«Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε»: Πώς η Αγγλία νίκησε τον κορωνοϊό μετά το φιάσκο της ανοσίας της αγέλης

Από το τρίμηνο της τραγωδίας στην περίοδο των εμβολιασμών και της αναστροφής του κλίματος

Ένα χρόνο και κάτι ημέρες μετά το παγκόσμιο ξέσπασμα των lockdown στην αυγή μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, μπορούμε πια να συμφωνήσουμε πως δεν υπάρχει πολιτική στρατηγική που να κρίνεται ως επιτυχημένη σε κάθε περίσταση.

Δε μπορεί να υπάρξει δηλαδή τακτική που να εφαρμόστηκε από πέρσι τον Μάρτιο και να έφτασε ως τα σήμερα ίδια κι απαράλλακτη, ή έστω με μικρές αλλαγές, και να είχε κάτι πολύ κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάθε χώρα αντιμετώπισε προκλήσεις, κάθε έθνος έκρινε την κυβέρνηση του ξεχωριστά και δεν έκατσε να ασχοληθεί με το τι μπορεί να συνέβαινε σε χώρες που να ήταν στο ίδιο μέγεθος, κάθε κυβέρνηση – με εξαίρεση την μονοκόμματη ελληνική – είδε την προβληματική ορισμένων επιλογών και εξέτασε το πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν για να γίνουν αποτελεσματικές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβλεπε μέχρι πριν από 2 μήνες τα αποκαΐδια μιας καταστροφικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Τζόνσον. Από την άρνηση της σοβαρότητας της πανδημίας πριν ένα χρόνο με το καθυστερημένο lockdown που προκάλεσε διάλυση στον NHS και επέφερε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, μέχρι τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας και την εκ νέου κωλυσιεργία, ο βρετανικός λαός βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που βίωνε η χώρα από την 1/1/20 λόγω του Brexit, θα μπορούσε κανείς εύκολα να ποντάρει στο ότι η Βρετανία θα βγει αιμόφυρτη και σχεδόν knock out από τη μάχη με τον covid, αφού μαζί με όλα εμφανίστηκε και η μετάλλαξη.

Όλα αυτά οδήγησαν τη χώρα καθυστερημένα σε ένα πολύ αυστηρό lockdown και μέχρι στιγμής οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με 4.2 εκατομμύρια ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από 126.000 έχασαν τη ζωή τους.

Κι όμως τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως υπάρχει μια αντιστροφή του κλίματος με τον Μπόρις Τζόνσον να δείχνει στοιχεία νορμάλ πολιτικού ηγέτη, αρκετά μακριά από την εικόνα Τραμπ που είχε ως τον Οκτώβριο.

Πέραν των διαρκών εκκλήσεων του προς το έθνος για να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν, το οποίο γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο ελέω και της εμπιστοσύνης στον NHS, έχουμε και μια συνολική κατεύθυνση εμβολιασμών που γίνεται με ταχύτητα που ζηλεύουν σίγουρα όλα τα μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύουν εντός των συνόρων την άποψη ότι το Brexit αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας.

Η πρώτη φάση των εμβολιασμών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου προς όλες τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζομένους σε κλάδους που εκθέτουν στον covid-19. Ως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να τελειώσει και η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό περίπου 21 εκατομμυρίων ανθρώπων από 18 ως 49 έτη.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca στην Ευρώπη, ενώ τώρα είναι η πρώτη που τόσο άμεσα επαναφέρει το δεύτερο μετά τον χαμό για τις θρομβώσεις και την καταλληλότητα ή όχι του εμβολίου.

Ως τώρα, 25.7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση και 1.9 και την δεύτερη, με τη Βρετανία να είναι η μόνη που έχει ορίσει διάστημα μεταξύ των δόσεων τους 3 μήνες και όχι τις 3 εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί βρίσκονται δεύτεροι, πίσω από το Ισραήλ, στα ποσοστά εμβολιασμού (36.5), με τις Γαλλία και Γερμανία να έχουν το 1/4 του ποσοστού και να κλυδωνίζονται από τα μπρος πίσω με την AstraZeneca.

Μέσα σε 3 εβδομάδες, από τις 27 Φεβρουαρίου, τα ποσοστά θανάτων στους άνω των 65 έπεσαν κατά 60%, ενώ στους κάτων των 65 κατά 50%.

Κι όλη αυτή η αμεσότητα συμβαίνει γιατί ως αυτόνομη οντότητα, η Βρετανία μπορεί να γλυτώσει από κάποιες αγκυλώσεις που υφίστανται κράτη εντός της ασπίδας της Ε.Ε, ενώ ξέχωρα από την εσωτερική παραγωγή, προμηθεύονται τα εμβόλια τους από το Βέλγιο και από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, χωρίς φυσικά να λείπουν οι κατά καιρούς δυσκολίες και καθυστερήσεις στη χορήγηση.

Ενδεικτική τέτοια περίπτωση είναι η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Ευρωπαίας Επιτρόπου, ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί να επανεξετάσει τη χορήγηση εμβολίων στη Βρετανία, όσο τα δικά της κράτη αντιμετωπίζουν ελλείψεις και κάποιες σκάρτες δόσεις.

Κανείς δε μπορεί να προβλέψει πως θα είναι το επόμενο δίμηνο για τη Βρετανία. Είπαμε, όλα είναι αγώνας πυγμαχίας, με κάθε γύρο να προσφέρει νέα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή πάντως η Βρετανία βρίσκεται καβάλα στο άλογο, από «χώρα της πανούκλας» και terra nullius για τους τουρίστες, γίνεται σταδιακά ασφαλής προορισμός και ο Τζόνσον απολαμβάνει διαφορά 10 μονάδων από την αντιπολίτευση στην αποχοή του λαού, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν στο -29! Το πρωτοτοσέλιδο γερμανικής εφημερίδας: «Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε!» τα λέει όλα…