Αναπάντεχη εξέλιξη με το Airbnb στην Ελλάδα…
Βρείτε μας στο

Ακόμη και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο που θα προκαλέσουν… δονήσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θα αλλάξουν το σκηνικό.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν εδώ και αρκετό διάστημα οι ξενοδόχοι, θεωρώντας ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίας μέσω κάποιας πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα η πλέον δημοφιλής, δηλαδή η Airbnb.

Στην χώρα μας μέχρι τώρα η όποια ρύθμιση έχει υπάρξει περιορίζεται αποκλειστικά στο φορολογικό σκέλος, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2017 υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο, για το οποίο όμως δεν εκδόθηκε ποτέ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα το έθετε σε εφαρμογή.

Για μεγάλο διάστημα διαπιστώθηκε μια «αναρχία» στην αγορά, καθώς τα πολλά «παραθυράκια» και η ουσιαστική απουσία ελέγχου επέτρεπε στον καθένα να δηλώνει «ό,τι θέλει, όπως θέλει», κάτι που όμως από ό,τι φαίνεται δεν θα συμβαίνει στο εξής.

Μετά από ένα διάστημα διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων περιορισμούς στις διανυκτερεύσεις, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των επιτρεπόμενων διανυκτερεύσεων ανά κατάλυμα, αλλά και να θέσει τις δημοτικές Αρχές υπεύθυνες για το πόσα ακίνητα θα επιτρέπεται να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση σε κάθε περιοχή.

Όπως είναι φυσικό αυτοί οι περιορισμοί δεν έγιναν δεκτοί με… ενθουσιασμό από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που από την πλευρά τους τονίζουν ότι έτσι υιοθετούνται μόνο οι όροι των ξενοδόχων, χωρίς κανείς να λαμβάνει υπόψη του τις δικές τους θέσεις. Τονίζουν δηλαδή ότι πολλοί εξ αυτών προχώρησαν ακόμη και σε δανεισμό για να ανακαινίσουν τα καταλύματα και να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Παράλληλα προσθέτουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε οικονομικό στραγγαλισμό των ίδιων και των οικογενειών τους ενώ εστιάζουν και στην αναμενόμενη αύξηση της φοροδιαφυγής και την επόμενη μείωση των δημοσίων εσόδων, εφόσον οι παραπάνω προτάσεις υλοποιηθούν, καλώντας παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο σε διάλογο.

Περιορισμός στις διανυκτερεύσεις: Αυτές είναι οι 2 σημαντικές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο Airbnb
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;