Ήπια μείωση: Το εμβόλιο που κάνουμε στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα
Βρείτε μας στο

Γι’ ακόμα ένα καλοκαίρι, το τρίτο κατά σειρά, ο κορωνοϊός «καλπάζει» με αμείωτη ένταση. Παρά το γεγονός πως υπάρχει μία σιωπηρή, παγκόσμια θαρρείς, συμφωνία πως έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία δια παντός, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι πιο σαθρός κι από σανίδι που βρέχεται τα τελευταία 8 χρόνια αδιαλείπτως από την θάλασσα.

Τα νούμερα, άλλωστε, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα: τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει την ανιούσα, τα κύματα- ενδεχομένως για να είναι σε αρμονία με αυτά της θάλασσας, εποχή που είναι- διαδέχονται το ένα το άλλο και, δυστυχώς, αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Και ολ’ αυτά, να σκεφτεί κανείς, παρά το γεγονός πως υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία, προφανέστατα, δεν περιορίζουν τη διασπορά του ιού, ωστόσο βοηθούν σημαντικά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να κερδίσουν τη μάχη κόντρα στον ιό.

Ωστόσο, το σημαντικό στην ανωτέρω πρόταση είναι αυτό το «δεν περιορίζουν την διασπορά του ιού». Το να είναι κανείς ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος δεν έχει κάποια διαφορά στο αν θα κολλήσει ή όχι- αλλά έχει τεράστια διαφορά στο αν και κατά πόσο θα κινδυνεύσει η ζωή του όταν νοσήσει.

Η απάντηση των εμβολίων: Επιτέλους, η Moderna κάνει την κίνηση που μπορεί να «τελειώσει» την πανδημία

Ο λόγος που συμβαίνει, εν πολλοίς και τελείως… μπαλακίστικα, αυτό (η μη προστασία από το να κολλήσουμε, δηλαδή), έχει να κάνει και με το ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πίσω από τις μεταλλάξεις. Δεν «πιάνουν», δηλαδή, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Αυτή την κομβική «ανορθογραφία» έρχεται να… διορθώσει η Moderna: η γνωστή εταιρία ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (11/7) πως αναπτύσσει για το φθινόπωρο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού- ένα σχεδιασμένο κατά της ΒΑ.1 και ένα άλλο κατά των ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»
Οι παρασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων της Moderna και της Pfizer, αναπτύσσουν επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των ταχέως διαδεδομένων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, που εξαπλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Moderna, τα νέα κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο mRNA-1273.214 που αναπτύσσει κατά της παραλλαγής ΒΑ.1, έδειξαν σημαντικά υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά των ταχέως διαδεδομένων ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σε σύγκριση με τις παρούσες ενισχυτικές δόσεις.

Η απάντηση των εμβολίων: Επιτέλους, η Moderna κάνει την κίνηση που μπορεί να «τελειώσει» την πανδημία

Το δεύτερο εμβόλιο της εταιρείας, το mRNA-1273.222, στοχεύει στα στελέχη ΒΑ.4/5και αναπτύσσεται σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό μπορεί και να σημάνει, υπό προϋποθέσεις, πως η πανδημία στο απώτερο (στο εγγύς δεν τίθεται καν θέμα) μέλλον μπορεί και να τεθεί υπό έναν περιορισμό, αν φυσικά δεν «τρέξουν» ταχύτατα νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα καταστήσουν… παρωχημένα και τα νέα εμβόλια.
Η συμβίωση με τον covid για τα προσεχή χρόνια (κάτι που, άλλωστε, το έχουν παραδεχτεί και οι επιστήμονες) είναι δεδομένη, όμως το μυστικό για να δούμε οριστικά και αμετάκλητα φως στο βάθος του τούνελ μπορεί να κρύβεται στις νέες «εκδοχές» των εμβολίων.
Η πανδημία, είναι βέβαιο, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αν βάλουν ένα… χεράκι η Moderna, η Pfizer και οι λοιπές φαρμακευτικές δυνάμεις, αυτό θα γίνει νωρίτερα.
Μέχρι τότε, προσοχή, όχι πανικός και όλα θα πάνε καλά…