Ενές Καντέρ, είσαι ένας από εμάς...
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Ενές Καντέρ, είσαι ένας από εμάς…

Ο Τούρκος παίκτης αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα. Για όλους...

Υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες μέσω των οποίων μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξη των εθνών. Η μια είναι η «εσωτερική»: το δικό μου το έθνος είναι το τάδε, άρα όποιο άλλο έθνος υπάρχει στην καλύτερη των περιπτώσεων δε με αφορά και στη χειρότερη, στη χείριστη, είναι εχθρικό.

Και η άλλη είναι η «οριζόντια»: να μπεις δηλαδή στη διαδικασία να κοιτάξεις δίπλα σου, οριζοντίως, και τότε θα αντιληφθείς πως πλάι σε σένα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι διαφορετικών εθνών με τους οποίους μπορείς να νιώσεις μια πολύ πιο φυσική εγγύτητα σε σχέση με τους ομοεθνείς σου, που βρίσκονται πάνω από εσένα.

Αν αντιληφθείς τον κόσμο μέσα από την δεύτερη οπτική γωνία τότε ένα είναι το δεδομένο: οι πολεμικές ιαχές που βγάζουν τα κράτη μεταξύ τους θα σου φανούν όχι απλά επικίνδυνες -αυτό μάλλον είναι οικουμενικό- αλλά και πέραν πάσης λογικής. Συνήθως τέτοιου τύπου συνειδητοποιήσεις γίνονται από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κάποιο πόλεμο, ως εμπροσθοφυλακή μιας σύγκρουσης που στην πραγματικότητα δε θα έχει νικητή κανέναν από τους αλληλοσυγκρουόμενους.

Ενές Καντέρ, είσαι ένας από εμάς...

Ο Ενές Καντέρ είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να μην σκοτίζεται για όλα αυτά. Η πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν και τα φιλοπολεμικά παραληρήματα των τελευταίων ετών έχουν αρχίσει να φέρνουν στην επιφάνεια ένα πιθανό θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη γειτονική χώρα και την Ελλάδα, όμως η διαμορφωθείσα «ψυχροπολεμική» κατάσταση θα μπορούσε να μην τον αφορά πέρα από το θεωρητικό επίπεδο. Διότι, πολύ απλά, ο Καντέρ είναι ένας επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που μετράει κάτι παραπάνω από μια δεκαετία καριέρας στο NBA, αν και εσχάτως βρίσκεται- όχι για αμιγώς αγωνιστικούς λόγους…- στον «πάγο».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο τύπος έχει τόσα λεφτά που έχει λύσει για πάντα το πρόβλημα διαβίωσής του. Πως αν αύριο η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκινήσουν πόλεμο, εκείνος θα μπορούσε να διαλέξει απλά το πιο πολυτελές μέρος του πλανήτη και να παρακολουθεί από μακριά και εκ του ασφαλούς τα γεγονότα.

Ενές Καντέρ, είσαι ένας από εμάς...

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Όμως, αντ’ αυτής της «ζαμανφού» αντιμετώπισης, εκείνος έχει επιλέξει κάτι πολύ διαφορετικό. Όχι απλά γίνεται δυσάρεστος εντός των τειχών της χώρας του, αλλά παλεύει για την ενότητα των λαών και εκτός αυτής.

Η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα δημιούργησε αισθήματα περηφάνιας σε διάφορους οπαδούς. Αφενός σε εκείνους της ΑΕΚ, καθώς διάλεξε, συμβολικά, το μπασκετικό σπίτι της προσφυγικής Ένωσης για να περάσει τα μηνύματά της επίσκεψής του.

Αφετέρου σε εκείνους του Παναθηναϊκού, καθώς φρόντισε να τον ορίσει ως ένα τεράστιο μέγεθος- λέγοντας πως θέλει κάποτε να αγωνιστεί με τη φανέλα του Τριφυλλιού- σε μια εποχή που το έχει πολύ ανάγκη.

Όμως, κυρίως, έκανε άπαντες να αναφωνήσουν πως βαθιά μέσα του, αυτός ο τύπος είναι ένας από εμάς.

Το μήνυμα ενότητας Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να αφορά ούτε όλη την Ελλάδα ούτε όλη την Τουρκία: και στις δυο χώρες άλλωστε ίσως υπάρχουν κάποιοι που θα τους συνέφερε ένα πολεμικό σενάριο.

Ωστόσο, αφορά αυτούς που θα κληθούν να πάρουν στα αλήθεια μέρος σε μια τέτοια κατάσταση. Τους ανθρώπους δηλαδή της βάσης της κοινωνίας, εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά πως οι δυο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, πως οι μεταξύ τους σχέσεις κάθε άλλο παρά πολεμικές είναι, που γουστάρουν την αλληλεπίδραση των πολιτισμών και όχι την σύγκρουσή τους.

Ο Ενές Καντέρ μπορεί να μην είναι κανένας σκόρερ περιωπής εντός των τεσσάρων γραμμών, όμως πάει για καλαθάρα ολκής στον τομέα της ειρήνης.

Μόνο θαυμασμός και σεβασμός για την πάρτη του…