συζήταγα και ρώταγα και απάνταγα και πήδαγα από το ένα θέμα στο άλλο και συμφώναγα και γέλαγα…»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Κι όπως μιλούσα και συζητούσα και ρωτούσα και απαντούσα και πηδούσα από το ένα θέμα στο άλλο και συμφωνούσα και γελούσα…»

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: «Φίλε, είσαι καλά; Μήπως πνίγεσαι; Γιατί παράγεις αυτούς τους ήχους;»

10) «Καλαμάκι»

Τι εννοεί ο Αθηναίος: Τόσο το καλαμάκι που ρουφάμε, όσο και το σουβλάκι (το τεμάχιο).

Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Η εξής μία: