Φαίνεται ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει σε μία συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου καθώς σε αυτή δεν συναντά κανείς μόνο την χώρα με τους περισσότερους υπέρβαρους στον πλανήτη, αλλά και τα δέκα κράτη της πρώτης δεκάδας της σχετικής λίστας.
Πρόκειται για χώρες κατά κύριο λόγο νησιωτικές και μάλιστα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η περίπτωση των Νησιών Ναούρου ξεπερνά κάθε άλλη αφού 9 στους 10 κατοίκους (για την ακρίβεια το 88,5% του πληθυσμού) είναι υπέρβαροι. Πολύ κοντά σε αυτό είναι το Παλαου (85,1%), τα Νησιά Κουκ (84,7%), τα Νησιά Μάρσαλ (83,5%), το Τουβαλού (81,9%) και πιο κάτω (με ποσοστά παχυσαρκίας άνω του 75%) το Νιούε, το Κιριμπάτι, την Τόνγκα, την Σαμόα και την Μικρονησία…
Τα στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο καταδεικνύουν αυτήν την ανησυχητική τάση καθώς σε κανένα κράτος δεν παρατηρείται μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δείχνοντας ότι το επιπλέον βάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδυάζεται βέβαια με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας, στην Ελλάδα οι υπέρβαροι αποτελούν το 62,3% του πληθυσμού. Ένας αριθμός σαφώς μικρότερος από αυτούς που συναντάμε στον Ειρηνικό και καλύτερος σε σχέση με το 68% των Αμερικανών και οριακά χαμηλότερος από το 64% των Βρετανών, αλλά πολύ υψηλός εάν συγκριθεί με το 40,5% που ήταν το ποσοστό των υπέρβαρων Ελλήνων το 1975. Χρειάστηκε δηλαδή λιγότερος από μισός αιώνας για να υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 50%!
Στον αντίποδα συναντά κανείς χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο αφού σε αυτές τις περιοχές η φτώχεια παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα. Στην κορυφή βρίσκεται το Βιετνάμ όπου λιγότεροι από 1 στους 5 κατοίκους και συγκεκριμένα το 18,3% είναι υπέρβαροι και ακολουθούν η Ινδία με 19,7%, το Μπανγκλαντές με 20%, η Αιθιοπία 20,9% και το Νεπάλ με 21%.
Η διαφορά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων έγκειται στον δείκτη μάζας σώματος. Εάν ο ΔΜΣ είναι πάνω του 25 μιλάμε για υπέρβαρους και αν είναι πάνω από 30 τότε για παχύσαρκους.