Δεν είναι σαν τους άλλους ιούς: Πώς αντιδρά ο κορωνοϊός στη ζέστη του καλοκαιριού

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό…

Ο ελεγχόμενος, για την ώρα, πανικός μοιάζει εν μέρει δικαιολογημένος. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη χώρα μας, που άργησε να μπει στο απευκταίο κόλπο, στην αρχή ψάχναμε ανεπιτυχώς για το πρώτο κρούσμα.

Από την στιγμή που βρέθηκε, όμως, το πρώτο, τα υπόλοιπα ακολούθησαν με καταιγιστικό ρυθμό, φτάνοντας (μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο) τα 45 σε λίγες μέρες.

Μάλιστα, η πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον δεν είναι ακριβώς λαμπρή, μιας και όπως  είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αναμένεται να νοσήσει περίπου το 10% της χώρας το προσεχές διάστημα.

Ο κορωνοϊός- περί ου ο ηλεκτρονικός λόγος- αποτελεί το απόλυτο αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως, με τις «πληγείσες» χώρες ν’ αυξάνονται μέρα με τη μέρα και ορισμένες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, να έχουν δοκιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Με τον όρο «πανδημία» να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, ο φόβος σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλώνει, παρά το γεγονός πως έχει τονιστεί αρκετές φορές πως ο Covid-19 καθίσταται επικίνδυνος μονάχα για τις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, τα νέα αναφορικά με την πλήρη εξάλειψή του (κάτι που θα βάλει οριστικά και αμετάκλητα ταφόπλακα στο ζήτημα, πριν γεμίσει το ίδιο το ζήτημα ταφόπλακες ανά την υφήλιο) δεν είναι και πολύ καλά, κι αυτό διότι ο άσος από το μανίκι της πλάσης αποδείχτηκε βαλές όταν παίζεις 21 και τραβάς από το 15.

Εξηγούμαστε: πολλοί ηγέτες παγκοσμίως- παρακινούμενοι, ενδεχομένως, από τις επιστημονικές κοινότητες των χωρών τους- εξέφραζαν την άποψη πως ο κορωνοϊός σύντομα θα μας αφήσεις χρόνους, μιας και η άνοδος της θερμοκρασίας τους ερχόμενους μήνες θ’ αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο γι’ αυτόν.

Ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ (που, ok, δε θα κέρδιζε ποτέ την πρώτη θέση σε διαγωνισμό ευφυΐας για 12χρονα, αλλά δεν παύει να είναι ο πλανητάρχης) δήλωσε προσφάτως πως «Θεωρητικά μιλώντας, η ζέστη θα εξαφανίσει… δια μαγείας τον κορωνοϊό».

Αμ δε: οι ειδικοί επί των μολυσματικών ασθενειών τονίζουν πως ενώ κάποιοι ιοί πράγματι εξασθενούν το καλοκαίρι, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και με τον Covid-19, ενώ ακόμα κι αν η ζέστη περιορίσει την εξάπλωσή του, δεν μπορούμε να ποντάρουμε στο ότι θα εξαλειφθεί εντελώς.

Τα κρυολογήματα και η κοινή γρίπη να γνωρίζουν έξαρση τον χειμώνα (Δεκέμβρης-Φλεβάρης) και περιορίζονται στο ελάχιστο τους θερινούς μήνες, κυρίως γιατί οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους το καλοκαίρι (όπου και μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα ένας ιός), ενώ ο ζεστός καιρός σε συνδυασμό με την υγρασία καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας (όπως η Ελίζαμπεθ Μακ Γκρόου, διευθύντρια του Κέντρου για τη Δυναμική Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια) τονίζουν πως, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν καινούργιο ιό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει και στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Επίσης, αναφέρουν πως είναι μια ασθένεια που «κολλάει» εξαιρετικά εύκολα από τον έναν στον άλλον και γι’ αυτό η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου της μόλυνσης (που ήδη εφαρμόζονται) θα παίξουν τεράστιο ρόλο στο αν θα περιοριστεί ο ιός, με τον καιρό να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Μάλιστα, ο Τσαρλς Τσιου, καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, φροντίζει να… προσφέρει ακόμα μία νότα ατόφιας αισιοδοξίας, λέγοντας πως αν συνεχιστεί η εξάπλωσή του και σε άλλες χώρες παγκοσμίως, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατο- η πλήρης εξάλειψή του.

Αν είχατε ποντάρει κι εσείς τα λεφτά σας στον ζεστό καιρό, λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ο κορωνοϊός, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει αποφασίσει να παίξει με την ζέστη ένα συγκεκριμένο έργο: το Die Hard…

Διαβάστε ακόμα: Δεν έχουν έρθει ακόμα: Οι πιο επικίνδυνοι μήνες που θα παρουσιάσει έξαρση ο κορωνοϊός