Μία δόση αποτελεσματικότητα άνω του 90%: Η διαφορά του νέου εμβολίου που αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη
Βρείτε μας στο

Για το image της Johnson & Johnson, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία, ο χρόνος παραγωγής του εμβολίου κατά τον κορωνοϊό δεν είναι ομολογουμένως… κολακευτικός.

Η Pfizer για παράδειγμα, που έχει κυκλοφορήσει το δικό της εμβόλιο από τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Johnson & Johnson. Και το δικό της δεν είναι καν το πρώτο που εγχύθηκε σε ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είχαν προηγηθεί το κινέζικο εμβόλιο (Sinopharm) και το ρωσικό (sputnik-V).

Η Johnson & Johnson ελπίζει πια να ισχύσει στην περίπτωση της ότι… το καλό πράγμα αργεί να έρθει. Και απ’ ότι φαίνεται είναι σε καλό δρόμο για να αποκαταστήσει το κύρος της, εξισορροπώντας με (άκρως) ποιοτικά χαρακτηριστικά την αργοπορημένη παραγωγική διαδικασία. Κατ’ αρχάς, όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το μοναδικό από τα «επώνυμα» εμβόλια, για το οποίο δεν απαιτούνται δύο δόσεις. Και αυτό μειώνει από μόνο του είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που «ρεφάρει» εν μέρει τη χρονοκαθυστέρηση, συνιστώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα με τα υπόλοιπα.

Βέβαια για να εξελιχθεί αυτό σε πλεονέκτημα θα πρέπει αυτή, η μοναδική δόση, να παρέχει τα ευκταία αποτελέσματα.

Περί τούτου ακριβώς πρόκειται. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Φάσης 1-2 της κλινικής δοκιμής (με συμμετοχή 805 συμμετεχόντων) στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» στα μέσα Ιανουαρίου, είναι αυτά στα οποία προσέβλεπε η εταιρία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η εφάπαξ δόση του εμβολίου προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε σχεδόν όλους τους ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική ανέφερε ότι από τη μελέτη της φάσης 1-2 τα αντισώματα εξουδετέρωσης κατά του SARS-CoV-2 παρήχθησαν σε περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων 29 ημέρες μετά τη λήψη της μίας δόσης του εμβολίου. Ποσοστό που έφτασε στο 100% των συμμετεχόντων – ηλικίες από 18 έως και 55 – την 57η ημέρα.

Πλέον αναμένονται από μέρα σε μέρα τα δεδομένα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών. Από αυτά θα φανεί αν τα επίπεδα της ανοσοαπόκρισης που προκαλούνται με μία δόση μας παρέχουν πλήρη προστασία. Η τελική φάση περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές. Η εταιρεία μείωσε των αριθμό των συμμετεχόντων από τους 60.000 που είχε αρχικώς προβλέψει λόγω της αύξησης των περιπτώσεων Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ο τύπος εμβολίου της J&J χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εάν τα δεδομένα από τη δοκιμή Φάσης 3 δείξουν ότι το εμβόλιο Covid-19 της J&J λειτουργεί και είναι ασφαλές, η εταιρεία θα ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης από το FDA.

Με το εμβόλιο Pfizer, ο FDA χρειάστηκε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες για να δώσει άδεια έκτακτης χρήσης, ενώ με το εμβόλιο Moderna, χρειάστηκε περίπου δύο εβδομάδες.

Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J, η οποία έχει δεσμευτεί ότι η πώληση του εμβολίου θα γίνει σε τιμή κόστους. Διπλάσιες είναι οι δόσεις (200 εκατ.) που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με επιλογή για την παραγγελία επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων. Παραγγελίες που όμως μπορούν να αυξηθούν ραγδαία, αφενός λόγω των προβλημάτων παράδοσης που έχουν υπάρξει από τις άλλες εταιρείες, αφετέρου λόγω των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών φάσης 3 που αναμένονται να είναι άκρως θετικά.