Νεόδμητα από χρυσάφι, ούτε με δάνειο: Πόσο κοστίζει σήμερα ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια, στον πρώτο όροφο
Βρείτε μας στο

Αδύνατος να επιτευχθεί μοιάζει να είναι για την πλειοψηφία των Ελλήνων ο στόχος της απόκτησης νεόδμητης κατοικίας στην Αττική καθώς οι τιμές για αγορά έχουν… ξεφύγει εντελώς και φλερτάρουν με τα υψηλά ιστορικά που είχαν καταγραφεί προ κρίσης και συγκεκριμένα το 2008.

Την ανιούσα συνεχίσουν να παίρνουν οι τιμές αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και μετατρέποντας έτσι σε άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους το να «αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι», όπως λέει ο λαός.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, από το 2017 μέχρι το 2022 έχουν σημειωθεί αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 75%, όπως για παράδειγμα στα ακίνητα στο Μαρούσι. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, φτάσουν τα 3.500 με 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή είναι σχεδόν οι διπλάσιες συγκρινόμενες με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 με 2.500 ευρώ.

Ειδικά εάν μιλάμε για κατασκευές εμβαδού περίπου 100 τετραγωνικών, με τρία υπνοδωμάτια ή δύο κι ένα χώρο γραφείου, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στις 350.000 ευρώ, ενώ δεν είναι καθόλου παράξενο να σκαρφαλώσουν ακόμη και στις 500.000! Με τον τραπεζικό δανεισμό να παραμένει περιορισμένος εξαιτίας των νέων συνθηκών, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι τιμές παραμένουν απαγορευτικές για την μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών. Οπότε σε ποιους απευθύνονται οι κατασκευαστές; Μα φυσικά σε επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες όπως γιατροί και δικηγόροι που διαθέτουν το παχυλό πορτοφόλι που χρειάζεται για την απόκτηση κατοικίας.

Οι λόγοι για τις τεράστιες αυξήσεις είναι η ανάλογη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, που όπως πάντα σε τέτοιες συζητήσεις εμπλέκουν ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η αύξηση των ποσοστών αντιπαροχής. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογίζεται και ο τελευταίος οικοδομικός κανονισμός με βάση τον οποίο  όλα τα νεόδμητα ακίνητα υποχρεούνται να έχουν μονώσεις και άλλες προδιαγραφές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή για νεόδμητες κατασκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης αγγίζει τις 4.100 ευρώ/τ.μ. από 3.311 ευρώ/τ.μ. πριν από δύο χρόνια, μια αύξηση κατά 24%.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στα μεταχειρισμένα σπίτια. Από την στιγμή που οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν νεόδμητο ακίνητο, στρέφονται σε άλλα (συνήθως 15-20 ετών) και η ανοδική ζήτηση πυροδοτεί νέο κύκλο αυξήσεων ακόμη και σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ακίνητο ηλικίας 20 ετών συνήθως είναι κατά 5 ή 10% μόνο φθηνότερο από ένα νεόδμητο αντίστοιχων προδιαγραφών, ενώ σε ακίνητα που φτάνουν τα 40 έτη ζητούνται ακόμη και με τιμή πώλησης ακόμη και 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό…

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;