Θα περίμενε ποτέ κανείς ότι 5 δισεκατομμυριούχοι θα έμπαιναν σε ένα υποβρύχιο με υποτυπώδη σύνδεση με το σκάφος επιφάνειας, χωρίς κανένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας; Σε ένα υποβρύχιο του οποίου το σύστημα πλοήγησης κατέληγε σε μια κονσόλα παιχνιδιών η αξία της οποίας ήταν περίπου 30 δολάρια; Κι όμως το έκαναν.
Η δύναμη του υποβρύχιου σκάφους που ήταν σχετικά περιορισμένη έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα επικίνδυνο και εχθρικό μέρος στο οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δυτών «Υπάρχει μια τοπική άμπωτη και ένα ρεύμα νερού που κινείται, δεν είναι σταθερό». Το «Titan» όταν βρέθηκε σε αυτό το περιβάλλον, στην τέλεια «καταιγίδα ρευμάτων» δεν είχε τα εφεδρικά συστήματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια καταστροφική αποσυμπίεση. Όταν αυτή συνέβη το τέλος ήταν πια μη αναστρέψιμο.
Για ένα «πλάνο» του Τιτανικού
Σαν φυλακισμένοι στην απομόνωση που τους δείχνουν το φως μετά από πολλές ημέρες εγκλεισμού. Κάπως έτσι αισθάνονται όσοι βυθίζονται στο σημείο του Τιτανικού με υποβρύχιο για να αντικρύσουν το θέαμα του διασημότερου ναυαγίου.
Η τραγική κατάληξη της βύθισης των 5 μεγιστάνων της Ocean Gate ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι πολλές φορές ο άνθρωπος αδιαφορεί για την ίδια του τη ζωή, αν πρόκειται να αντικρύσει ένα θέαμα που έχουν δει πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.
Κάποιοι στο παρελθόν είχαν φτάσει στο χείλος του θανάτου, αλλά είχαν σωθεί. Άλλοι δεν είχαν καν επιδιώξει να φτάσουν εκεί και ήταν απλώς άτυχοι και τοποθετημένοι από τη μοίρα σε μια θέση που δεν είχαν άλλη επιλογή.
Οι 5 του Titan είχαν όλες τις επιλογές του κόσμου. Κι έκαναν αυτή. Σαν τους εγκλωβισμένους στο σπήλαιο στην Αλληγορία του Πλάτωνα, μόλις είδαν το πραγματικό φως, την αλήθεια, τυφλώθηκαν και είτε επέστρεψαν πίσω στο σκοτάδι είτε πέθαναν.
Παρόλο που τέτοιες αποστολές στον βυθό της θάλασσας, στο σημείο που έχει βουλιάξει εδώ και πάνω από έναν αιώνα ο Τιτανικός, είναι συνηθισμένες, χρειάζεται μόνο μια φορά για να γίνει το κακό.
Και στο υποβρύχιο Titan μπήκαν 5 άνθρωποι γνωρίζοντας τις αμέλειες της εταιρείας και τον κίνδυνο που έθεταν τη ζωή τους. Όλα όμως σταθμίστηκαν και βγήκαν ίσα ή και λιγότερα σε σχέση με την παραμονή για κάμποσες ώρες σε ένα κουβούκλιο με ένα φινιστρίνι, ένα μικρό παράθυρο, από το οποίο θα έβλεπαν το πολυπόθητο ναυάγιο.
250.000 ευρώ το άτομο και η ζωή τους πάνω στο τραπέζι για μια λήψη με τον φωτογραφικό φακό μέσα από ένα μικρό, στρογγυλό τζαμάκι.
Είναι η στιγμή που το υποβρύχιο προσβυθίζεται, «παρκάρει» στον πυθμένα της θάλασσας και σταθεροποιείται για να βρεθεί απέναντι από ένα ναυάγιο που δεν έχει πια τίποτα να θυμίζει εκείνο το πλοίο παρά μόνο τη φήμη.
Για μια φήμη, για ένα πουκάμισο αδειανό που έγραφε ο Σεφέρης, οι 5 επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Titan επέλεξαν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν ντοκιμαντέρ στο Netflix και αυτό γίνεται με τον πιο τραγικό τρόπο.
Το βίντεο με όσα έζησε ο δημοσιογράφος του CBS David Pogue πέρυσι για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού με το Titan, τα λέει και τα δείχνει όλα.
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι όταν το πλοίο υποστήριξης βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, είναι δυνατή η αποστολή σύντομων μηνυμάτων κειμένου μεταξύ τους. Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοσυστημάτων δεν είναι διαθέσιμη, καθώς κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί κάτω από το νερό.
Για τέσσερα 24ωρα η παγκόσμια κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας μιας εξαφάνισης που δύσκολα δεν θα κατέληγε στο μοιραίο. Ήταν όμως μέρος ενός μύθου που θα γιγαντωθεί όπως το Malaysian Airlines.
Τα συντρίμμια από το κάτω μέρος του υποβρυχίου που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, ολοκλήρωσαν την πραγματικότητα για αυτή την αναζήτηση. Πλέον, αρχίζει το φαντασιακό, η εικασία και σιγά σιγά το κλείσιμο μιας υπόθεσης στην οποία το συναίσθημα 5 ανθρώπων νίκησε τη λογική και η ματαιοδοξία πληρώθηκε με το πιο ακριβό τίμημα. Την ίδια τους τη ζωή…