Οι επιδημιολόγοι από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας προέβλεπαν ότι ένα από τα πιθανά φινάλε του εφιάλτη θα γραφόταν από τον ίδιο τον ιό. Ή με τις συνεχές μεταλλάξεις θα έφτανε σε ένα σημείο αυτοκαταστροφής αφού δεν θα μπορούσε πλέον να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του, ή θα εμφανιζόταν ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος (πλην λιγότερο επικίνδυνο), το οποίο θα προκαλούσε βίαιη ανοσία μέσω της νόσησης στην πλειονότητα του πληθυσμού.
Γιατί λοιπόν αφού το δεύτερο σενάριο μοιάζει να επιβεβαιώνεται μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον επικρατεί ένας παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος; Η απάντηση είναι απλή. Μπορεί τα πρώτα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική να είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν χτυπάει τους πνεύμονες και δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτός είναι ο κανόνας.
Βλέπετε η Νότια Αφρική έχει δυο ιδιαιτερότητες που δεν συναντώνται εύκολα σε άλλες χώρες: Νεότερο πληθυσμό που είναι λογικό να περνάει τη νόσο πολύ ελαφριά και ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80% που έχει ήδη νοσήσει από το απλό στέλεχος του κορωνοϊού, οπότε διαθέτει μια σημαντική προστασία.
Αυτοί είναι οι δυο βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των κατοίκων της Νοτίου Αφρικής περνούν την Όμικρον είτε ασυμπτωματικά, είτε ως απλό κρυολόγημα. Παρόλα αυτά τα επίσημα στοιχεία κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι δεν είναι μόνο αυτά τα δυο χαρακτηριστικά του πληθυσμού που κάνουν την Όμικρον να μοιάζει πιο ακίνδυνη από τη Δέλτα.
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, Joe Phaahla, ανακοίνωσε ότι μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων COVID-19 της δεύτερης εβδομάδας στο τέταρτο κύμα κατέληξε να νοσηλευτεί, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του τρίτου κύματος με το στέλεχος δέλτα το ποσοστό ήταν στο 19%. Τα νέα κρούσματα στην προηγούμενη εβδομάδα του νέου κύματος είναι πάνω από 20.000 ανά ημέρα συγκριτικά με 4.400 στο τρίτο κύμα της μετάλλαξης δέλτα, όμως ο αριθμός των νοσηλειών είναι σημαντικά μικρότερος.
Τα αποτελέσματα στην ανάλυση των λυμάτων μάλιστα δείχνουν μείωση στα σωματίδια του ιού πράγμα που σημαίνει ότι το κύμα της Όμικρον στη Νότια Αφρική έφτασε στην κορύφωσή του και πλέον υποχωρεί, αφήνοντας πίσω του πολύ μικρότερα σημάδια σε σχέση με την επέλαση του στελέχους Δέλτα.