Ιωάννα, γι' αυτό ντρέπεσαι;
Βρείτε μας στο

Δεν έχετε άδικο, το δεχόμαστε. Υπάρχουν και σοβαρότερα ζητήματα εκεί έξω: η πανδημία του κορωνοϊού που μαίνεται, με τον αριθμό των κρουσμάτων να θυμίζει τριγλυκερίδια 50χρονου άνδρα που του αρέσουν τα κοψίδια- έχει πάρει, δηλαδή, την ανιούσα. Γι’ αυτό το θέμα, ωστόσο, υπάρχουν σχοινοτενείς αναλύσεις από τους πλέον ειδήμονες, οπότε αυτή τη φορά εμείς… πάσο.

Υπάρχει, επίσης, το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και επισήμως, κατόπιν αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, σε τζαμί, το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε για τις διαδηλώσεις, οι πανελλήνιες εξετάσεις και ούτω καθεξής- ζητήματα, όπως προείπαμε, αρκετά σοβαρά.

Ωστόσο, την Παρασκευή (10/7) το θέμα που μάλλον συζητήθηκε περισσότερο (έστω και «κρυφίως», μιας και ορισμένοι δεν ασχολούνται- εμφανώς- με τέτοια, παρά το γεγονός ότι καίγονται ν’ ασχοληθούν «με τέτοια») ήταν η δεκάλεπτη εξομολόγηση της γνωστής instagrammer Ιωάννας Τούνη, η οποία μίλησε για το, ροζ περιεχομένου, βίντεο που την δείχνει σε προσωπικές της στιγμές και «ανέβηκε» πριν λίγες μέρες στο ίντερνετ.

Λογικός, φυσικά, ο χαμός: η κοπέλα έχει, απόρροια και της συμμετοχής της στο My Style Rocks πρόπερσι, 500.000+ followers στο instagram, είναι όμορφη, χαμογελαστή, δεν κρύβεται, είναι αυτοδημιούργητη, δείχνει να διασκεδάζει, εν μέσω πολύ δύσκολων καταστάσεων, την ζωή της, επιδεικνύει το σώμα της- εν ολίγοις, κάνει όλα όσα ενοχλούν τους «αρτηριοσκληρωτικούς» άντρακλες της Ελλάδος και μπαίνει στο μάτι γυναικών που αν τα ταξίδια στον χρόνο ήταν πράγματι εφικτά, θα πήγαιναν στον Μεσαίωνα όπου και θα αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους.

Η «ετυμηγορία» των αυτόκλητων λαϊκών δικαστηρίων που στήθηκαν με το που διέρρευσε το βίντεο (κι αφού άπαντες το είδαν από 500 φορές, για να βεβαιωθούν προφανώς ότι ναι, πράγματι, οφείλουν να το κατακρίνουν) ήταν μία και συμβάδιζε πλήρως με τα όσα επιτάσσει ο ακραίος πουριτανισμός: η Ιωάννα είναι «βίζιτα» και π@@#$@.

Επίσης, ακολούθησαν σχόλια έμπλεα χριστιανικής αγάπης όπως «Καλά να πάθει», «Τα ήθελε ο κ@@# της», «Της άξιζε», «Τι περίμενε τόσο που προκαλεί;», «Πολύ το χάρηκα!», «Άντε με το τσόκαρο που νομίζει ότι κάποια είναι» και άλλα τέτοια, που καταδεικνύουν την αγνή αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Κάπως έτσι, η κοπέλα αναγκάστηκε, κατ’ ουσίαν, να απολογηθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό, μιλώντας για το πώς συνέβη ό,τι συνέβη, τον τρόπο που το είπε στη μητέρα της κι ευχαριστώντας παράλληλα όσους στάθηκαν δίπλα της.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ιωάννα, γι' αυτό ντρέπεσαι;

Ξεκινώντας από τα βασικά- μιας και το θέμα μπορεί να μοιάζει, για κάποιους, ανάξιο εμβριθούς ανάλυσης, αλλά δυστυχώς έχει αρκετές προεκτάσεις-, υπόκλιση: το κορίτσι βγήκε και παραδέχτηκε δημοσίως πως όντως ήταν αυτή που απεικονίζεται στο επίμαχο βίντεο, αν και θα μπορούσε να το αρνηθεί μετά μανίας (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κάτι φίλους μας στο χωριό- δεν τους ξέρετε- δε φαίνεται το πρόσωπό της σε κανένα σημείο). Επέδειξε, δηλαδή, αυτά που λόγω του φύλου της δε θα έπρεπε να διαθέτει. Η Τούνη τα έχει εν αφθονία, απ’ ό,τι φαίνεται, έστω και σε μεταφορικό επίπεδο.

Στην συνέχεια, για όσες κοπέλες της επιτίθενται στη λογική του «Καλά να πάθει», σεμνυνόμενες πως σε αυτές δεν πρόκειται ποτέ να τύχει κάτι τέτοιο: κορίτσια σας έχουμε δυσάρεστα νέα- μπορεί να συμβεί στην καθεμιά σας (και στον καθένα, δεν έχουν ακριβώς ασυλία οι άντρες).

Ξέρετε, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και δε χρειάζεται κανείς να προσλάβει τον κάμεραμαν του Σπίλμπεργκ για να τραβήξει ευκρινή πλάνα. Ένα κινητό αρκεί. Επίσης, δεν είναι καθόλου δύσκολο ν’ ανεβάσεις ένα τέτοιο βιντεάκι στο ίντερνετ: απλά επιλέγεις την κατάλληλη πλατφόρμα και πατάς το upload (αυτός που θέλει να το ανεβάσει θα το δει, μην ανησυχείτε).

Επομένως, το «Δεν μπορεί να συμβεί σε μένα» όταν μιλάμε για 2020 (και τις «συνήθειες» των συντρόφων πάσης φύσεως όταν φτάνουμε στον συνδυασμό κρεβάτι/ τεχνολογία) δεν είναι και απολύτως ακριβές. Το απευχόμαστε, αλλά μπορεί και ίσως να συμβεί. Τότε μάλλον δε θα σας άρεσε αν η Χ Τούνη σας επέκρινε λέγοντάς σας «Καλά να πάθεις!», ε; Λίγη γυναικεία αλληλεγγύη- ή αλληλεγγύη εν γένει, εδώ που τα λέμε- ουδέποτε ήταν κακή ιδέα.

Ιωάννα, γι' αυτό ντρέπεσαι;

Πέραν αυτών, πόσο σκατόψυχος πρέπει να ‘σαι για να βλέπεις μια κοπέλα που κλαίει καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, που λέει ότι η όλη ιστορία την ταλαιπωρεί για περισσότερα από 3 χρόνια, που μοιράζεται μαζί σου το ότι τη χώρισε ο φίλος της με το που «έσκασε» το συγκεκριμένο ζήτημα (αν ψάχνατε τον βασικό υποψήφιο για το Νόμπελ στήριξης, μάλλον τον βρήκατε) και να γελάς χαιρέκακα, πανηγυρίζοντας επειδή κάτι τέτοιο συνέβη σε μια «διάσημη» όπως η Ιωάννα;

OK, μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινότοπες εκφράσεις στα χρονικά και κάθε φορά που την ακούμε να αυτοκτονούν 24 κύτταρα δημιουργικότητας, όμως «Ο κόσμος είναι κακός». Προφανώς όχι τόσο κακός όσο, ας πούμε, ο Χίτλερ, αλλά δεν αποτελεί και την επιτομή της καλοσύνης το να διασκεδάζεις με τον πόνο του άλλου (όποιος κι αν είναι αυτός).

Στην όλη, θελκτική για το «αιμοδιψές» κοινό, φάση, ουδείς μοιάζει να επικεντρώνεται σε αυτόν που πραγματικά φταίει: τον τύπο, δηλαδή, που τράβηξε κι εν συνεχεία ανέβασε το βίντεο, προφανέστατα χωρίς τη θέληση της (κάθε) Τούνη. Το κορίτσι, άλλωστε, παραδέχτηκε δημοσίως πως ήταν μετά από πάρτι, είχε πιει και η διαύγεια δεν αποτελούσε εκείνο το βράδυ το δυνατό της σημείο, μιλώντας ακόμα και για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ενόσω αυτή κοιμόταν χωρίς ρούχα. Αρκούντως σοκαριστικό, αν βγάλουμε τα γυαλιά του μίσους προς την Τούνη, δε νομίζετε;

Επομένως, όχι Ιωάννα, δεν πρέπει να ντρέπεσαι γι’ αυτό που έγινε- υπάρχουν χίλια μύρια όσα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και να «αυτομαστιγωθεί», όμως το να ανεβάζουν μια προσωπική σου στιγμή παρά τη θέλησή σου δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.

Ιωάννα, γι' αυτό ντρέπεσαι;

Για όσους πιστεύουν με φονταμενταλιστική ευλάβεια το αντίθετο- και ιδίως όσους απολαμβάνουν αυτό που έπαθε το κορίτσι-, η μόνη σωστή απόκριση στην στάση τους κρύβεται μάλλον στο τέλος του βίντεο που ανέβασε η Τούνη.

Είναι δύο υψωμένα μεσαία δάχτυλα και κάτι λίγες λέξεις, από αυτές που επισύρουν ποινή πιπεριού στο στόμα και παραπέμπουν ευθέως σε προτροπή πραγμάτωσης της ερωτικής πράξης.

Απλά ευχόμαστε όταν επιτευχθεί αυτό, να μην βρεθεί κάποιος να σας τραβάει χωρίς τη θέλησή σας. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Ίσως το «αδυσώπητο» κουμπί του upload να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο στο μέλλον.