90 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια: Στον προορισμό που είναι ήδη sold out για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μένεις μόνο σε... σκηνή
Βρείτε μας στο

Πληρότητα που αγγίζει το 95% παρουσιάζουν τα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς. Όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι του χώρου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Αχαΐας όποιος βρει διαθέσιμο… αντίσκηνο μάλλον οφείλει να αισθάνεται τυχερός!

Άλλωστε ειδικά φέτος η δίψα των καρναβαλιστών είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχης έκτασης εκδηλώσεις από το 2019. Όσοι, μάλιστα, διαθέτουν πιο δυνατή μνήμη ίσως θυμούνται ότι το καρναβάλι της Πάτρας ήταν το πρώτο τόσο σημαντικό γεγονός που επηρεάστηκε από την πανδημία, καθώς είχε ληφθεί η απόφαση για την ματαίωσή του, με κάποιους πάντως τότε να δείχνουν αμετανόητοι μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε.

Για την πόλη ο κορωνοϊός αποτέλεσε ένα πολύ δυνατό χτύπημα με οικονομικούς όρους οι οποίοι μάλιστα είναι και απολύτως μετρήσιμοι. Ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, μίλησε πρόσφατα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κι έδωσε μια σχετική εκτίμηση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για κάθε ένα από τα τρία έτη που δεν πραγματοποιήθηκαν καρναβαλικά δρώμενα, η πόλη έχανε περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίστηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πατρών. «Σύμφωνα με την έρευνα, οι απώλειες από ακυρώσεις ξενοδοχείων, απώλειες σε κλάδο εστίασης και λοιπών εμπορικών επιχειρήσεων, μόνο από τους επισκέπτες, ανέρχεται για κάθε χρόνο σε 11 εκ. ευρώ. Με βάση τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων που είναι 2,89, η συνολική απώλεια ανέρχεται σε 32 εκατ.€ για ιδιωτικό τομέα και 2,5 εκατ.€ για απώλεια δημοτικών φόρων και ΦΠΑ δημοσίου. Δηλαδή για τα τρία χρόνια απουσίας των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι απώλειες ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο ράβονται για τις απόκριες περίπου 45 με 50.000 στολές και αυτό είναι κάτι που επίσης προσμετράται», τόνισε χαρακτηριστικά.