Το Μακελειό μέσα μας
Βρείτε μας στο
Newsroom

Για το κεφάλι του: Προκαλεί θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν…

Η εξήγηση του απευκταίου επεισοδίου ίσως και να είναι εξαιρετικά απλή.

Μοιάζει σα να έχει παγώσει ο χρόνος. Ή, έστω, σα να παίζει σε λούπα ξανά και ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι που έρχεται την τελευταία τετραετία-πενταετία, μ’ εξαίρεση ένα θερινό τρίμηνο ηρεμίας όταν η πανδημία είχε απλώσει για παρθενική φορά τα γαμψώνυχά της και στα μέρη μας.

Με το που έρχεται ο Μάιος και μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου, οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας παίρνουν, σαν ετήσιο χάπι, την κλασική τους δόση «Θερμού Επεισοδίου». Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις συνεχείς παράνομες NAVTEX των γειτόνων μας ή το Oruc Reis και την αέναη προκλητικότητα σε γλωσσικό επίπεδο των Τούρκων;

Φέτος στο επίκεντρο βρέθηκε η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καθώς ο «Σουλτάνος» θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον… πούλησε κατά την επίσκεψή του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προ μηνός.

Για το κεφάλι του: Προκαλεί θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν...

Το ζητούμενο, φυσικά, σε μια περίοδο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα (ασχέτως του ότι πετάμε μαζικά χαρταετό σα να ξεμπερδέψαμε οριστικά και αμετάκλητα μαζί της), που έχουμε ευλογιά των πιθήκων και οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά και που το αδιανόητο κύμα ακρίβειας έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα του, είναι αν θα έχουμε και το ανεπιθύμητο κερασάκι στην αποκρουστική τούρτα: θα έρθει και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, που ίσως να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη;

Το φλέγον ερώτημα μάλλον απαντάται με ένα νέο ερώτημα: το συνεχές ανέβασμα των τόνων (κάτι που το έχει αναγάγει σ’ εθνικό σπορ ο Ερντογάν) είναι πράγματι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από την πλευρά των γειτόνων μας ή γίνεται στο πλαίσιο μίας τακτικής αποπροσανατολισμού;

Θυμίζουμε πως το απόγευμα της Κυριακής (12/6) ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης (όταν, όπως είπε, μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δε θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου) αλλά απείλησε την Ελλάδα ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια», θυμίζοντας ξεκάθαρα την Μικρασιατική Καταστροφή. Είπε επίσης ότι η Τουρκία έστειλε μήνυμα με την άσκηση “Efes” και πως η χώρα μας το έλαβε.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Για το κεφάλι του: Προκαλεί θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν...

Άρα να το εννοεί αυτή τη φορά ο Ερντογάν; Είναι πράγματι πρόθυμος να το τραβήξει μέχρι τέλους;

Όχι απαραίτητα: για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα ενδέχεται να «φταίνε» τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται από τους γείτονές μας, τα οποία δείχνουν πως στις επόμενες εκλογές ο Ερντογάν δεν έχει τύχη απέναντι σε οποιονδήποτε εσωτερικό αντίπαλο και ότι η προεδρία του θα φτάσει σύντομα στο τέλος της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης, ο Τούρκος πρόεδρος θα χάσει τις εκλογές στον δεύτερο γύρο, μια και συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, τον εκλεγμένο με το CHP δήμαρχο της Άγκυρας, που συγκεντρώνει το 50,3%.

Σε περίπτωση που τεθεί αντιμέτωπος με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο ίδιος συγκεντρώνει το 39,4% των προτιμήσεων, την στιγμή που ο εκλεγμένος με το CHP Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 46,7% .

Ακόμα και απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει τις εκλογές, αφού συγκεντρώνει 40,9% έναντι 43,2% της Ακσενέρ.

Για το κεφάλι του: Προκαλεί θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν...

Τέλος, 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αν βρεθεί αντίπαλος με τον ηγέτη των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος παίρνει το 42,7% των ψήφων.

Επομένως, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως το να πει ότι δημοσκοπικά ο προβοκάτορας Ταγίπ καταρρέει δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Αν στην όλη αρνητική εικόνα του Τούρκου προέδρου συνυπολογιστεί και το γεγονός πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας είναι τεραστίων διαστάσεων, δεν είναι διόλου απίθανο ν’ αναζητά διέξοδο ανεβάζοντας τους τόνους σε εθνικιστικά θέματα, απειλώντας την Ελλάδα με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι συνεχείς φωνές κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν μια εύθρυπτη σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν, που βλέπει το προσωπικό του τέλος να πλησιάζει. Θα κάνει το απονενοημένο διάβημα να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;

Η λογική λέει όχι, όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα πράξει μέσα στην απελπισία του.

Γιατί, ξέρετε, ο Ερντογάν είναι απελπισμένος…