Το e-mail των 35 δισ. δολαρίων: Οι δύο άφραγκοι φοιτητές που έκαναν το μεγαλύτερο κόλπο του 21ου αιώνα
Βρείτε μας στο

Το να ζεις σε μια μεγάλη πόλη έχει τα αρνητικά του, έχει και τα θετικά του. Αναμφίβολα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να αποτελούν εστίες άγχους και στρες αλλά ταυτόχρονα, κουβαλάνε και μια γοητεία που προκύπτει από το γεγονός ότι όταν κατοικείς σε αυτές νιώθεις πως μέσα στην καθημερινότητά σου βρίσκονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αξίζει να δει ένας τουρίστας: αυτά που για εκείνον αποτελούν highlights ενός ταξιδιού διαμορφώνουν τη δική σου πόλη.

Είναι τόσο θλιβερό που αυτές οι πόλεις τείνουν να εκκενωθούν από τους μόνιμους κατοίκους τους και να μεταμορφωθούν σε μέρη αποκλειστικής χρήσης των τουριστών. Η έλευση του Airbnb έχει γιγαντώσει το πρόβλημα της στέγασης μέσα στις μεγάλες πόλεις αφού ο κάθε ιδιοκτήτης ενός ακινήτου ή ενός διαμερίσματος βλέπει πως τον συμφέρει πολύ περισσότερο να νοικιάσει τον χώρο του σε δεκάδες παρέες τουριστών ανά μήνα παρά να παίρνει ένα ταπεινό ενοικιάκι.

Με απλά λόγια, το Airbnb έχει έρθει για να σπρώξει τα νοίκια σε δυσθεώρητα ύψη, να αναγκάσει ένα σωρό ανθρώπους να μην έχουν την δυνατότητα να νοικιάσουν κεντρικά ένα σπίτι, να «πουλήσει» τις μεγάλες πόλεις στους τουρίστες και φυσικά, να κάνει άπειρους ιδιοκτήτες να βγάζουν λεφτά εύκολα και ανώδυνα ενώ μια τεράστια στεγαστική κρίση γίνεται κανονικότητα. Η Αθήνα φυσικά δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Οι εξώσεις άλλωστε δίνουν και παίρνουν και τα κτίρια της ελληνικής πρωτεύουσας παύουν να κατοικούνται από τους κατοίκους της πόλης.

Φαίνεται πως αν υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση τον δρόμο δείχνει το Παρίσι… Πρόσφατα, ο Δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως πρόκειται να μειώσει σε δραστικό βαθμό τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων τύπου Airbnb που βρίσκονται στην πόλη. Καταρχήν, με σταδιακό τρόπο καθώς αρχικά στο στόχαστρο του Δήμου Παρισίου βρίσκονται τα Airbnb των πιο τουριστικών περιοχών.

«Θα υπάρξουν διαμερίσματα του Παρισιού όπου θα απαγορευτούν οι κατασκευές νέων τουριστικών καταλυμάτων», τόνισε για το θέμα ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ τονίζοντας πως στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αφορά τις περιστασιακές ενοικιάσεις, δηλαδή εκείνες που δεν υπερβαίνουν τις 120 ημέρες μέσα στον χρόνο.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος στο Παρίσι, σύμφωνα με μια μετριοπαθή εκτίμηση, αυτή τη στιγμή προσφέρονται στο Παρίσι για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περίπου 43.000 επιπλωμένα διαμερίσματα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια 1 στα 8 διαμερίσματα που διετίθετο για επαγγελματική χρήση έγινε επιπλωμένο διαμέρισμα βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Πριν δυο χρόνια, ο Δήμος του Παρισιού έκανε προσφυγή στην δικαιοσύνη κατά της πλατφόρμας Airbnb επειδή έδινε για ενοικίαση χώρους που δεν ήταν καταγεγραμμένοι ως χώροι κατοικίας. Το δικαστήριο καταδίκασε την πλατφόρμα στην επιβολή προστίμου ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως όλα δείχνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ειδικά στην Ελλάδα όπου η πίεση των Αθηναίων για να μειωθούν τα Airbnb γίνεται όλο και πιο έντονη όσο η εσωτερική μετανάστευση εξαιτίας τους γιγαντώνεται.

«Πώς χάθηκε αυτός ο παικταράς;»: Το υπέρογκο ποσό που λύγισε το πιο σπάνιο ταλέντο των Ακαδημιών του ΠΑΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τεστ μνήμης: Θυμάσαι τον παικταρά του ΠΑΟ με το σπάνιο ταλέντο που τον λύγισε το υπέρογκο ποσό;