Κάποιοι τον αποκαλούσαν «Θεό». Για κάποιους άλλους ήταν ο «Δρ Ελπίδα» (Dr Hope). Μεγαλόστομα παρατσούκλια αν μη τι άλλο ωστόσο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς: όταν ένας γιατρός καταφέρνει να δίνει ελπίδα για ζωή σε ανθρώπους που έχουν μάθει πως δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν από τον καρκίνο, είναι δεδομένο πως οι θαυμαστές του δεν θα μπορούσαν παρά να αισθάνονται τόσο μεγάλη ευγνωμοσύνη που μεγαλεπήβολοι χαρακτηρισμοί τον ακολουθούν.
Ο καθηγητής Τζάστιν Στέμπινγκ, που ανάμεσα σε πολλούς άλλους είχε αναλάβει προσωπικά την θεραπεία της ηθοποιού Λίντα Μπέλινγχαμ και του θρυλικού Βρετανού δημοσιογράφου Μάικλ Πάρκινσον, φαινόταν πως θα αφήσει εποχή στον κλάδο του. Θεωρούταν ο κορυφαίος ογκολόγος του πλανήτη, ο άνθρωπος στον οποίο θα κατέφευγαν όλοι οι διάσημοι του κόσμου σε περίπτωση που η ζωή τους απειλούταν από την καταραμένη ασθένεια. Και όμως, τους τελευταίους μήνες όση αποθέωση απόλαυσε έχει πλέον μετατραπεί σε χλευασμό.
«Απερίσκεπτος», «ανέντιμος», «αλαζόνας»: αυτοί ήταν οι νέοι χαρακτηρισμοί που άρχισαν να τον ακολουθούν τελευταία, καθώς διάφοροι ασθενείς του με καρκίνο σε τελικό στάδιο βγήκαν στο προσκήνιο και όχι απλά τσαλάκωσαν τη δημόσια εικόνα του αλλά πλέον τον έχουν μετουσιώσει στον βασικό πρωταγωνιστή ενός μεγάλου ιατρικού σκανδάλου. Πλέον μοιάζει απίθανό να βγει αλώβητος σε νομικό επίπεδο από την πειθαρχική ακρόαση, στην οποία σύρθηκε όταν ένας πληροφοριοδότης τον κατήγγειλε για απάτη όσον αφορά την επικερδή ιδιωτική πρακτική του. Ο ίδιος πληροφοριοδότης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο αποκαλούμενος «Θεός» μάλλον παραβίαζε συστηματικά «τον πυρήνα του όρκου του Ιπποκράτη».
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, μετά την κατάθεση του 50χρονου γιατρού τόνισε πως κατά την άποψή του, ο Στέμπινγκ ανταποκρίνεται στις προσεγγίσεις των πελατών του και υποψήφιων ασθενών του με «ύποπτο τρόπο»: οι εκτιμήσεις πως ο Στέμπινγκ θα χάσει την ιατρική του ιδιότητα είναι μάλλον οι αισιόδοξες για τον «Δρ Ελπίδα».
«Αντί να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις προειδοποιήσεις των συναδέλφων του, ο Στέμπινγκ ήταν αδιάφορος ως προς τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών και απέρριψε όσους τον αμφισβήτησαν χωρίς έλεγχο λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειάς του να αμφισβητηθεί», ήταν τα λόγια του δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση. «Ήταν ουσιαστικά ασυνεπής με τα συμφέροντα των ασθενών και την ασφάλειά τους», κατέληξε.
Η υπόθεση βέβαια δεν φαίνεται να αφορά μόνο τον Στέμπινγκ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή της. Μια έρευνα 95.000 λέξεων από τον Ιατρικό Σύλλογο αναφορικά το θέμα, καταδεικνύει πως δύο από τους πιο διακεκριμένους ογκολόγους της χώρας συνεργαζόντουσαν συστηματικά με τον Στέμπινγκ κάνοντας αμφιλεγόμενες υποδείξεις για πολλούς ασθενείς. Ο ένας είναι ο καθηγητής Κάρολ Σικόρα, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση έδινε στον «Θεό» στοιχεία για ασθενείς που «ήταν ουσιαστικά ασυμβίβαστα με τα καθήκοντά του ως ανεξάρτητου και αμερόληπτου εμπειρογνώμονα».
Αρχικά, η έρευνα για τον διάσημο ογκολόγο ήταν αμφιλεγόμενη καθώς πολλοί ασθενείς και οικογένειες στάθηκαν στο πλευρό του ξαι τον υπερασπίστηκαν. Μάλιστα, κατηγόρησαν το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο έφερε την υπόθεση στο φως, για «κυνήγι μαγισσών». Αρχικά δε, ο Στέμπινγκ υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο δικαστήριο χρησιμοποιώντας δακρύβρεχτες φράσεις όπως «αν έχετε αμφιβολίες, αφήστε τον ασθενή να πεθάνει, εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ να σώζω ζωές».
Όμως όσο η υπόθεση προχωρούσε, πολλά στοιχεία έδειχναν ακραία αντιεπαγγελματισμό από μεριάς του. Ο ίδιος κατέληξε να παραδέχεται πως έχει κάνει λάθη. Όχι φυσικά από δόλο αλλά επειδή «συνεχίζει να μαθαίνει» την επιστήμη του. Εν τέλει, αποδείχθηκε πως από τις συνολικά 36 κατηγορίες που τον βαραίνουν για ακατάλληλη θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο, οι 33 αποδείχθηκαν σωστές.
Ο ίδιος κατηγόρησε το δικαστήριο πως επικεντρώθηκε σε «περιπτώσεις που υπήρξαν προβληματικές, αλλά αγνόησε χιλιάδες περιπτώσεις που ήταν επιτυχημένες». Το δικαστήριο αρνήθηκε τον ισχυρισμό ως αβάσιμο και πλέον, το μόνο που απομένει είναι η τελική απόφαση. Κανείς δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο για τον «Θεό» το 2017 όταν και έφτανε στα γραφεία του Γενικού Ιατρικού Συμβούλιου η ανώνυμη καταγγελία ενός ανθρώπου που ισχυριζόταν αμέλεια από τη πλευρά του διάσημου γιατρού.
Περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο Στέμπινγκ συνεχίζει να κάνει τυπικές μικροδουλειές και πάντα υπό επίβλεψη στο Imperial College Healthcare. Κάποτε ήταν το μεγάλο αστέρι του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Πλέον, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος αν παραμείνει έστω και σε αυτό το ασήμαντο πόστο που βρίσκεται τώρα.