Σε άπιαστο όνειρο εξελίσσεται η εξεύρεση διαμερίσματος σε φυσιολογική τιμή ενοικίασης, καθώς οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών συνεχίζουν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Προφανώς με αυτόν τον τρόπο όσοι έχουν την τύχη να διαθέτουν ακίνητο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που μαστίζει την οικονομία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ενοικιαστές. Οι τελευταίοι, αντίθετα, παρακολουθούν τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα την ίδια ώρα που οι δικές τους απολαβές παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα παλαιότερων ετών.
Έτσι ένας μισθωτός που ουσιαστικά παίρνει τα ίδια χρήματα με αυτά που έπαιρνε μια πενταετία ή και παραπάνω, βλέπει την άνοδο στα ενοίκια και αντιλαμβάνεται την έκταση του προβλήματος, την οποία μαρτυρούν τα στοιχεία. Όπως προκύπτει από αυτά, μετά το 2015 όταν και οι τιμές βρέθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας ακολούθησαν διαδοχικές αυξήσεις κατά 48,7% συνολικά, όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών SPI, που αποτυπώνει τη διαχρονική τάση, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos.
Η κατάσταση αντί να αποκλιμακώνεται, δείχνει να δυσχεραίνει, φέρνοντας τους ενοικιαστές σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς συνεχίζεται και μέσα στο 2022 το ίδιο ράλι τιμών. Πρωταθλήτρια σε αυτό το διάστημα είναι η περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 15,99% κατά μέσο όρο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες, τις λεγόμενες δημοφιλείς, περιοχές όπως για παράδειγμα το Κολωνάκι ή ο Λυκαβηττός, με τις μεσοσταθμικές αυξήσεις να αγγίζουν το 12,72 % αλλά και το κέντρο του Πειραιά (12,26%), μόνο για τους πρώτους 9 μήνες της τρέχουσας χρονιάς!
Από μόνες τους αυτές οι έτσι κι αλλιώς μεγάλες αυξήσεις θα μπορούσαν να μην αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, εάν δεν συνδυάζονταν με σημαντικές απώλειες στα οικογενειακά εισοδήματα στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Την ώρα που αναζητούν μια αξιοπρεπή λύση στο στεγαστικό πρόβλημά τους, πολλοί πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Μια απλή ματιά στα στοιχεία που παρέχει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, φανερώνει ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι σήμερα, οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19%!
Ακόμη πιο δυσμενής είναι η κατάσταση στα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι τα 750 ευρώ. Εκεί οι απώλειες φτάνουν το αποκαρδιωτικό ποσοστό του 40%, την ώρα που τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα των 1.100 ευρώ, όπου η μείωση είναι μόλις στο 11%.