Σκιάθος

Μήπως να το κόψουμε αυτό το αστειάκι με το αεροδρόμιο της Σκιάθου πριν θρηνήσουμε ανθρώπους;

Αν βάζεις το κεφάλι σου στο στόμα του λιονταριού, ποιος θα φταίει αν σε φάει το λιοντάρι;

Η Σκιάθος είναι ένα νησί που μεταξύ άλλων αποτελεί τον αεροπορικό δίαυλο για τις Σποράδες, ώστε όσοι θεωρούν μεγάλη ταλαιπωρία την οδήγηση ως τη Λαμία και τον Άγιο Κωνσταντίνο κι από κει το πλοίο, να φτάνουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.

Εκτός από την πιο έντονη νυχτερινή ζωή σε σχέση με τα άλλα τρία νησιά της συστάδας, η Σκιάθος φημίζεται για τα νερά της, για τον Τσουγκριά, αλλά και για το ότι τα αεροπλάνα που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, περνάνε ξυστά από τα κεφάλια ανθρώπων που βρίσκονται στην παραλία δίπλα.

Αυτή είναι η παραποιημένη πραγματικότητα που πλασάρεται στους τίτλους όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν προσγειώνεται το αεροπλάνο ξυστά, αλλά οι άνθρωποι στη Σκιάθο εξακολουθούν να πηγαίνουν εκεί γιατί θέλουν να απαθανατίσουν το αεροπλάνο ή να ζήσουν αυτή την εμπειρία (;).

Μες στο Σαββατοκύριακο έγινε viral η χαμηλότερη προσγείωση αεροπλάνου, από την ουγγρική WizzAir, που οριακά δεν πήρε αμπάριζα το σκαλπ όσων βρίσκονταν εκεί με τα κινητά απλωμένα για να φωτογραφίσουν.

Κι αν το έκανε και πέθαιναν 2-3; Ποιος θα έφταιγε μετά; Θα έβρισκε μπελά ο πιλότος και θα περνούσε από ποινικά μπλεξίματα, θα κατηγορούσαν οι συγγενείς τις τοπικές αρχές και θα γινόταν ένα ωραίο σίριαλ.

Το να πάθουν κάτι όσοι έχουν πάει εκεί για τη φωτογραφία, είναι το αισιόδοξο σενάριο. Ναι, αισιόδοξο, γιατί αυτοί γνωρίζουν τον κίνδυνο και παρόλα αυτά παίρνουν το ρίσκο. Άρα, όλη η ευθύνη είναι πάνω τους.

Όπως κι όσοι εξακολουθούν να πηγαίνουν σε εκείνη την παραλία για μπάνιο, λες και δεν έχει άλλες 20 το νησί, απείρως καλύτερες απ΄αυτή…

Πιλότοι δεν είμαστε, αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί αν ένας πιλότος χάσει τον έλεγχο επειδή θεώρησε ότι έχει κατέβει επικίνδυνα και μπορεί να χτυπήσει ανθρώπους, οπότε επιχειρήσει έναν μικροελιγμό που μπορεί να οδηγήσει το αεροπλάνο σε σύγκρουση με το οδόστρωμα; Ναι, δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Ή μήπως είναι;

Είναι δεν είναι, από τη στιγμή που αυτή η πιθανότητα υπάρχει στο τραπέζι, θα έπρεπε να έχει φροντίσει ο δήμαρχος του νησιού να απαγορευτεί η προσέγγιση του αεροδρομίου από αυτό το σημείο και της παραλίας. Και για την προστασία των παριστάμενων και για την προστασία των επιβαινόντων.

Εξάλλου, δεν κομίζουμε καμία γλαύκα στην Αθήνα λέγοντας πως ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη των πράξεων του και θέλει το κράτος, τον νόμο, τον θεσμό να δραστηριοποιηθεί για να αλλάξει κάτι τόσο εμφανέστατα λάθος.

Το βίντεο τα λέει όλα: ένα μάτσο άνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν μια φωτογραφία, αυξάνουν το ρίσκο για τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους στο αεροπλάνο, γιατί έχουν μυαλό κουκούτσι να αντιληφθούν όλα τα ενδεχόμενα. Ένας έχει στήσει και τρίποντο. Στο σημείο δεν υπάρχουν καν κορδέλες απαγορευτικές, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι κάτω από το αεροπλάνο, αλλά έστω να το βλέπουν από πλάγια.