Υψηλή ποιότητα ζωής, θάλασσα, καλό φαγητό: Η ελληνική πόλη που είναι no1 στην Ευρώπη για επένδυση σε ακίνητο
Βρείτε μας στο

Δύσκολοι καιροί για… ενοικιαστές… Απλά μία επίσκεψη στις γνωστές ιστοσελίδες αναζήτησης ακινήτων για να αρχίσει να φλερτάρει κανείς με την… κατάθλιψη αφού οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και συνεχίζεται το ράλι των αυξήσεων που έχουν φέρει τους «νοικάρηδες» στα όρια της απόγνωσης.

Ωστόσο όλα τα νομίσματα έχουν –ως γνωστόν- δύο όψεις και η αγορά ακίνητων δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι προφανώς βλέπουν τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, ακολουθώντας τις τάσεις των τιμών και τα σημεία των καιρών.

Οι πλέον ευνοημένοι είναι προφανώς εκείνοι που διαθέτουν κάποιο ακίνητο το οποίο προορίζεται για ενοικίαση, αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν νέοι «παίκτες» καθώς αναβίωσε η παλιά καλή και δοκιμασμένη «συνταγή» της αγοράς διαμερισμάτων υπό την μορφή επένδυσης.

Ανέκαθεν βέβαια την συγκεκριμένη τακτική την προτιμούσαν πιο συντηρητικού προφίλ επενδυτές αφού η απόδοση έρχεται με λιγότερο γοργούς ρυθμούς και απαιτούνται ορισμένα χρόνια μέχρι να επέλθει η πλήρης απόσβεση από την αξιοποίηση μέσω ενοικίασης.

Η πανδημία κατά κύριο λόγο, η αύξηση της ζήτησης λόγω της άνθισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού έφερε μεγάλες αλλαγές και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στην αγορά, τουλάχιστον από την πλευρά εκείνων που αποφάσισαν να κάνουν δικό τους κάποιο διαμέρισμα με σκοπό να το εκμεταλλευτούν καταλλήλως.

Υψηλή ποιότητα ζωής, θάλασσα, καλό φαγητό: Η ελληνική πόλη που είναι no1 στην Ευρώπη για επένδυση σε ακίνητο

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, το εν λόγω διάστημα παρατηρείται μεν αύξηση και στις τιμές για αγορά, όχι όμως αντίστοιχες εκείνων των ενοικίων, γεγονός που τα καθιστά συμφέρουσα επιλογή. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά ενός διαμερίσματος στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στη Βαλένθια, προσφέρει την ταχύτερη απόσβεση στους αγοραστές που με σταθερές τιμές θα δουν την επένδυσή τους να αποδίδει σε περίπου 17 χρόνια. Αρκετά συμφέρουσες είναι και οι αγορές στα Κανάρια Νησιά αλλά στην Βαρκελώνη.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Πολύ ψηλά στη λίστα συναντά κανείς την Αθήνα η οποία βρίσκεται σε απόσταση πνοής από την κορυφή. Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας η απόδοση έρχεται σε 17,66 χρόνια, σημειώνοντας μια μεταβολή κατά 21,15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η πόλη που εντυπωσιάζει είναι το Ηράκλειο.

Στην περίπτωση της πόλης της Κρήτης αυτή η αύξηση που καταγράφεται είναι αδιανόητη. Μπορεί η απόσβεση αυτή τη στιγμή να προσδιορίζεται στα 23,37 χρόνια, αλλά πρόκειται ίσως για την αστική περιοχή με τη μεγαλύτερη ίσως δυναμική πανευρωπαϊκά, αφού η μεταβολή φτάνει στο 58,75%!