Άρχισαν τα όργανα: Αυτό είναι το πρόστιμο-μαμούθ για τους παραβάτες ιδιοκτήτες Airbnb
Βρείτε μας στο
Newsroom

Άρχισαν τα όργανα: Αυτό είναι το πρόστιμο-μαμούθ για τους παραβάτες ιδιοκτήτες Airbnb

Αλλαγή δεδομένων στις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Menshouse Team

Αλλαγή δεδομένων για όσους εισπράττουν εισοδήματα μέσω της πλατφόρμας του Airbnb φέρνει δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επιβάλλει φορολογία στις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πλέον, όσοι παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν τις συμβάσεις μισθώσεων στις φορολογικές αρχές και να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, με βάση το εθνικό φορολογικό καθεστώς.

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν το ιταλικό κράτος απαίτησε από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να κοινοποιούν στην εφορία τα ενοικιαστήρια συμβόλαιά τους. Η Airbnb έκανε προσφυγή στην ιταλική δικαιοσύνη και από εκεί η υπόθεση πήρε το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το δίκαιο της Ένωσης δεν αντιτίθεται ούτε στην υποχρέωση συλλογής πληροφοριών ούτε στην παρακράτηση του φόρου τις οποίες επιβάλλει εθνικό φορολογικό καθεστώς. Αντιθέτως, η υποχρέωση διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών».

Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και στην Ελλάδα, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητάει τρόπους για να περιοριστεί η απόκρυψη εισοδημάτων στον συγκεκριμένο τομέα. Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει μία σειρά ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις και εισοδήματα, που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης όπως το Airbnb.

Σε πρώτη φάση ελέγχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απειλούνται με πρόστιμο, που μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ! Η ΑΑΔΕ θα στέλνει σχετικές ειδοποιήσεις και θα ζητάει τη συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, πέρα από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Project «ΠΑΟΚ πρωταθλητής»: Να δεις τι σου έχω για μετά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Project «ΠΑΟΚ πρωταθλητής»: Να δεις τι σου έχω για μετά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, μαζί με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, κάνοντας λόγο για οικονομικό «στραγγαλισμό» των ιδιοκτητών. Ζητούν διάλογο και υποστηρίζουν πως οι ρυθμίσεις που προωθούνται, αποβλέπουν μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων και όχι στο να βγει συνολικά κερδισμένος ο τουρισμός της χώρας.