Καλύτερος και από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα: Τη σορό του άτυχου Μπάμπη εντόπισε ο «πιο έξυπνος του κόσμου»

Ένας σκύλος που ξεπέρασε ακόμη και την τεχνολογία

Εκεί που για περίπου 20 ημέρες η τεχνολογία και τα πλέον σύγχρονα μέσα αδυνατούσαν να εντοπίσουν την σορό του άτυχου Μπάμπη στο Μεσολόγγι, ένας σκύλος ήρθε για να τα καταφέρει και να δώσει στην οικογένειά του την δυνατότητα να πενθήσει τον νεκρό της. Για τα υπόλοιπα, τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη και η αστυνομία…

Είναι ο Echo. Ένα βελγικό ποιμενικό Μαλινουά ηλικίας 3,5 ετών, το οποίο εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια έλαβε πιστοποίηση από αρμόδια κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως σκύλος με ειδικότητα στην ανίχνευση βιολογικού υλικού.

Ο Echo χρειάστηκε περίπου 6 ώρες για να δώσει την λύση εκεί που η τεχνολογία δεν κατόρθωσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που βασάνιζε για τρεις εβδομάδες όλη την Ελλάδα: Πού βρισκόταν η σορός του Μπάμπη Κούτσικου. Και μάλιστα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, μέσα στο νερό. Ο σκύλος εντόπισε μια οσμή και επέμεινε, με τον εκπαιδευτή του να τον εμπιστεύεται και στη συνέχεια αξιοποιώντας τα στοιχεία να βοηθήσει τις Αρχές να ανασύρουν το άψυχο σώμα του δολοφονηθέντα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας που αναφέρει: «Τιμή και δόξα στον μοναδικό στην Ελλάδα σκύλο Μαλινουά-ανιχνευτή DNA και τον ορκωτό εκπαιδευτή του από τη Θεσσαλονίκη, της Ομάδας Anubis K9P, για τον εντοπισμό της σωρού του δολοφονημένου 31χρονου Μπάμπη, στο Μεσολόγγι μέσα σε άκρως δύσκολες συνθήκες βαλτώδους περιοχής. Ένας σκύλος ξεπέρασε σε δυνατότητες 20ημερων ερευνών, όλες τις σχετικές ανιχνευτικές ανθρώπινες έρευνες, τεχνολογίες, ομάδες κλπ. Η Ελληνική Φιλοζωική θα τιμήσει σε πρώτη ευκαιρία απονομής βραβείων, δεόντως τον σκύλο ανιχνευτή, τον επικεφαλής εκπαιδευτή του και της εθελοντικής ομάδας του. Συγχαρητήρια και στους δύο μοναδικούς»!

Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Echo έφτανε σε μια τέτοια επιτυχία αφού σε άλλες δύο αντίστοιχες περιπτώσεις το φυσικό ένστικτό του σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή του και φυσικά την τέλεια συνεργασία με τον εκπαιδευτή του, έδωσε την λύση. Η πρώτη αφορούσε την εξαφάνιση την εξαφάνιση του Θ.Χ. στην Αίγινα το 2023 όπου βρήκε τη σορό του άνδρα κοντά στη μονή όπου είχε εξαφανιστεί και η δεύτερη (την ίδια χρονιά), με τον εντοπισμό στην περιοχή Πλακάκι της Ερέτριας τη σορό γυναίκας, μετά από επικοινωνία που είχε η οικογένεια του θύματος με την εταιρεία η οποία αναλαμβάνει τέτοιου τύπου άκρως απαιτητικές αποστολές.

Η επιλογή των βελγικών Μαλινουά μόνο τυχαία δεν είναι αφού σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία, πρόκειται για την ράτσα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο έξυπνη του κόσμου. Τουλάχιστον με βάση ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο βασίστηκε σε 10 διαφορετικές εργασίες, εκ των οποίων οι 7 είναι γνωστικές και οι 3 συμπεριφορικές.

Στο μυαλό των περισσότερων η κορυφή στην ευφυΐα των σκύλων ανήκει στα περίφημα Μπόρντερ Κόλεϊ τα οποία θαυμάζουμε σε βίντεο για τις ικανότητές τους, κυρίως σε κοπάδια ή σε δοκιμασίες διαφόρων ειδών, όπου πραγματικά μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Και η αλήθεια είναι πως και στα τεστ των επιστημόνων ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην 2η θέση, συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς, αλλά ακόμη κι έτσι βρέθηκαν αρκετά πιο πίσω από τα Μαλινουά τα οποία έφτασαν στους 35!

Σε ό,τι αφορά στις δημοφιλείς ράτσες όπως είναι τα λατρεμένα μας Γκόλντεν Ριτρίβερ ή τα Λαμπραντόρ, τα πήγαν εξαιρετικά καλά σε τομείς που σχετίζονταν με την κατανόηση των ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι με την επίλυση προβλημάτων, γεγονός που τα κάνει υπέροχα για… οικογενειακή ζωή εξαιτίας της υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Άλλες ράτσες όπως Ποιμενικός Σέτλαντ, σημείωσαν αρκετά ομοιόμορφα σκορ σε όλα σχεδόν τα τεστ, αλλά ο Βελγικός Μαλινουά, όπως ο δικός μας Echo δηλαδή, κατόρθωσε να διαπρέψει.

«Ξεχώρισε σε πολλές από τις γνωστικές εργασίες, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα στα περισσότερα τεστ», τόνισε η δόκτορ Κατρίνα Τίρα, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του smartDOG, καθώς η συγκεκριμένη ράτσα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας τόσο στη δοκιμασία με τις ανθρώπινες χειρονομίες όσο και στο τεστ παράκαμψης V, όπως λέγεται, όπου ο σκύλος καλείται να κάνει μια παράκαμψη γύρω από έναν διαφανή φράχτη σε σχήμα V για να έχει πρόσβαση σε μια ανταμοιβή τροφής, την οποία μπορεί να δει. Αυτό το συγκεκριμένο τεστ μετρά σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.