100 φορές τα λεφτά σου: Το καινοτόμο προϊόν που ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι θα αξίζει χρυσάφι σε λίγα χρόνια
Βρείτε μας στο

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν είναι ο συνηθισμένος μεγιστάνας που απασχολεί κατά καιρούς την δημοσιότητα. Είναι δεδομένο πως θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο διορατικούς ανθρώπους που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη, ως κάποιος που με τις ιδέες του έκανε καθημερινή ρουτίνα μια σειρά τεχνολογικών επιτευγμάτων που κάποτε θεωρούταν ιδέες που αρμόζουν μόνο στην επιστημονική φαντασία. Ο τύπος είναι ένα αληθινό φαινόμενο.

Στον σημερινό κόσμο των start up επιχειρήσεων είναι πολλοί εκείνοι που ονειρεύονται να πετύχουν απλά ένα ελάχιστο ποσοστό των όσων ο Μπιλ Γκέιτς κατάφερε. Συνήθως αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη, πολλές φορές η επιφύλαξη αυτή είναι και δικαιολογημένη: ο καθένας νομίζει ότι έχει μια ιδέα που θα αλλάξει τον κόσμο αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να ισχύει για κάθε έναν που το ισχυρίζεται.

Τι συμβαίνει όμως όταν η ιδεά μιας start up κάνει κλικ στον ίδιο τον Μπιλ Γκέιτς; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε μάλλον να τις δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Αν σε μια ιδέα άλλωστε ολόκληρος Γκέιτς βλέπει ζουμί τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό. Αυτό φαίνεται πως ισχύει και με την Source Global, μια εταιρία που σύμφωνα με πληροφορίες από το CNBC έχει συγκεντρώσει οχι μόνο το ενδιαφέρον του Μπιλ Γκέιτς που μέσω της εταιρείας του, Breakthrough Energy Ventures έχει ήδη επενδύσει σε αυτή αλλά και άλλων εταιρειών.

Οι BlackRock, Duke Energy και Lightsmith Group είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην ιδέα της Source Global, που για την ώρα έχει συγκεντρώσει το εξωφρενικό ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων από επίδοξους επενδυτές. Τα υδροπάνελ της συγκεκριμένης εταιρείας θεωρούνται ήδη επαναστατικά, κοστίζουν περίπου 2.000 δολάρια ανά τεμάχιο και έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν πόσιμο νερό χρησιμοποιώντας τον αέρα, μεταφέροντάς το σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

100 φορές τα λεφτά σου: Το καινοτόμο προϊόν που ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι θα αξίζει χρυσάφι σε λίγα χρόνια

Πρόκειται για μια εφεύρεση που μοιάζει πολύ με τα ηλιακά πάνελ έχοντας προφανώς τη σημαντική διαφορά πως αντί για ηλεκτρισμό, τα συγκεκριμένα υδροφόρα παράγουν νερό. Αποτελούν μια εφεύρεση του σημερινού CEO της εταιρείας, Κόντι Φρίσεν. Ο Φρίσεν εφηύρε τα συγκεκριμένα πάνελ στην Αριζόνα το 2014 και μόλις κατάλαβε πόσο πρωτοποριακό ήταν αυτό που είχε πετύχει ίδρυσε το 2015 την Source Global. «Αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια και τον αέρα παράγοντας πόσιμο νερό σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη», εξηγεί ο ιθύνων νους της εφεύρεσης που έχει τρελάνει όλο τον αμερικάνικο επιχειρηματικό κόσμο.

Τα υδροηλεκτρικά πάνελ της Source Global συγκεντρώνουν τους υδρατμούς από τον αέρα και στη συνέχεια τους αποθηκεύουν στο πάνελ. Το σύστημα μετατρέπει τους υδρατμούς σε υγρό μέσω της θερμότητας του ήλιου. Το υγρό διοχευτεύεται σε μια δεξαμενή που βρίσκεται μέσα πάνελ και εν τέλει, απελευθερώνεται ως καθαρό νερό.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Από το 2014 που έφτασε στη συγκεκριμένη εφεύρεση μέχρι το 2018 που η εταιρεία του μετρούσε μόλις τρία χρόνια ζωής, ο Φρίσεν είχε εγκαταστήσει μια σειρά από 40 υδροπάνελ στην Κένυα. Σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, τα υδροηλεκτρικά πάνελ της Source βρίσκονται σε 52 χώρες. «Σε χώρες όπως η Ινδία, εκεί όπου περίπου 800.000 χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αποβεί σωτήρια», υποστηρίζει ο Κόντι Φρίσεν.

Μάλλον είναι σοφό να θυμόμαστε το όνομά του από εδώ και στο εξής. Ο τύπος ενδέχεται να είναι ο επόμενος Μπιλ Γκέιτς…