Προφυλάκιση για ζωοκτονία: Πόσο υποκριτικό να ζητάμε καταδίκη ενός δολοφόνου, ενώ κι εμείς είμαστε τέτοιοι
Βρείτε μας στο

Περίπου 10 ημέρες πριν, στην Πάτρα. Ένας 23χρονος κυκλοφορεί στους δρόμους κρατώντας μια νεκρή γάτα στα χέρια του, μαζί και μια λεπίδα. Είναι προφανές πως την έχει δολοφονήσει. Τετάρτη μεσημέρι. Αυτός ο 23χρονος προφυλακίζεται.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία βγάζει ανακοίνωση στην οποία πανηγυρίζει για αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα και δικαίως εξάρει την συμμετοχή προς αυτή τη μεγάλη κοινωνική νίκη της δικηγόρου κ. Ειρήνης Αρβανίτη, αλλά και των ανθρώπων στο Β΄Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας.

Μαζί με την ανακοίνωση της ΠΦΟ, πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου που ζητάει για χρόνια να υπάρχουν αυστηρές ποινές για δολοφονία ζώου, κάτι που άλλαξε μόλις τον Νοέμβριο και έγινε κακούργημα.

Συγγνώμη, λάθος. Αυτό που ζητάει ο κόσμος δεν είναι σκληρές ποινές για δολοφονία ζώου. Ζητά ποινές για δολοφονία γάτας, σκύλου, αλόγου ενδεχομένως, γενικώς όποιου ζώου δε βρίσκεται στο διατροφικό του μενού.

Αυτή τη στιγμή, όσοι τρώνε κρέας, όσοι καταναλώνουν ζωικά παράγωγα, είναι-είμαστε βασανιστές και δολοφόνοι ζώων. Όσοι αγοράζουν δερμάτινα ρούχα κλπ., ειναι βασανιστές και δολοφόνοι. Όσοι αγοράζουν κραγιόν και άλλα προϊόντα αισθητικής/ομορφιάς, είναι βασανιστές και δολοφόνοι. Όσοι βάζουν φωτιές για αποψίλωση εκτάσεων, είναι βασανιστές και δολοφόνοι. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα. Πιάνετε το νόημα.

Είναι αφόρητα υποκριτικό να πανηγυρίζουμε για αυτή την προφυλάκιση, όσοι με το lifestyle μας έχουμε συμμετοχή σε μια βιομηχανία βασανισμού και φόνων. Ναι, δεν σκοτώνεις εσύ την αγελάδα. Εσύ όμως συμμετέχεις στη ζήτηση για μπριζόλα και μπιφτέκι, άρα οπλίζεις το χέρι των χασάπηδων και χάρη στη δική σου επιθυμία κατεβαίνει ο μπαλτάς.

Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Seaspiracy στο Netflix, έδειξε κάποια στιγμή τη φαλαινοθηρία στα Νησιά Φαρόε και τη μαζική δολοφονία φαλαινών. Ο Άλι Ταμπρίζι, ο ντοκιμαντερίστας, ρώτησε έναν από τους φαλαινοθηρευτές γιατί το κάνει αυτό. Η απάντηση αφοπλιστική.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

«Για μένα η αξία της ζωής της φάλαινας με τη ζωή της κότας είναι ίδια. Μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο που σκοτώνω τη φάλαινα, ενώ σκοτώνεις μια κότα ή μια αγελάδα». Ίδιοι με αυτόν είμαστε. Το ότι το ζώο που σκοτώνει αυτός δεν ταιριάζει στη δική μας κουλτούρα δεν έχει να πει απολύτως τίποτα. Στα Νησιά Φαρόε δεν τρώνε σχεδόν καθόλου χοιρινά παράγωγα. Προτιμούν τις φάλαινες. Κάπου στην Κίνα προτιμούν τους σκύλους. Αυτοί που εκεί ασκούν μια παράδοση, εδώ θα προφυλακίζονταν. Πού μπαίνει το μέτρο;

Αυτό που περιγράφεται στην παραπάνω παράγραφο είναι ο σπισισμός. Δε μας έμαθαν από μικρά οι γονείς μας ότι το μπιφτέκι και η μπριζόλα είναι ζώα κι ας τα λέμε έτσι. Γι΄αυτό ακόμα δε μπορούμε να δούμε πως είμαστε δολοφόνοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε πολύ χειρότεροι από τον δολοφόνο φάλαινας. Αυτός έχει μια πλήρη αντίληψη και κάνει εν πλήρη συνειδήση την πράξη. Εμείς καταδικάζουμε τον γατοκτόνο, αλλά είμαστε αγελαδοκτόνοι, γουρουνοκτόνοι, κατσικοκτόνοι, αρνιοκτόνοι το Πάσχα.

Ζητάμε την τιμωρία του, αλλά αλίμονο αν δεν ανεβάσουμε στόρι με ποικιλίες κρεατικών την Τσικνοπέμπτη ή αν δε γυρίσουμε 5-6 σούβλες το Πάσχα.

Ας κοιταχτούμε λοιπόν στον καθρέφτη και ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Ναι, σωστά προφυλακίζεται ο 23χρονος. Αλλά αν πρέπει να προφυλακιστεί αυτός, δεν θα έπρεπε να προφυλακιστούν και μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμα;

* Φωτογραφία: Unsplash/Sam Carter