Κορωνοϊός: Ο λόγος που η Τουρκία δεν έχει ούτε ένα κρούσμα μέχρι σήμερα
Βρείτε μας στο

Από τα 107.389 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά την υφήλιο και τα 3.652 θανατηφόρα περιστατικά (προφανώς αυτά τα νούμερα αλλάζουν ώρα με την ώρα), κανένα δεν έχει καταγραφεί την Τουρκία, που (υποστηρίζει ότι) είναι «καθαρή» από Covid 19.

Οι επιστήμονες σκύβουν με ενδιαφέρον πάνω από την περίπτωση της γειτονικής χώρας, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς κάνει σωστά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου, όπου ο ιός βρήκε κάποιο «παραθυράκι» και εισέβαλε στην καθημερινότητα, σπέρνοντας πανικό στους πολίτες.

Επισήμως οι Τούρκοι υποστηρίζουν το προφανές. Ότι πήραν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία δα δεν είναι και «δρακόντεια». Μάλλον ήταν τα απολύτως προβλεπόμενα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε εμπάργκο στις πτήσεις από και προς χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων –και συγκεκριμένα Κίνα, Ιταλία, Νότια Κορέα, αλλά και Ιράν, Ιράκ. Επιπλέον οι Τούρκοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με τα δύο τελευταία κράτη της λίστας, καθώς ειδικά στο Ιράν η επιδημία εμφανίστηκε πολύ έντονη και θανατηφόρα.

Κορωνοϊός: Ο λόγος που η Τουρκία δεν έχει ούτε ένα κρούσμα μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας έχουν διενεργηθεί 1.363 έλεγχοι σε περιστατικά τα οποία χαρακτηρίστηκαν «ύποπτα», χωρίς κανένα από αυτά να επιβεβαιωθεί και να αναγνωριστεί ως κρούσμα κορωνοϊού. Ο μόνος Τούρκος πολίτης που έχει νοσήσει είναι ένας μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, γεγονός που διατηρεί «λευκή» την σχετική λίστα, η οποία κάνει τους γείτονες να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κατάσταση.

Επιπλέον, διατείνονται ότι στα εργαστήριά τους κατόρθωσαν να αναπτύξουν ένα νέο τύπου τεστ, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μόλις 90 λεπτά, ενώ με τον παραδοσιακό τρόπο ελέγχου χρειάζονταν το λιγότερο τέσσερις ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 120! Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, το τεστ είναι τόσο επιτυχές που οι Τούρκοι θα προχωρήσουν στην πώληση σε ξένα κράτη, ξεκινώντας εξαγωγές…

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το επίτευγμα της Τουρκίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν στην εξίσωση βάλει κανείς και τις υψηλότατες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που απορροφά η χώρα.

Καθημερινά εισέρχονται άνθρωποι από διάφορά μέρη του πλανήτη (ορισμένα από αυτά με αναφορές κρουσμάτων κορωνοϊού) ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους έρχονται σε επαφή με ακόμη περισσότερους, την ίδια ώρα που οι συνθήκες υγιεινής πολύ συχνά δεν είναι και οι καλύτερες.

Κορωνοϊός: Ο λόγος που η Τουρκία δεν έχει ούτε ένα κρούσμα μέχρι σήμερα

Ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των υγειονομικών Αρχών, όμως, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να μείνουν εκτός της λίστας των «θυμάτων» του ιού. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την πεντακάθαρη «βιτρίνα» υποψιάζονται παρατυπίες και παραπληροφόρηση από ένα καθεστώς που με άλλες αφορμές στο παρελθόν είχε δείξει σημάδια απολυταρχισμού, φίμωσης και ανελευθερίας.

Νερό στον «μύλο» της αμφισβήτησης έρχεται να ρίξει η άρνηση των τουρκικών να συνεργαστούν πλήρως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο δεν δίνουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία με βάση τα οποία επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός τους περί μηδενικών κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα και η Ρωσία, μένει αλώβητη από το χτύπημα του κορωνοϊού καθώς έχει καταγράψει μόλις τρεις περιπτώσεις φορέων του ιού, παρά την τεράστια έκτασή της, την απέραντη μεθοριακή γραμμή της και -κυριότερα- την γειτνίασή της με την Κίνα, την «πατρίδα» της επιδημίας και «πηγή» του κακού που απειλεί και μεταλλάσσεται.

Διαβάστε ακόμα: Δεν έχουν έρθει ακόμα: Οι πιο επικίνδυνοι μήνες που θα παρουσιάσει έξαρση ο κορωνοϊός