pcr test
Βρείτε μας στο

Η αμφισβήτηση που δέχθηκε η χρησιμότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα έπρεπε να θεωρείται πλέον μια ξεπερασμένη συζήτηση με βάση την κοινή λογική. Και όμως, είναι μια συζήτηση που ακόμα και σήμερα, ακόμα και τώρα που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί όχι απλά χρήσιμο αλλά και το πιο πολυδοκιμασμένο εμβόλιο που έχει ανακαλυφθεί, συνεχίζει να συντηρείται.

Όχι πως έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά πρόσφατα άλλος ένας μύθος γύρω από το εμβόλιο, αυτός που το θέλει να προκαλεί προβλήματα μυοκαρδίτιδας, καταρρίφθηκε και με τη βούλα από την επιστήμη. Και λέμε πως δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αν κάποιος έχει αποφασίσει για το αντίθετο δύσκολα θα αντιληφθεί και ως έγκυρη αυτή την συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη.

Αν πάντως, παρ’ ελπίδα, κάποιος υποστηρικτής αυτής της αντίληψης έχει λίγο ανοιχτό μυαλό και αυτιά (και μάτια), τα πράγματα έχουν ως εξής: πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού ή τη φυσική νόσηση με κορωνοϊό, η οποία και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Φταίει το μπόλι»: Διαλύθηκε και επίσημα ο τελευταίος μύθος των αρνητών…

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές μελέτησαν και συνέδεσαν τα στοιχεία από 22 έρευνες από όλο τον κόσμο για το διάστημα Δεκέμβριος 2019 – Μάιος 2022 και για 58 σχεδόν εκατομμύρια ασθενείς που ανέφεραν καρδιακές επιπλοκές. Πριν το τελικό συμπέρασμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με κορωνοϊό συγκριτικά με όσους δεν μολύνθηκαν από τον ιό, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή όχι. Όταν μάλιστα, συνέκριναν ξεχωριστά τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασθέντες και ανεμβολίαστους, παρατήρησαν ότι ήταν διπλάσια στους πρώτους.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Frontiers in Cardiovascular Medicine, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω κορωνοϊού ήταν επταπλάσιος από τον κίνδυνο λόγω εμβολιασμού. Μάλιστα, η πλειονότητα των ατόμων (61%) που εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα από τα ατόμα που μελετήθηκαν ήταν άνδρες, το 1,07% χρειάστηκε νοσηλεία και το 0,015% κατέληξε.

Μάλιστα, οι ερευνητές συνέκριναν ξεχωριστά τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας για διάφορα εμβόλια συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), Novavax, AstraZeneca και Johnson and Johnson. Η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης ήταν 49 έτη με το 49% άνδρες και διάμεσο χρόνο παρακολούθησης μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό COVID-19 28 ημέρες.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν στον περιορισμό της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών» ήταν τα λόγια του Δρ Paddy Ssentongo, ειδικευόμενου γιατρού στο συγκεκριμένο κέντρο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από τη νόσο COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι λόγω εμβολιασμού. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, κρίνεται σημαντικό να παρακολουθούμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όσους εκδηλώνουν μυοκαρδίτιδα» σχολίασε από τη μεριά της η Δρ Navya Voleti, ειδικευόμενη ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Με απλά λόγια; Μυοκαρδίτιδα και… «μπόλι», καμία σχέση…