Johnny Depp Amber Heard
Βρείτε μας στο

Justice For Johnny Depp. Αυτό το hashtag έκανε τον γύρο του διαδικτύου εδώ και έξι εβδομάδες που διεξαγόταν η δίκη για τη μήνυση του ηθοποιού προς την Amber Heard για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά από άρθρο της το 2018 στην Washington Post.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης πως ο Johnny Depp είναι αθώος απέναντι σε όλα τα ζητήματα που εξετάστηκαν και με εξαίρεση ένα σημείο, σε όλα τα υπόλοιπα δικαιώθηκε. Γι΄αυτό και θα κληθεί να δώσει στην Amber Heard 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκείνη με τη σειρά της θα του δώσει 15 εκατομμύρια.

Αν επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα, την ετυμηγορία που αποτελεί μια πανωλεθρία της Amber Heard και των δικηγόρων της, τότε θα πρέπει να ανατρέξουμε σε μια στιγμή που σημειώθηκε στην τελευταία ημέρα της δίκης, στην τελική αγόρευση του ενός εκ των δύο επικεφαλής της νομικής ομάδας του Johnny Depp, του Ben Chew.

Τι είπε ο Chew; Ότι ο Johnny Depp κατηγορείται από το 2016 από την Amber Heard για ενδοοικογενειακή βία κι όμως σε αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ούτε μια γυναίκα που να ακολουθήσει την ηθοποιό.

Σε αντίθεση με όσα έγιναν στην περίπτωση του Harvey Weinstein και άλλων, ο Johnny Depp δεν είχε άλλον κατήγορο. Αντιθέτως, είχε στο πλευρό του όλο το Χόλιγουντ και όλες τις πρώην συντρόφους του, με αποκορύφωμα την Kate Moss.

Στη διάρκεια της δίκης εμφανίστηκαν αποδεικτικά που έδειχναν πως ο Johnny Depp ήταν κάποιες φορές επιθετικός προς την Heard, όχι όμως βίαιος. Τα στοιχεία έδειχναν πως ήταν μια πολύ τοξική σχέση που είχε ως θύτες και θύματα και τους δύο, τον Depp περισσότερο θύμα παρά θύτη.

Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Οι ένορκοι χαρακτηρίζουν την στάση της Heard ως γεμάτη δόλο και αυτό τα λέει όλα. Μπορεί η Amber Heard να αναφέρει ακόμα και στην πρώτη της ανακοίνωση πως η απόφαση αποτελεί ένα πλήγμα για το #MeToo, αλλά απέχει πολύ απ΄αυτό. Ίσα ίσα που τέτοιες υποθέσεις και η κατάληξή τους, δίνουν τροφή για σκέψη στο #MeToo.

Σε μια ακροαματική διαδικασία λοιπόν που κατά 80% δικαίωνε τον Johnny Depp, υπήρξε αυτή η υπενθύμιση του Ben Chew που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας είναι μια ιστορική στιγμή, με όλα τα δίκτυα του κόσμου να την καλύπτουν και με το επίσημο δίκτυο στο Youtube, το Law and Crime Online να σπάει κάθε ρεκόρ με πάνω από 1.5 εκατομμύριο θεατές στην live μετάδοση της ανακοίνωσης.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το ιστορικό αφορά φυσικά και την δικαίωση ενός άντρα σε μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και κάνει πιο ξεκάθαρο πως η βία δεν είναι αποκλειστικά κάτι που πηγάζει από τον άντρα, αλλά μπορεί να τον κάνει κι αυτόν θύμα κάποιες φορές.

Αυτή η υπόθεση πρέπει να μας δώσει να καταλάβουμε αυτό που είπε και ο Johnny Depp στην ανακοίνωσή του. Ότι αυτός που κατηγορείται δεν πρέπει να αποδείξει την αθωότητα του. Είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί το ενάντιο. Και μέχρι να συμβεί αυτό, το κοινό θα πρέπει να είναι φειδωλό και να μην διαλύει ανθρώπους πριν καν τα στοιχεία τους καταδικάσουν.

Πολλώ δε στην περίπτωση ενός ανθρώπου που τον κατηγορεί μια γυναίκα και τον υποστηρίζουν πολλαπλάσιες.

Άλλωστε, ακόμα και έξω από το δικαστήριο, όπου πλήθος κοινού πανηγύρισε, υπήρξαν γυναίκες που ομολόγησαν ότι είχαν την τάση να στηρίζουν de profundis τη γυναίκα που καταγγέλει και αυτό το αποτέλεσμα τους άλλαξε τη σκέψη.

Σίγουρα, αυτό το αποτέλεσμα, αυτή η δικαίωση για τον Johnny Depp δεν πρέπει να γενικευτεί και να οδηγήσει στο άλλο άκρο. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται κι όχι να συγκρίνεται.