1,5 χρόνο μετά το πείραμα: Δες τα τελικά νούμερα της Σουηδίας και θα καταλάβεις τι πέτυχε η ανοσία της αγέλης
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Εκεί δεν έχει lockdown: Την ώρα που η Ευρώπη κλείνει ξανά η Σουηδία ακολουθεί άλλο δρόμο με την Όμικρον

Η σκανδιναβική χώρα δεν φοβάται να αγνοήσει το μέτρο που μέσα στην πανδημία αποτελεί το μεγαλύτερο ψυχολογικό και οικονομικό εφιάλτη του κόσμου.

Ένα νέο φάντασμα στα χρόνια του κορωνοϊού πλανιέται πάνω από τον πλανήτη. Το φάντασμα της μετάλλαξης Όμικρον που ήρθε με την έλευση του βαρύ Χειμώνα έχει διαμορφώσει μια νέα κατάσταση προς διαχείριση για όλα τα κράτη του κόσμου, τα οποία βλέπουν να αναιρούνται με παντελώς δυσάρεστο τρόπο όλα τα βήματα προς τα εμπρός που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά την δημόσια και κοινωνική προφύλαξη από την πανδημία.

Μεγαλύτερο ψυχολογικό πισωγύρισμα δε, μάλλον δεν υπάρχει από αυτό της επαναφοράς του lockdown ως προμετωπίδα των μέτρων που υιοθετούν σύσσωμα τα ευρωπαϊκά κράτη. Άλλωστε, ακόμα και όσοι το έβαλαν καλά στο μυαλό τους πως με την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα, η εικόνα του lockdown, δηλαδή του μαζικού εγκλεισμού στα σπίτια και των ερημωμένων πόλεων, έμοιαζε μια συνθήκη που έχει τελειώσει για τα καλά.

Όμως ενώ ο εφιάλτης και η κατάθλιψη του lockdown αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, η χώρα που από την αρχή της πανδημίας αρνείται να κάνει αυτό που κάνουν οι περισσότερες χώρες. Ο λόγος για την Σουηδία, που καθώς βλέπει τις νοσηλείες να αυξάνονται λόγω κορωνοϊού είναι έτοιμη α εισαγάγει μια σειρά από νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσής του. Όχι όμως lockdown…

Πώς πρόκειται να διαχειριστεί η Σουηδία την «αντεπίθεση» της πανδημίας; Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη μέσω της οποίας τα έκανε όλα ξεκάθαρα. Καταρχήν, από τις 23 Δεκεμβρίου, οι μεγάλες εκδηλώσεις θα πρέπει να απαιτούν αποδεικτικό εμβολιασμού για την είσοδο, ενώ τα εστιατόρια θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν μόνο καθισμένους θαμώνες. Τέλος, οι εκδηλώσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας θα περιοριστούν σε 20 συμμετέχοντες.

Εκεί δεν έχει lockdown: Την ώρα που η Ευρώπη κλείνει ξανά η Σουηδία ακολουθεί άλλο δρόμο με την Όμικρον

Φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στη Σουηδία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με τα «νορμάλ» νούμερα, η Σουηδία δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο του κλεισίματος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι θεσμικές αναλύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης.

«Έχουμε μια νέα παραλλαγή ιού και η κατάσταση έχει αλλάξει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και θα γίνει πιο δύσκολο για λίγο. Πρέπει τώρα να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί από αυτό – το ίδιο κι εγώ – αλλά τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή ιού, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση», είπε για το θέμα η Άντερσον.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Την ίδια στιγμή, νέες προβλέψεις από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και να κορυφώνεται τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά στην Σουηδία το lockdown συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ένα μέτρο εκτός πραγματικότητας. Η αυτοπειθαρχία των πολιτών άλλωστε είναι βοηθητική στο να γίνεται εφικτή μια δραστική αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας χωρίς τον ψυχολογικό και οικονομικό εφιάλτη του lockdown. Το αν θα πετύχει αυτή η διαχείριση φυσικά, είναι πάντα ένα στοίχημα…