Από το μηδέν: Η έξυπνη ελληνική πόλη του μέλλοντος που το τετραγωνικό μέτρο θα κοστίζει έως 30.000 ευρώ

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό πρότζεκτ

Μια πόλη βγαλμένη από το μέλλον ετοιμάζεται στα… πόδια της Αθήνας. Ακριβώς στο κέντρο της περίφημης «ριβιέρας» της πρωτεύουσας της Ελλάδας, στο Ελληνικό. Εκεί όπου οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ υπόσχονται την δημιουργία ενός αστικού συμπλέγματος που όμοιό του δεν έχει υπάρξει –ούτε ως σκέψη- στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πρόκειται για την περιοχή που μέχρι πριν κάποια χρόνια βρισκόταν το παλιό αεροδρόμιο το οποίο έπεσε σε αχρηστία μετά την κατασκευή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2001. Έκτοτε ερήμωσε, με μερικά σκουριασμένα αεροσκάφη «εκτός υπηρεσίας» και εγκαταστάσεις σε αχρηστία ήταν οι μοναδικοί μάρτυρες της εγκατάλειψης η οποία παρατάθηκε και εντάθηκε καθώς πολιτικές έριδες και διαφωνίες (που εν μέρει συνεχίζονται) δεν επέτρεπαν την αξιοποίησή του «φιλέτου», όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε.

Ένα κομμάτι της έκτασης χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει στάδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά έκτοτε και αυτά είχαν την τύχη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Όμως το 2014 η Lamda Development κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση καταβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο 915 εκατομμύρια ευρώ για την χρήση για τα επόμενα 99 χρόνια, ενώ η αξία του ακινήτου εκτιμάται στα 8,5 δις ευρώ.

Το πλάνο της εταιρείας αξιοποίησης του ακινήτου υπόσχεται ένα αν μη τι άλλο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στο κέντρο του The Ellinikon θα βρίσκεται το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, με έκταση 2.000 στρεμμάτων, διπλάσια δηλαδή από το Hyde Park στο Λονδίνο και συνολικά τριπλάσια από το Μονακό, λάμψη του οποίου αναμένεται να δούμε και εμείς. Στην ουσία θα αποτελέσει το επίκεντρο της «πόλης των 15 λεπτών», με την ονομασία να μην είναι καθόλου τυχαία. Τα 15 λεπτά είναι ο χρόνος που υπολογίζεται ότι θα χρειάζεται κάθε κάτοικος ή επισκέπτης προκειμένου να έχει πρόσβαση σε σχολεία, υπηρεσίες, νοσοκομεία και καταστήματα, καθιστώντας την «πόλη μέσα στην πόλη» ιδανική για διαβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων. Φυσικά τα 15 λεπτά αναφέρονται σε περπάτημα, αφού η βασική ιδέα είναι η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατόδρομων μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων που θα εκμηδενίσουν τις ανάγκες για αυτοκίνητο. Παράλληλα θα κατασκευαστεί και μια νέα γραμμή τραμ που θα τη συνδέει με δύο κοντινούς σταθμούς του μετρό.

Το πάρκο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 40% μέχρι το 2025, ενώ στην άκρη του θα υπάρχει μια νέα αμμώδης παραλία μήκους 1600 μέτρων ενώ στον πεζόδρομο που θα περνάει μπροστά της θα βρίσκει κανείς εστιατόρια, καταστήματα και μια μαρίνα για 350 σκάφη που θα είναι σε θέση να  φιλοξενεί γιοτ μήκους έως και 35 μέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή θα χτιστούν υπέρλαμπρα πεντάστερα ξενοδοχεία, ένα καζίνο αλλά και οι έξι πρώτοι ουρανοξύστες στην Ελλάδα, με το ύψος τους να αγγίζει τα 200 μέτρα! Ανάμεσά τους θα ξεχωρίζει ο Riviera Tower, ένα οικιστικό συγκρότημα 200 διαμερισμάτων με απαράμιλλη θέα και περιβαλλοντικές… ανησυχίες. Δέντρα και φυτά θα κοσμούν το εξωτερικό του πύργου μειώνοντας τις ανάγκες για κλιματισμό, ενώ αντίστοιχες καινοτομίες συναντάμε και αλλού.

Το πάρκο θα έχει 31.287 δέντρα (με περίπου 86 ενδημικά είδη) ενώ για τα φυτά υπάρχει η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να ταιριάζουν στο ελληνικό κλίμα. Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί αναμλένεται να περιορίσει την χρήση ενέργειας στα περόπου 9.000 πολυτερλή διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν κατά περίπου 35%. Πλαίσια στις βεράντες θα συλλέγουν τα όμβρια ύδατα που θα χρησιμοποιούνται για την άρδευση των φυτών του κτιρίου, ενώ αα φυτά θα αρδεύονται επίσης με νερό από λύματα που θα έχουν και καθαριστεί. Τέλος θα εγκατασταθούν αισθητήρες μέσα στους δημόσιους κάδους απορριμμάτων που θα ειδοποιούν τις υπηρεσίες αποκομιδής όταν χρειάζονται άδειασμα.

Επιπλέον στο Ελληνικό η Lamda θα χτίσει ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο, δύο σχολεία, μια επιχειρηματική συνοικία και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Όλα αυτά σε μια περιοχή που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη.

«Μετατρέπουμε ένα μέρος που αποτελείται κατά 70% από τσιμέντο σε ένα μέρος που θα είναι κατά 70% πράσινο», δήλωσε σχετικά ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lamda Development, ενώ  ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού τμήματος της Sotheby’s International Realty, υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού συμπίπτει με την αναζήτηση περισσότερου χώρου φυσικού περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές από τους αγοραστές, γεγονός που το καθιστά περιζήτητο από τους ενδιαφερόμενους που σύντομα θα απολαμβάνουν μια εντελώς διαφορετική ποιότητα ζωής.