7,5 φορές πιο πολλούς απ' την Κίνα: Ο λόγος που η Ιταλία έχει τόσους πολλούς νεκρούς

Η γειτονική χώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού και άπαντες ψάχνουν να βρουν τις αληθινές αιτίες...

Ζει πρωτόγνωρες στιγμές η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού και ειδικά, η Ιταλία. Όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, τα μέτρα υγείας που αρχικά είχαν επιβληθεί στις βόρειες περιοχές της χώρας, πλέον εφαρμόζονται συνολικά στον 60 εκατομμυρίων πληθυσμό της μεσογειακής χώρας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία του ιού παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, έχει αφήσει πίσω της για τα καλά την Κίνα!

Όπως είναι λογικό, η συγκυρία στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει τέτοιο πανικό που μόνο με πλοκή δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας μπορεί να προσομοιάζει. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο αριθμός των ασθενών της Ιταλίας είναι ακριβώς ίδιος με εκείνο της Νότιας Κορέας (7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και στις δυο χώρες) ωστόσο ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία είναι 7,5 φορές μεγαλύτερος (366 έναντι 50)!

Οι αριθμοί που αυτόματα προκαλούν πανικό ωστόσο δεν σταματούν εκεί όσον αφορά την Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικρατούν αναφορικά με τον κορωνοϊό, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται γενικά στο 3,4% παγκοσμίως. Με εξαίρεση την Ιταλία! Την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό στην Ιταλία έφτασε το 3,8% και με την είσοδο της τρέχουσας εβδομάδας έχει αγγίζει το 5%! Με άλλα λόγια, οι νεκροί αυξάνονται με ασύλληπτα εκθετικούς ρυθμούς.

Γιατί ωστόσο τα νούμερα ανάμεσα στην Ιταλία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι τόσο δυσανάλογα; Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με εξαιρετικά γηρασμένο πληθυσμό, πολύ περισσότερο απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως τόνιζαν με έμφαση οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας πρόσφατα: «Στην περίπτωση του κορονοϊού πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ιταλία έχει έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών, πολύ μεγαλύτερο απ′ ό,τι η Κίνα».

Ταυτόχρονα, ακούγονται και άλλες εξηγήσεις αναφορικά με την πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ιταλία. Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν για παράδειγμα, το 2,8% που επικρατεί μόνο Λομβαρδία ανεβάζει τα ποσοστά τόσο πολύ που συνολικά φτάνει ακόμα και 6,4%. Με άλλα λόγια, αυτή η υπερφόρτωση των νοσοκομείων σχετίζεται με την άνοδο των αριθμών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι δυο εξηγήσεις να λειτουργούν και συνδυαστικά, γεγονός που τελικά, εξηγεί στο έπακρο τους λόγους που η Ιταλία βρίσκεται στη θέση αυτή.

Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι ψυχροί αριθμοί δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, αφού στην όλη ανάλυση εμπλέκονται και άλλου τύπου παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται προτού φτάσει κανείς σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Σε τελική ανάλυση άλλωστε, εκτός από τη δυνατότητα του εκάστοτε εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ιού, υπάρχει και μια σειρά άλλων ζητημάτων που συμβάλλουν στην εξάπλωση (ή τη μη εξάπλωση) του ιού: η δημογραφική σύνθεση, οι κλιματολογικές συνθήκες, η επάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία, η πειθαρχία στην τήρηση των πρωτοκόλλων, όλα παίζουν τον ρόλο της.

Και αν για την ώρα η Ιταλία είναι η εστία πανικού αναφορικά με τον κορωνοϊό, η Γερμανία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα διαχείρισης: συγκεκριμένα, για την ώρα μετρά 1.112 κρούσματα αλλά δεν έχει ούτε έναν νεκρό! Για την ακρίβεια, μαλλόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία δείχνει τον δρόμο…

Διαβάστε ακόμα: Δεν έχουν έρθει ακόμα: Οι πιο επικίνδυνοι μήνες που θα παρουσιάσει έξαρση ο κορωνοϊός