Ποσά-φαρμάκι: Η περιοχή της Αθήνας που οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν 15,99% σε λίγους μήνες
Βρείτε μας στο

Σε μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους τείνει να εξελιχθεί η συζήτηση στην Γερμανία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας στις ενοικιάσεις κατοικιών, με τους πρώτους πάντως να προτείνουν μία λύση που σίγουρα θα ήταν απολύτως καλοδεχούμενη και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το κόμμα SPD, που αποτελεί τον βασικό κυβερνητικό εταίρο, προτείνει ένα μέτρο απολύτως φιλολαϊκό, καθώς σύμφωνα με αυτό προβλέπεται το «πάγωμα» των ενοικίων για διάστημα τριών ετών, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι πλατιές μάζες από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, εκατομμύρια Γερμανών πολιτών θα βγουν κερδισμένοι αφού σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί στην Ελλάδα, εκεί σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει στο ενοίκιο και όχι σε ιδιόκτητο διαμέρισμα ή σπίτι. Ωστόσο οι εξελίξεις τόσο εντός όσο εκτός χώρας δείχνουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς υπολογίζεται ότι η προσφορά είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση και για να συναντηθούν αυτές οι δύο χρειάζονται άλλες 700.000 κατοικίες, που να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Η αιτίες για αυτό το πρόβλημα προφανώς έχουν τις ρίζες τους στην ύφεση, με την γερμανική οικονομία να δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό ο οποίος τρέχει με 6,2% τον Ιούλιο, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του μέσου όρου της ευρωζώνης που είναι στο 5,3%. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αυξήσεις άνω του 20%, ενώ τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα εξαιτίας του πολέμου που έχει οδηγήσει περίπου 1.000.000 Ουκρανούς να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς και να φιλοξενούνται σε διάφορες δομές της χώρας.

Σε συνέντευξή της στην Bild η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, Βερένα Χούμπερτς, αποκάλυψε τις προθέσεις του Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ανάσα, χρειαζόμαστε πάγωμα των ενοικίων για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να καμφθούν οι αντιστάσεις που προβάλουν οι ίδιο οι εταίροι του στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και πιο συγκεκριμένα αυτές που ακούγονται από την πλευρά των Φιλελευθέρων Ελευθέρων Δημοκρατών. Εκείνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το πάγωμα των ενοικίων δεν αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αφού θεωρούν ότι είναι μια κίνηση με στοιχεία λαϊκισμού που δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που κατά την άποψή τους είναι η μειωμένη προσφορά.

Έτσι, προτείνουν την απελευθέρωση των αγορών κατοικίας, αντί της εισαγωγής περισσότερων ρυθμίσεων σε αυτήν, την ώρα που η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει καταβάλει ήδη 15 δισεκατομμύρια ευρώ για κοινωνική στέγαση. «Η εστίαση της πολιτικής μας πρέπει να είναι η καταπολέμηση της κατασκευαστικής κρίσης προτού καταρρεύσει πλήρως ο κλάδος. Μόνο όταν χτίσουμε περισσότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα θα δημιουργήσουμε αρκετά οικονομικά προσιτά σπίτια», τόνισε ο εκπρόσωπος του FDP, Ντάνιελ Φεστ και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα μάθουμε ποια από τις δύο γνώμες θα επικρατήσει….

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη