Το τέρας προελαύνει: Ποιες παραλίες της Ελλάδας θα εξαφανίσει το άγριο χτύπημα της κλιματικής αλλαγής
Βρείτε μας στο

Είναι σχεδόν αλλόκοτο να σκέφτεσαι μέσα στο καταχείμωνο να πας για μία βουτιά στη θάλασσα και όχι για παράδειγμα μία βόλτα στο βουνό ή σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Με τη θερμοκρασία όμως να βρίσκεται σταθερά κολλημένη στους 17-18 βαθμούς Κελσίου καμία πίστα στα 19 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας δεν είναι ανοιχτή.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εδώ, ολοζώντανες μπροστά μας. Η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης. Η αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο μεταβάλει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας και προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ειδικοί που μελετούν την κλιματική αλλαγή προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και ασφαλώς από αυτές δεν πρόκειται να ξεφύγει η Ελλάδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει λιώσιμο των πάγων, άρα και άνοδο στη στάθμη της θάλασσας.

«Εάν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να εξαφανιστούν. Ειδικά στη χώρα μας που έχει τεράστιο μήκος ακτογραμμής» δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN, ο διευθυντής ινστιτούτου περιβάλλοντος, Μιχάλης Πετράκης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ωκεανογράφος Μιχάλης Βουσδούκας, επικεφαλής του Joint Research Centre, στην Ισπρα της Ιταλίας. Ο κ. Βουσδούκας μαζί με την ερευνητική του ομάδα δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Climate Change μία μελέτη, στην οποία εκτιμάται ότι τουλάχιστον μία στις δέκα ελληνικές παραλίες με άμμο θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα με τον ίδιο ρυθμό.

Η μελέτη έγινε με δορυφορικές εικόνες, οι οποίες δείχνουν πόσο άλλαξε η μορφή των παραλιών από το 1984 μέχρι και σήμερα. Οι πρώτες ελληνικές περιοχές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας είναι ο κόλπος της Καλλονής στη Λέσβο, η νότια Λήμνος, ο Πύργος, η νότια Αττική, ο Θερμαϊκός, η δυτική Θράκη και σημαντικός αριθμός νότιων παραλιών στα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, απειλούνται παγκοσμίως σχεδόν οι μισές αμμώδεις παραλίες. Σε χώρες για παράδειγμα όπως η Γκάμπια και η Γουινέα-Μπισάου, μπορεί να εξαφανιστούν το 60% των παραλιών, που σήμερα έχουν άμμο. Πολύ μεγάλες απώλειες θα έχουν επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, το Μεξικό, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Οι αμμώδεις παραλίες καταλαμβάνουν το 1/3 της παγκόσμιας ακτογραμμής και είναι ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό-οικονομικό σύνολο, ως παράγοντες τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, παρέχουν φυσική προστασία στις ακτές από καταιγίδες και κυκλώνες.