Αργός «θάνατος»: Ο ύπουλος τρόπος που ο κορωναϊός προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα

Μια παράπλευρη «απώλεια» λόγω του φονικού ιού...

Είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως το τελευταίο δίμηνο. Άπαντες ασχολούνται μαζί του, ακούν, διαβάζουν, ερευνούν όσο μπορούν. Η ενημέρωση επί του συγκεκριμένου θέματος είναι αδιάλειπτη, υπάρχει πραγματικός βομβαρδισμός ειδήσεων- και μαζί, φυσικά, «ανηλεές» γλέντι παραπληροφόρησης-, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο δίκτυο έχουν στραμμένα το βλέμμα τους πάνω του.

Ο λόγος, φυσικά, για τον κορωναϊό- τον φονικό ιό που ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή και έχει εξαπλωθεί σ’ ένα αρκετά μεγάλο μέρος του κόσμου.

Φυσικά, οι περισσότεροι στέκονται- και δικαίως- στους πάνω από 1500 νεκρούς στην Κίνα, τον πρώτο νεκρό επί ευρωπαϊκού εδάφους (κάτι που γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 15/2) και στο πού αναφέρονται νέα κρούσματα.

Στη χώρα μας, για την ώρα, δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό ανθρώπου που νοσεί από τον Covid-19 (όπως είναι η νέα ονομασία του ιού), καθώς τα αποτελέσματα των 3-4 ύποπτων περιστατικών ήταν αρνητικά.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως ο κορωναϊός δεν έχει καταφέρει να «εισβάλει» στην Ελλάδα και να την επηρεάσει- όχι. Δυστυχώς, εξαιτίας της ύπαρξής του και του φόβου που προκαλεί η παρουσία και οι συνέπειές του, το ελληνικό επιχειρείν έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα.

Πώς;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έρευνά του το ethnos.gr, οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας είναι τα πρώτα «θύματα» του κορωναϊού, καθώς η έξαρσή του έχει βάλει στον πάγο τις διεθνείς εκθέσεις γούνας, μιας και η Κίνα εκπροσωπεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες δημοπρασίες του είδους- όπως αυτή της Κοπεγχάγης που ήταν προγραμματισμένη για την εβδομάδα που μας πέρασε- να ακυρώνονται επ’ αόριστων, αφού είναι αδύνατη η παρουσία των Κινέζων εμπόρων. Την ίδια τύχη με την έκθεση της Κοπεγχάγης είχε, να σημειώσουμε, και αυτή του Χονγκ Κονγκ (η δεύτερη μεγαλύτερη), η οποία θα λάμβανε χώρα στα τέλη του Φλεβάρη.

Στο εφιαλτικό διά ταύτα: χίλιες ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιών και περισσότερες από 100 εκτροφής στην Καστοριά και την Σιάτιστα περνούν πάρα πολύ δύσκολες ώρες. Ο λόγος, απλός: αδυνατούν να δειγματίσουν τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση προς το παρόν σε πρώτες ύλες για την επόμενη παραγωγή (που, εξυπακούεται, τίθεται εν αμφιβόλω).

Φυσικά, αρνητικά επηρεάζονται και οι χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και οι τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας που βλέπουν τον κινητήριο οικονομικό τους μοχλό να «ασθμαίνει».

Το άκρως ανησυχητικό σενάριο αφορά στην επόμενη προγραμματισμένη δημοπρασία δερμάτων, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου στην Φινλανδία. Οι ειδήμονες εκφράζουν το φόβο τους πως θα ακυρωθεί και αυτή, κάτι που θα ‘χει καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Υπολογίζαμε να πάμε στην Κίνα και να πάρουμε παραγγελίες. Αν ακυρωθούν και οι επόμενες δημοπρασίες, μπορεί να μείνουμε και από πρώτες ύλες. Αν αυτή η κατάσταση κρατήσει για πολύ, μπορεί να χάσουμε ακόμα και το 50% της παραγωγής μας», σχολίασε ο Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, πως όσο «μαίνεται» ο κορωναϊός και η Κίνα μένει εκτός παιχνιδιού, το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο για την πόλη της Καστοριάς και της Σιάτιστας- δύο εκ των (διαχρονικά) μεγαλύτερων κέντρων παραγωγής γούνας παγκοσμίως.

Ας ελπίσουμε πως το πρόβλημα θα λυθεί στο εγγύς μέλλον, πρωτίστως για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον Covid-19 και δευτερευόντως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, επειδή η χειμαζόμενη Ελλάδα και η πληγείσα οικονομία της δεν μπορούν ν’ αντέξουν πολλά ακόμα χτυπήματα.

Ήδη, εδώ και χρόνια, δίνει την αίσθηση πως πνέει τα λοίσθια…