Μετά την κυβερνητική σύσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Λιγότερο από 20 μέρες αργότερα κατέφευγε σε δημόσια έκκληση προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να υποβάλουν αιτήσεις για προσλήψεις – εξπρές (οι οποίες είχαν «παγώσει» μετά τις εκλογές του Ιουλίου) προκειμένου να επιστρατευθούν «εφεδρείες» στην προδιαγραφόμενη άνιση μάχη με τον κορωνοϊό.
Στις 8 Μαρτίου η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη μας ενημέρωνε ότι «κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ», διότι «όταν υπάρχει βαθιά πίστη η Θεία Κοινωνία θεραπεύει». Μία ημέρα αργότερα την… επιβεβαίωσε η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωση – κάλεσμα στους πιστούς να συρρέουν σα να μην τρέχει τίποτα στις εκκλησίες και να επιτελούν το καθήκον (τους) στη θεία κοινωνία. «Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας».
Αυτό το «ασφαλώς» αντί να το σαμποτάρει εν ριπή οφθαλμού η κυβέρνηση το υποδαύλισε τρόπο τινά στις 11 Μαρτίου διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος είναι άξιες εμπιστοσύνης γιατί έχουν υπεύθυνη κρίση «και θα πουν στους πιστούς αυτά που πρέπει να πουν». Θεώρησε μάλιστα κατάλληλο το timing να επιτεθεί στους άθεους, που «πρέπει να μείνουν μόνοι τους και όχι με μας».
Το λουκέτο για τις δημόσιες τελετουργίες μπήκε το βράδυ της 16ης Μαρτίου και αφού μια μέρα νωρίτερα οι πιστοί είχαν δώσει βροντερό «παρών» στο ιερό χρέος του εκκλησιασμού (τους) και της θείας κοινωνίας, στους ναούς όλης της χώρας. Από το πρωί της 14ης είχαν κλείσει καφετέριες, χώροι εστίασης, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις και κανείς υγιώς (μεταφορικά και κυριολεκτικά…) σκεπτόμενος δεν κατάλαβε για ποιον λόγο θα έπρεπε να επιτραπεί επί τρεις ημέρες η μετάδοση του ιού στους θρησκευτικούς χώρους. ‘Η πιο εύστοχα να… παρακινηθεί με ιερατικές και κυβερνητικές παραινέσεις.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το αφήγημα της ατομικής ευθύνης ίσως να είναι και βολικό ως προς την (προκαταβολική) αποποίηση των όποιων ευθυνών της πολιτείας, σε περίπτωση που η επιδημία δοκιμάσει και τις δικές μας αντοχές, ως χώρα, τις επόμενες ημέρες. Κανείς φυσικά δεν αντιλέγει ότι υπήρξαν αρκετοί ανεγκέφαλοι που κόντρα στις οδηγίες και τις αγωνιώδεις επισημάνσεις του ορατού κινδύνου συνέχιζαν κάνουν του κεφαλιού τους, διασπείροντας de facto τη νόσο. Πόσο μάλλον ο υπογράφων, που σε σχόλιο της 14ης Μαρτίου αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στο φαινόμενο των μαζικών εξορμήσεων.
Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο μια είδηση που αποδείχτηκε ψευδής αξιοποιήθηκε με κάθε επισημότητα από την κυβέρνηση για να υπερτονιστεί ο βαθμός της ατομικής ευθύνης. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας ήταν πεσμένη κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία εκμετάλλευσης, οι όποιες ουρές οφείλονταν στο ότι ελάχιστα ταμεία είχαν μείνει ανοιχτά και τον κύριο όγκο αυτοκινήτων υποδέχονταν οι λωρίδες που υποστήριζαν πληρωμή με e-pass, κέρματα ή ανέπαφη κάρτα. Συνολικά, στα διόδια Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο, στων Αφιδνών με κατεύθυνση προς Λαμία και στων Μαλγάρων με κατεύθυνση προς Αθήνα η κίνηση ήταν μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50% συγκριτικά με μια εβδομάδα πριν. Όχι ότι τα περίπου 24.000 αυτοκίνητα που πέρασαν είναι λόγος να πανηγυρίζουμε. Ωστόσο η εικόνα που διοχετεύθηκε από μερίδα των Μ.Μ.Ε. και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ήταν αρκετά διαφορετική από την πραγματική.
Για να μην μακρηγορώ, η αίσθηση είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ασπάστηκε έμπρακτα το «Μένουμε Σπίτι», περιορίζοντας είτε στα απολύτως απαραίτητα τις μετακινήσεις τους, είτε σε επίπεδο που δεν θα ρίσκαραν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Προφανώς σε μια αστική δημοκρατία (στην κομμουνιστική Κίνα ήταν σαφώς πιο εύκολο) είναι αδύνατο να «απαλλαχθείς» τελείως από ψευτόμαγκες, επαναστάτες του κώλου και λοιπούς ανόητους που έχουν κάνει στάση ζωής το «εγώ ξέρω καλύτερα». Και για να προλάβω όσους διακρίνουν ιδεολογικό χρωματισμό, δεν εξαιρώ ούτε όσους μετείχαν σε πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης στις 14/03, διαδηλώνοντας κατά του φασισμού και… υπέρ του κορωνοϊού.
Ξέχωρα από τις θρησκοληπτικές (ψηφοθηρικές) κορώνες, τα λάθη της πολιτείας καθρεφτίζονται κυρίως στις ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό, εξοπλισμό, κλίνες και ΜΕΘ. Το πρωί της Δευτέρας (23/03) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρθηκε σε αυτές, ζητώντας άμεσα περισσότερες προσλήψεις, εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων αναπνευστήρων και άνοιγμα μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
«Αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος και για την ανάγκη παραγγελίας όσο το δυνατόν περισσότερων διαγνωστικών τεστ. Είναι ξεκάθαρο, μέρες τώρα, ότι η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στη διενέργεια τεστ και την έγκαιρη διάγνωση του ιού – ακόμα και γιατροί του ΕΣΥ περιμένουν έως και μία εβδομάδα για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί ή όχι.
Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν ήταν θωρακισμένη, όπως δήλωνε στις 24/02 ο Υπουργός Υγείας. Και μπορεί η ευθύνη για αυτό να μην είναι αποκλειστικά δική του – καθότι ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας χρειάζεται χρόνο, αταλάντευτη συνέπεια και υπερκομματική πολιτική βούληση για να χτιστεί – αλλά θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο να χρεωθεί και αυτή στις πλάτες του κάθε ανεγκέφαλου που προσεχώς θα κρύβει τα σουλάτσα του πίσω από τις κραυγές για την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ.