Το χειρότερο σενάριο: Πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός στρατός αν ο Ερντογάν κάνει έρευνες στην Κρήτη

Έρχεται νέα ένταση στην περιοχή

Πιθανότατα το τελευταίο του χαρτί ενόψει των εκλογών και εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για αυτόν ετοιμάζεται να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν. Και δυστυχώς η Ελλάδα για ακόμη μία φορά νιώθει πιέσεις και ετοιμάζεται για κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, έχοντας ξεκάθαρη στρατηγική και ρητορική επ’ αυτού.

Όπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη το 2019, με την Ελλάδα από τότε κιόλας να καταγγέλλει την διμερή συμφωνία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να απαντά με την δική της συμφωνία με την Αίγυπτο.

Μάλιστα από τις Βρυξέλλες γίνεται ξεκάθαρο ότι προκύπτει σοβαρό θέμα αστάθειας στην περιοχή καθώς τίθενται σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Χαρακτηριστικά ο εκπροσώπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, τόνισε: «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη», ενώ σε άλλο σημείο επίσημων δηλώσεων ξεκαθαρίζεται η θέση της Ε.Ε παραμένει η ίδια όπως το 2018 καθώς «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη»…

Υπό αυτές τις νέες συνθήκες θεωρείται βέβαιο, σχεδόν, ότι θα υπάρξει κλιμάκωση και αντίδραση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, υπό την σκιά των επερχόμενων εκλογών. Γεγονός που κάνει τον Τούρκο πρόεδρο πολύ πιο επικίνδυνο και ενδεχομένως απελπισμένο καθώς μια ήττα στην κάλπη είναι πιθανό να τον φέρει ακόμη και ενώπιον του δικαστηρίου, αν αναλογιστούμε τι έχει συμβεί στη χώρα κατά την διάρκεια της 20ετούς κυριαρχίας του.

Ένα από τα σενάρια που ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά είναι να ανακοινώσει η Άγκυρα ότι προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή νότια της Κρήτης, σε σημείο που ορίζεται από την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Προφανώς μια τέτοια κίνηση θα δοκιμάσει τις αντοχές και την αντίδραση της Ελλάδας, η οποία πάντως δια στόματος Νίκου Δένδια αλλά και άλλων παραγόντων διαμηνύει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει: «Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Για την ώρα επικρατεί διπλωματικός πυρετός, με την Δύση να είναι ιδιαίτερα θορυβημένη για όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή η οποία βρίσκεται σε φάση διαρκούς αποσταθεροποίησης. Ειδικά η κατάσταση στην Ουκρανία της απέδειξε ότι ακόμη και σήμερα τα πολεμικά επεισόδια, ακόμη και ένας «κανονικός» πόλεμος δεν είναι ένα σενάριο που παραμένει μόνο στην θεωρία και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προετοιμάζονται για ένα πολύ «θερμό» φθινόπωρο.