250€ το μήνα: Η πόλη με το πιο φτηνό ενοίκιο στην Ευρώπη που επιλέγουν μαζικά οι εργαζόμενοι από απόσταση
Βρείτε μας στο

Εάν ονειρεύεστε μια επαγγελματική ζωή που θα σας επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία, πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι για… όλους. Και πολύ περισσότερο, ότι αυτός ο τρόπος ζωής και εργασίας συνεπάγεται ένα κόστος που δεν είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για εξ αποστάσεως εργαζόμενους ήταν ανεβασμένη, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε μια ώθηση τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει έναν «εργασιακό σεισμό». Οι εργοδότες πλέον αντιλαμβάνονται τα θετικά (ιδιαίτερα την δραστική μείωση του κόστους) και προσφέρουν ολοένα και περισσότερες θέσεις οι οποίες δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

Οι «ψηφιακοί νομάδες», όπως αποκαλούνται στην αγορά εργασίας, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο εξωτερικό αφού και στην Ελλάδα μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός τους, με την Αθήνα να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία μία από τις πόλεις στις οποίες ένας τέτοιος εργαζόμενος μπορεί να βρει στέγη (που είναι και επαγγελματική) σε ανεκτά επίπεδα μισθωμάτων.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατατάσσεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας, ανάμεσα σε 37 πόλεις, με την μέση τιμή ενοικίασης μιας γκαρσονιέρας σε digital nomad να βρίσκεται στα 490 ευρώ το μήνα. Ποσό βέβαια καθόλου μικρό, αλλά σίγουρα ελάχιστο μπροστά στα 2.133 ευρώ το μήνα που είναι η μέση τιμή ενοικίου στο Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Στον αντίποδα συναντάμε για πόλη πολύ κοντά σε εμάς και συγκεκριμένα στην γειτονική Τουρκία. Ωστόσο δεν είναι η Κωνσταντινούπολη, όπως ίσως θα μάντευε κανείς, αλλά η πρωτεύουσα Άγκυρα στην οποία το μέσο κόστος για μια γκαρσονιέρα που απευθύνεται σε ψηφιακούς νομάδες φτάνει μόλις στα 250 ευρώ. Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν η Μπογκοτά στην Κολομβία και το Σαντιάγκο στην Χιλή.