Κόντρα στο ρεύμα της ακρίβειας: Οι 3 πιο φτηνές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και αγορά κατοικίας
Βρείτε μας στο

Περίπου 7 στους 10 Έλληνες διαθέτουν δικό τους ακίνητο καθώς φαίνεται ότι η ιδιοκτησία είναι στο… dna του τόπου μας. Βέβαια πλέον αυτό το όνειρο γενιών και γενιών να αποκτήσουν το «δικό τους κεραμίδι» έχει μεταβληθεί σε εφιάλτη λόγω των βαρών που έχουν προκύψει (π.χ ΕΝΦΙΑ) και την δυσκολία χρηματοδότησης την δεκαετία των μνημονίων. Έτσι πολλοί στράφηκαν στη λύση του ενοικίου, οδηγώντας όμως με αυτόν τον τρόπο σε πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης (που εκτοξεύθηκε εξαιτίας και των βραχυχρόνιων μισθώσεων) και κατά συνέπεια των τιμών.

Ακόμη και απλά παρακολουθώντας διαφημίσεις στην τηλεόραση κανείς, μπορεί να διαπιστώσει μια μεταστροφή καθώς μετά από μια περίοδο δεκαετούς αδράνειας και έλλειψης ρευστότητας, οι τράπεζες προσφέρουν ξανά στεγαστικά δάνεια, κάνοντας και πάλι «προσιτή» την λύση της αγοράς ενός σπιτιού. Οι καταναλωτές ωστόσο δεν σπεύδουν να… χρεωθούν, όπως συνέβη τα παλαιότερα χρόνια, έχοντας ακόμη νωπές τις δυσάρεστες αναμνήσεις της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται εξαιτίας της έκρηξης στις τιμές ενέργειας. Και παρ’ όλα αυτά η αγορά ακινήτων δεν δείχνει σημάδια προσαρμογής, με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη και να καθιστούν το όνειρο απόκτησης σπιτιού μακρινό και… απατηλό.

Κόντρα στο ρεύμα της ακρίβειας: Οι 3 πιο φτηνές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και αγορά κατοικίας

Ειδικά εάν μιλάμε για τις πλέον ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα τα νότια προάστια. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε αυτές είναι η Βουλιαγμένη (5.600 ευρώ/τ.μ.), η Βούλα (4.125 ευρώ/τ.μ.), ο Αλιμος (3.868 ευρώ/τ.μ.), η Γλυφάδα (3.846 ευρώ/τ.μ.) και το Ελληνικό (3.571 ευρώ/τ.μ.). Πολύ ανεβασμένες είναι οι τιμές επίσης και στο ιστορικό κέντρο (3.582 ευρώ/τ.μ.), η περιοχή Λυκαβηττού- Κολωνακίου (4.000 ευρώ/τ.μ) και η Φιλοθέη  (4.000 ευρώ/τ.μ). Αντίστοιχη βεβαίως είναι η κατάσταση και στα ενοικιαζόμενα όπου στη Βουλιαγμένη βρίσκει κάποιος να νοικιάσει με 14,9 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, σε Κολωνάκι-Λυκαβηττό με 14,6 ευρώ/τ.μ., στο Παλαιό Ψυχικό με 14 ευρώ/τ.μ., στο Νέο Ψυχικό με 12,5 ευρώ/τ.μ., στο ιστορικό κέντρο με 13,3 ευρώ/τ.μ. και στο Ελληνικό με 12,4 ευρώ/τ.μ.

Φυσικά αυτά τα ποσά είναι απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα ο οποίος μέσα σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να βρει μια «ευκαιρία» προκειμένου να μισθώσει το ιδανικό ακίνητο. Ωστόσο ακόμη και τώρα υπάρχουν ορισμένες περιοχές που η κατάσταση παραμένει σχετικά ελεγχόμενη και εκείνοι που είναι σε θέση να δώσουν αρκετό χρόνο στην αναζήτησή τους είναι πολύ πιθανό να βρουν κάτι οικονομικό και ικανοποιητικό ταυτόχρονα.

Κόντρα στο ρεύμα της ακρίβειας: Οι 3 πιο φτηνές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και αγορά κατοικίας

Εφόσον λοιπόν έχετε αποφασίσει ότι δεν θέλετε να μπλέξετε με τράπεζες και δάνεια, αλλά η προτιμότερη λύση για εσάς είναι το ενοίκιο, καλό είναι να επικεντρωθείτε σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής που και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές παραμένουν σε «λογικά» πλαίσια. Στην κορυφή της σχετικής λίστας με τις πιο προσιτές επιλογές για μίσθωση είναι το Κερατσίνι όπου η τιμή δεν ξεπερνάει τα 6,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πολύ κοντά σε αυτό βρίσκουμε και το Ίλιον το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα με αποτέλεσμα η αυξημένη προσφορά να ρίχνει τα ενοίκια στα 6,3 ευρώ/τ.μ.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Επίσης σε καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική επίπεδα βρίσκουμε διαμερίσματα στη Νίκαια με τις τιμές κατά μέσο όρο να διαμορφώνονται στα 6,4 ευρώ/τ.μ, ενώ για εκείνους που για τους δικούς τους λόγους θα προτιμήσουν κάτι πιο κοντινό στο κέντρο, υπάρχουν τα Πατήσια, όπου το ενοίκιο αγγίζει τα 6,7 ευρώ ανά τετραγωνικό, προσφέροντας μια λύση σε αυτούς που θα τα επιλέξουν.