«Μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)». Με αυτή τη φράση υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αρταίων την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που στέκεται αντίθετη στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Η Άρτα και συνολικά η Ήπειρος είναι από τις βασικές περιοχές που θα δουν το περιβάλλον τους να παρενοχλείται, να διαταράσσεται και, πιθανότατα, να υφίσταται καταστροφές από το κυβερνητικό πλάνο για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε συνολικά 20 θαλάσσια οικόπεδα, 11 εκ των οποίων βρίσκονται στη θάλασσα του Ιονίου και πολύ κοντά στην Ήπειρο.
Το διοικητικό συμβούλιο του δήμου Αρταίων, του δημάρχου προεξάρχοντος, ψήφισε παμψηφεί παρά μία ψήφο κατά των εξορύξεων. Κι είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις σε τέτοιες εποχές ότι υπάρχουν άνθρωποι που μετράνε κάποια πράγματα πάνω από το χρήμα. Γιατί αυτό είναι το μοναδικό επιχείρημα υπέρ των εξορύξεων.
Αυτό που όμως δεν μπορούν να αντιληφθούν μερικοί μύωπες στην κυβέρνηση είναι ότι το ίδιο επιχείρημα διαθέτει και η άλλη πλευρά. Και δεν είναι το μοναδικό της. Κι είναι και σε πολύ καλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια μορφή.
Στην Άρτα είδαμε για δεύτερη φορά περιοχή της Ηπείρου να αντιστέκεται. Να κάνει την δική της επανάσταση. Μια επανάσταση που δεν επιβλήθηκε από τον δήμαρχο ούτε ήρθε σε αντίθεση με τους δημότες. Δεν προκάλεσε ενάντιες αντιδράσεις η απόφαση. Προκάλεσε αντιδράσεις συμπαράστασης και στήριξης.
«Όπως γνωρίζετε, η περιοχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον πρωτογενή τομέα, ενώ τόσο ο ορεινός όγκος με τα Τζουμέρκα, όσο και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Natura και προστατεύεται με τη συνθήκη Ramsar, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ενδείξεις του προφίλ της περιοχής μας. Παράλληλα, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχή μας, αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της τοπικής οικονομίας» μας λέει ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης.
Από τα λόγια του αντιλαμβάνεται εύκολα ο οποιοσδήποτε ότι η παρούσα κατάσταση, αυτό που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Άρτα, αυτό είναι η οικονομία της. Το περιβάλλον της. Ένα περιβάλλον που προσπαθεί να το συντηρεί χωρίς να το φέρνει στα όρια του. Ένα περιβάλλον που οι κάτοικοι μαθαίνουν να το κοιτάζουν ως το σπίτι τους. Αυτοί είναι μέρος του κι όχι αυτό μέρος της ζωής τους.
Το πρόβλημα με τις εξορύξεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και – ας μην εθελοτυφλούμε – θα ευαγγελιζόταν η κάθε κυβέρνηση, δεν είναι μόνο το προφανές και σημαντικό της διασάλευσης του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι κι ότι μοιάζει να κινείται στη σκιά. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη ενημέρωση στους ανθρώπους των περιοχών που θα υποστούν τις μεταβολές.
«Είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός σχετικά με τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και ο κόσμος είναι το ίδιο επιφυλακτικός. Αυτό εξέφρασα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για το θέμα.
Είμαι επιφυλακτικός γιατί η Κυβέρνηση, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, υπέγραψε μέσα στο 2018 μια σύμβαση με την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» για έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, η οποία δεν μπορεί να δεσμεύσει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Και δεν φρόντισε να γίνει με γνώμονα την ενδελεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι μέλλει γενέσθαι».
Αν μπορεί να εξαχθεί ένα ελπιδοφόρο συμπέρασμα από αυτή τη στάση των αιρετών αρχόντων είναι ότι τελικά θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια δημάρχων, παρά στα χέρια πρωθυπουργών και υπουργών. Είναι επίσης ότι ίσως να μην είμαστε αυτός ο αδιάφορος λαός που δείχνουμε κάποιες φορές σε σχέση με τη φύση.
Η υπόσχεση του δημάρχου που ομιλεί εξ ονόματος κάθε ενός ανθρώπου στον δήμο του είναι κατηγορηματική.
«Η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα για εμάς και τα παιδιά μας».
Κι όσο μπορούμε κι εμείς από τη θέση μας να αναδεικνύουμε αυτές τις φωνές, τόσο περισσότερο θα ακούγονται. Κι όσο περισσότερο ακούγονται, τόσο πιο καθοριστικές γίνονται οι μικρές επαναστάσεις!