Ακριβότερο από ποτέ θα είναι το τραπέζι της φετινής Τσικνοπέμπτης, με τα κρεατικά που θα μπουν στα πιάτα μας είναι ιδιαίτερα αλμυρά, αλλά όχι από την χρήση παραπάνω αλατιού. Ο χαρακτηρισμός «αλμυρά» προφανώς είναι μεταφορικός και έχει να κάνει με τις τιμές που έχουν πάρει την ανηφόρα, την ώρα που η κυβέρνηση αποδίδει τις αυξήσεις σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την δική της αδυναμία να εποπτεύσει την αγορά.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, των εφημερίδων αλλά και του ηλεκτρονικού Τύπου, η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει. Πράγμα που φυσικά δεν χρειάζεται την επιβεβαίωση των δημοσιογράφων (όσων τέλος πάντων προβάλλουν ακόμη τέτοια θέματα) αφού είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα μας. Με απλά λόγια, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά «δεν βγαίνουν», καθώς τα μέλη τους λαμβάνουν τον ίδιο και απαράλλακτο μισθό, την ώρα που οι τιμές συνεχίζουν να «σκαρφαλώνουν».
Ειδικά αυτές τις ημέρες είναι λογικό η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις τιμές των κρεάτων, με τις συγκρίσεις με την αμέσως προηγούμενη χρονιά να μην αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.
Οι αυξήσεις οι οποίες ήδη καταγράφονται κυμαίνονται από 1 έως και 3,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα του κρέατος, με το χοιρινό να πωλείται έναντι 6 ευρώ το κιλό την ώρα που πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο δεν ξεπερνούσε τα 4,5. Ακόμη πιο πάνω είναι η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος το οποίο ο καταναλωτής βρίσκει συνήθως στα 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά πολύ ακριβότερο σε σχέση με τα 11 €/κιλό το 2023…
Η εύκολη απάντηση σε αυτές τις ανατιμήσεις δεν είναι άλλη από τον πληθωρισμό που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις. Φαινόμενο γενικευμένο και παγκόσμιο, φυσικά, αλλά με… ελληνικές ιδιαιτερότητες τις οποίες αδυνατεί να εκλογικεύσει ο απλός καταναλωτής.
Και αυτό διότι αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 7%, αλλά οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι παραπάνω από διπλάσιες (γενικά είναι στο 15,4%) και ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα πλέον βασικά είδη διατροφής όπου εκεί τα πράγματα μοιάζουν να είναι ανεξέλεγκτα εδώ και καιρό. Έχουμε και λέμε: Γαλακτοκομικά πάνω 25%, λάδια πάνω 23%, ψωμί πάνω 19%…
Μέχρι πρότινος οι αυξήσεις αποδίδονταν στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο τοπίο που αυτός είχε δημιουργήσει στον χώρο της ενέργειας. Πλέον, όπως μαρτυρείται και από τους λογαριασμούς ρεύματος, αυτή η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί, χωρίς ωστόσο αυτή η εξομάλυνση να φτάνει μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή τους πάγκους των κρεοπωλείων και των λαϊκών αγορών.
Και η κυβέρνηση τι κάνει για όλα αυτά;
Αφού επιχείρησε να «ικανοποιήσει» τους πολίτες αντιμετωπίζοντάς τους ως ιθαγενείς και μοιράζοντας (προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους) διάφορα «pass» και «καλάθια του νοικοκυριού», συνεχίζει να υποστηρίζει ότι για όλα φταίνε οι συγκυρίες και το διεθνές περιβάλλον. Κι αν πιστέψουμε στα λόγια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Βουλή πλέον η αιτία του προβλήματος για την ακρίβεια μετατοπίστηκε γεωγραφικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι κυβερνώντες.
Η ευθύνη, που για δύο χρόνια βάραινε τους Ρώσους και την εισβολή στην Ουκρανία, τώρα πηγαίνει στους Χούθι και τα πεπραγμένα τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Έχει δημιουργήσει μια τεράστια επιβάρυνση σε ότι αφορά το διακομιστικό εμπόριο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ασφάλιστρα όλων των πλοίων, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ο οποίος προφανώς προκαλείται με αποτέλεσμα να υπάρχει μετακύλιση και στα εμπορεύματα»…
Άντε να δούμε μετά τους Ρώσους και τους Χούθι, ποιοι «βάρβαροι» από το εξωτερικό θα παρουσιαστούν ως «μια κάποια λύσις» η οποία θα φταίει για τις αυξήσεις τώρα ενόψει Τσικνοπέμπτης και σε 2 μήνες για το πασχαλινό τραπέζι…